söndag 31 mars 2019

The Pursuit of D.B. CooperTitel: The Pursuit of D.B. Cooper / Coopers kupp
Genre: Äventyr/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1981
Regi: Roger Spottiswoode
I rollerna: Robert Duvall, Treat Williams, Kathryn Harrold, Paul Gleason

Handling: En spekulativ historia om den fräcke flygkaparen D.B. Cooper som hoppade fallskärm över ett bergsområde med lösensumman och sedan försvann.

Omdöme: Den legendariska historien om D.B. Cooper är en del av amerikansk kriminalhistoria. I november 1971 kapade han ett flygplan och begärde $200.000 i lösen plus fallskärm. Han hoppade sedan från planet med pengarna och sin fallskärm. 1980 hittade en 8-årig pojke några av de försvunna sedlarna när han grävde på en sandbank, vilket åter satte fart på utredningen och spekulationerna om vad som kan ha hänt med kaparen.Treat Williams är Jim Meade, mer känd som kaparen D.B. Cooper. Efter att han hoppat fallskärm från planet han kapat och kommit undan med pengarna, måste han komma förbi polisen och FBI som letar efter kaparen. Han söker upp sin fru Hannah (Kathryn Harrold), men försäkringsutredaren Bill Gruen (Robert Duvall) är honom redan på spåren. Han är en f.d. armékollega till Meade och är övertygad om att han är kaparen D.B. Cooper.Vad som följer är en film som blandar och ger lite för mycket för att bli direkt bra. Vad den lyckas bra med är lite av äventyrskänslan man får i skogarna vid bergen där Cooper försöker komma undan. Det bjuds även på en rad imponerande stunts som inte är att leka med. Dessutom funkar trion Robert Duvall, Treat Williams och Kathryn Harrold bra.Filmen har en ganska lättsam ton och ibland blir det för mycket, inte minst när musiken blir pajasaktig. Det känns inte riktigt som man vetat vad man ville göra och istället för att göra en realistisk skildring av vad som kan ha hänt blir det en desto mer orealistisk historia där flera personer har kännedom om vem kaparen är. Stundtals blir det lite som en blandning mellan Midnight Run (1988) och Charley Varrick (1973), fast klart sämre.Noterbart att John Frankenheimer från början skulle ha regisserat, men hoppade av då han kände sig lurad över hur filmen skulle göras. Han ersattes av Buzz Kulik som i sin tur ersattes av Roger Spottiswoode. Han kom för övrigt senare att göra en annan lite likartad och bättre film i Shoot to Kill (1988).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.7

2 kommentarer:

 1. Låter som en film i min smak, tycker hela D.B. Cooper storyn är riktigt intressant att läsa om, precis som Alcatraz-rymningen som det blev skriverier om ganska nyligen efter det framkommits att det finns indikationer att dom överlevde trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Sådana historier är klart intressanta. Blir många myter och spekulationer, men det är ju inte helt fel ;)

   Denna är inte på Flykten från Alcatraz-nivå, utan blir lite lättsammare överlag. Men kolla in den om du känner dig sugen på lite action-äventyr med D.B. Cooper :)

   Radera