fredag 1 mars 2019

Serial MomTitel: Serial Mom
Genre: Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: John Waters
I rollerna: Kathleen Turner, Sam Waterston, Ricki Lake, Matthew Lillard

Handling: En perfekt och idyllisk medelklassfamilj blir chockade när de upptäcker att en av deras grannar är på mottagarsidan av en serie obscena telefonsamtal. Men det är så att mamman tar personangrepp mot familjen väldigt personligt, och det visar sig att det är ingen annan än hon själv som ringer dessa samtal. När attackerna mot hennes älskade familj bara trappas upp börjar folk dö. Polisen kommer närmare och närmare sanningen... Håller familjeidyllen på att splittras?

Omdöme: Det behövs fler komedier som dessa. Svarta komedier som får en att skratta ordentligt och som vågar bjuda på det lite oväntade och inte alltid vad man är van vid. På många sätt får filmen en att tänka tillbaka på The Naked Gun (1988) vad gäller lite av crazy-humorn. Men även Ett päron till farsa-filmerna med hur familjen är utformad med de två barnen, med den stora skillnaden att Kathleen Turner här har Chevy Chase-rollen.Mamma Beverly Sutphin (Kathleen Turner) är hemmafru och gift med tandläkaren Eugene (Sam Waterston). De lever ett gott liv i en trevlig och sömnig villaförort i Baltimore. Deras två tonårsbarn Misty (Ricki Lake) och Chip (Matthew Lillard) är väl inte direkt de skarpaste knivarna i lådan. Misty har lätt för att bli kär i varje söt kille hon ser och har låg självkänsla. Chip jobbar extra i en videobutik vid sidan av skolan. Hans stora passion är skräckfilmer, i synnerhet de blodiga b-skräckisarna. Matthew Lillard spelade för övrigt även en skräckfilmsfantast något år senare i Scream (1996).Det finns ett litet problem i villaförorten och det är att någon ringer en av familjen Sutphins grannar och säger hotfulla och obscena saker. Polisen är inkopplad, men det stoppar inte Beverly från att fortsätta trakassera sin granne. Det är bara början på vad Beverly är kapabel till då hon trappar upp sitt illavarslande beteende. Snart börjar folk runt villaförorten att dö som flugor och misstankarna mot Beverly blir bara större och större, inklusive inom familjen.Kathleen Turner spelar rollen på ett skönt sätt och Beverly, som är väl medveten om vad hon håller på med, bryr sig inte nämnvärt om vad hon gjort. Samtidigt som hon inte kan kontrollera sitt mordiska beteende så vill hon inte åka fast. Men det är inte som att hon smyger runt eller liknande. Hon manipulerar och hon håller skenet uppe av att hon bara är en glad hemmafru som tar hand om familjen. Ta hand om familjen har aldrig varit mer självklart än här där hon fimpar alla som sagt dumheter om eller till hennes barn och make. En rolig film helt enkelt, från början till slut.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. En favorit om än relativt familjevänlig sådan i John Waters produktion. Kathleen Turner är stentuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände till John Waters, men detta var första filmen som sågs av honom.

   Hon hade en skön stil under 80- och 90-talet. Lite som en modern Lauren Bacall.

   Radera
  2. Oj, då har du några spännande upplevelser framför dig :D

   Radera
  3. Ja, jag blev allt lite nyfiken på mer. Har som sagt känt till honom och hans filmer en längre tid, men då jag gillade humorn i denna ska jag försöka se något mer.

   Radera