tisdag 2 april 2019

52 Directors - David FincherDavid Finchers filmer har oftast en kall, nästan klinisk stil över sig. Ett foto och en stämning som passar mycket bra för mörka historier. Han har gjort ett par favoritfilmer, inte minst under 90-talet.

Inte så mycket att diskutera över vilka fem som skulle väljas ut. Inte heller så svårt att rangordna hans filmer med en given etta. Flera av hans filmer på listan har en hög omtittsfaktor, något man inte bör underskatta.
Plats #5

Fight Club (1999)


Även om det inte är en favoritfilm som hos många andra så är det en klart bra film värd att återbesöka.Plats #4

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)


Har en del saker som drar ner betyget (främst en del karaktärers pålagda svengelska), men annars är det här en bra remake som är välgjord, snygg och pulserande.Plats #3

Zodiac (2007)


Kändes som en självklarhet att Fincher skulle lyckas med den mystiske seriemördaren Zodiac. Både spännande, välspelad och intressant.Plats #2

The Game (1997)


Lite av en favorit sen första gången den sågs. Nu lever den mycket på slutet vilket gör att filmen inte är lika effektiv när man ser om den, men fortfarande klart bra. Gillar Michael Douglas och han passar perfekt.Plats #1

Se7en (1995)


Obevekligen en av de främsta filmerna i genren och en favoritfilm. Har egentligen inga svagheter. Den är mörk, spännande och har ett riktigt bra manus. Det ihärdiga regnandet är ett plus. Lika bra varje titt.

Totalt har 11 filmer setts av David Fincher:

Alien³ (1992) + Alien³ - Extended Cut (1992)
Se7en (1995)
The Game (1997)
Fight Club (1999)
Panic Room (2002)
Zodiac (2007)
The Curious Case of Benjamin Button (2008)
The Social Network (2010)
The Girl with the Dragon Tattoo (2011)
Gone Girl (2014)
Mank (2020)

Totalt snittbetyg på samtliga 11 filmer (av 5.00) = 3.36

Ta en titt på vilka filmer Henke valt ut.

9 kommentarer:

 1. MY TOP 5

  01) - Seven (1995) - 4,5/5
  02) - Gone Girl (2014) - 4/5
  03) - The Social Network (2010) - 4/5
  04) - Zodiac (2007) - 4/5
  05) - The Curious Case of Benjamin Button (2008) - 3,5/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. No argument about Se7en being his best and my favorite. Gone Girl was a let down in my opinion. The Social Network was ok, but the music was great.

   Radera
 2. Bara två överlapp vilket får anses som lite med tanke på att han bara gjort tio filmer. Benjamin Button har jag inte sett (aldrig varit sugen på ämnet) så jag har bara sett nio. Ändå bara två. Vi uppskattar kanske olika saker i hans filmer helt enkelt.

  Jag tycker alla hans filmer är bra gjorda men vissa av filmerna känns inte som favoriter på grund av handling, skådisar eller något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får man säga är lite oväntat. Men smaken är ju olika och jag vet att vi inte alltid gillar samma filmer så helt oväntat är det inte ;)

   Radera
 3. Fincher ja en regissör jag gillade mycket men som tappat rejält på äldre dar. W.W Z kan bli intressant om den nu kommer hörde om trassel i produktionen men vi får välan se. Min topp fem
  1 Se7en
  2 Fight club
  3 Alien 3 (assembly cut)
  4 Zodiac
  5 Panic room
  Ser på din lista att jag sett alla filmer med Fincher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade också honom mer tidigare och såg fram emot hans filmer. Men någonstans på vägen tappade han kanske lite kärleken för film som han visade upp tidigare. Hoppas han finner den igen.

   Radera
 4. ja, skulle inte sätta Stieg Larsson-triller över Fight Club. Den senare filmen är så pass mycket mer nyskapande i sitt berättande, öht mer nyskapande skulle jag säga. Kalle Blomqvist-deckare i all ära, men den är inte så innovativ. Däremot kan jag hålla med om The Game är lite bortglömd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, "Kalle Blomqvist-deckare"... Well played, madam. Well played.

   Radera
  2. Det är så klart en smaksak. Håller absolut med om att Fight Club är mer nyskapande än en remake ;) Men har aldrig varit så förtjust i Fight Club som många andra är. Gillar mer med deckaren helt enkelt, även om den inte är perfekt på något sätt.

   Fight Club har dock större chans att växa på mig vid nästa omtitt, så man ska aldrig säga aldrig...

   Radera