tisdag 26 mars 2019

52 Directors - James CameronJames Cameron har gjort några favoritfilmer genom åren. På det har han gjort ytterligare ett par storfilmer och kassasuccéer som etablerat honom som en av de stora. Samtidigt har han inte gjort så många filmer och hade ett uppehåll på över tjugo år efter Titanic (1997). Hans filmer var ofta revolutionerande när de kom och det är något man måste ta med sig. För det är inte bara storfilmer han bjuder på, det är även upplevelsen han vill bjuda på av att man ser något man kanske aldrig sett tidigare.

Att välja ut de fem på listan var relativt enkelt. En blandning av 80- och 90-tals filmer där det inte är så lätt att rangordna femman och fyran respektive trean till ettan. Ingen är direkt given på sin plats så det är till stor del dagsformen som avgör placeringarna.
Plats #5

The Abyss (1989)


Vackert undervattensäventyr som dock har en tendens att gå över till att bli lite för mycket fantasy under de senare delarna.Plats #4

True Lies (1994)


Cameron och Arnold Schwarzenegger på lekhumör i denna underhållande actionkomedi där Jamie Lee Curtis och inte minst Bill Paxton är minnesvärda. Tappar en del under den sista biten då det blir lite för överdrivet, men filmen har en lättsammare ton redan från början.Plats #3

Terminator 2: Judgment Day (1991)


En riktig höjdarfilm som tog effekterna till nästa nivå. Finns mycket att älska med denna och på många sätt är den bättre än den första filmen. Men att Arnold är god här och att Edward Furlong stör en del sänker lite.Plats #2

Aliens (1986)


Mycket häftigt att lyckas så pass väl med en uppföljare till självaste Alien. Actionfylld film som behåller skräckelementen från den första. Sigourney Weaver är stentuff och Bill Paxton är skön som comic relief.Plats #1

The Terminator (1984)


En hel del är nostalgi, men det är en film som funkar mycket bra än idag. Arnold som ond passar klockrent och det finns så många klassiska scener. Filmen är fylld med allt vad man önskar av en sån här film. Riktigt bra tech-noir.

Totalt har 7 filmer setts av James Cameron:

The Terminator (1984)
Aliens (1986) + Aliens - Director's Cut (1986)
The Abyss (1989)
Terminator 2: Judgment Day (1991)
True Lies (1994)
Titanic (1997)
Avatar (2009)

Totalt snittbetyg på samtliga 7 filmer (av 5.00) = 3.86

Frågan är om Henke valt ut samma fem filmer?

6 kommentarer:

 1. Jo du, här är vi i princip helt överens. Jag har sett samma sju filmer som du, och vi har samma filmer med på topp 5. Bara bytt plats på 4-5 och 1-2. Som du säger är det dagsformen som avgör ibland.

  Jag håller kanske The abyss något högre än dig och du True lies något högre än mig.

  Lustigt att båda har Furlong som en svaghet och Paxton som en styrka. Private Hudson FTW :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt ok med dina placeringar ;) Gillar både The Abyss och True Lies på olika sätt så det är svårt att säga vilken jag gillar mest. Helt olika filmer.

   Ja, visst är Furlong en svaghet och Paxton en styrka (både i Aliens och True Lies). Alltid gillat honom.

   Radera
 2. MY TOP 5

  01) - Titanic (1997) - 4,5/5
  02) - Avatar (2009) - 4,5/5
  03) - Terminator 2 (1991) - 3/5
  04) - The Terminator (1984) - 3/5
  05) - Aliens (1986) - 3/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Interesting to see that you prefer the two films I left out of my top five. Both are really well-made films, but not as high on them as you are. All about personal taste.

   Radera
 3. Hrm för mig lyckas regissören bara skrapa ihop tre bra filmer
  1 Terminator 2
  2 Titanic
  3 Terminator
  Vad jag tycker om Aliens är gamla nyheter, True lies har sina stunder men den är inte bra, Avatar var wow första ggn men stendog vid omtitt och Abyss var knappt ok vid omtitt. Jag sätter hoppet i Piraya 2 ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En smaksak så klart som med alla regissörer. Titanic är inte alls tokig. Gillar den för vad den är. Avatar var ju en visuell upplevelse, men känner inte för att se om den.

   Vad gäller True Lies är det en underhållande actionkomedi jag gärna ser om lite då och då, vilket ökar värdet lite grann.

   Radera