tisdag 9 april 2019

52 Directors - Denis VilleneuveKanadensaren Denis Villeneuve gjorde sig ett namn redan innan han kom till Hollywood. Han Oscarsnominerades bl.a. för bästa utländska film (Incendies) och slog sen igenom internationellt och har gjort flera storfilmer. För egen del var det hans film från 2009, Polytechnique som fick mig att få upp ögonen för denna talangfulle regissör. Efter det var man fast.

Hans två första långfilmer må inte hålla samma fina klass som resterande filmer gör. Känns som han mognade och hittade sin stil efter några års uppehåll. Vissa gånger kan det utan tvekan vara rätt att ta ett steg tillbaka ett tag innan man kan ta två steg framåt, och det var precis vad han gjorde.

Vilka fem som skulle komma med gav inte så mycket huvudbry. Faktiskt ganska självklart för egen del. Däremot är den inbördes rangordningen mycket svår då de fem utvalda filmerna alla håller en hög och jämn nivå. Känns som ett par återbesök skulle kunna kasta om ordningen en del.
Plats #5

Enemy (2013)


En relativt liten film, men definitivt sevärd. Gör mycket med materialet, bjuder på ett trevligt mysterium och mer än så.Plats #4

Incendies (2010)


En välskriven historia med några överraskningar längs vägen. Ett starkt drama som inte släpper taget på ett bra tag.Plats #3

Sicario (2015)


En intensiv, välspelad och slagkraftig film om drogkriget där de goda måste gå utanför spelreglerna för att få resultat.Plats #2

Polytechnique (2009)


Första filmen av Villeneuve som sågs och den satte ribban högt. Mycket stark, snygg och välgjord film baserad på verkliga händelser.Plats #1

Prisoners (2013)


En riktigt bra thriller med en kidnappning, polisutredning och en förälders jakt på förövaren. Mycket välspelad och stark film som genomgående håller en hög nivå.

Totalt har 9 filmer setts av Denis Villeneuve:

August 32nd on Earth (1998)
Maelström (2000)
Polytechnique (2009)
Incendies (2010)
Prisoners (2013)
Enemy (2013)
Sicario (2015)
Arrival (2016)
Blade Runner 2049 (2017)

Totalt snittbetyg på samtliga 9 filmer (av 5.00) = 3.44

Även Henke listar sina fem favoriter av regissören.

10 kommentarer:

 1. Jag ser till min stora besvikelse att sci-fi filmerna lyser med sin frånvaro! ;-)

  Såg Incendies bara för denna lista men den levde inte alls upp till högt ställda förväntningar. Bra hantverk filmtekniskt, men ganska svagt manus. Hans tidiga verk är kanske inte riktigt min grej på samma sätt som sci-fi inte är din... :)

  Hans nästa film är också en sci-fi. Han ska ta sig an Dune, som många säger är omöjlig att filma. Jag ser fram emot den mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ho-hold your horses! :D Jag gillar sci-fi och det är en genre som ofta går hem hos mig. Arrival har jag sett två gånger och den gör det inte riktigt för mig. Missförstå mig inte för jag gillar en hel del med den, men den borde få mig att känna mer och helt enkelt vara bättre. BR 2049 behöver jag se om. Visuellt snygg, men storyn fanns inte där för en så lång film.

   Incendies såg jag för länge sen och kanske skulle jag känna annorlunda med den vid omtitt. Fram tills dess är listan som den är ;)

   Radera
  2. Ok, skönt att bli tillrättavisad där. Tummen upp. Klart att du gillar sci-fi. Jag blandade ihop med fantasy i all hast! :)

   Radera
  3. Haha, ja det är en helt annan sak. Fantasy är tyvärr inte min grej, det är sant. Sci-fi brukar ofta locka och skapa intresse.

   Radera
 2. MY TOP 5

  01) - Prisoners (2013) - 4,5/5
  02) - Sicario (2015) - 4,5/5
  03) - Arrival (2016) - 4/5
  04) - Incendies (2010) - 4/5
  05) - Blade Runner 2049 (2017) - 4/5

  Haven't seen

  Polytechnique (2009)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sounds like a director you also appreciate, glad to hear it.

   I'd recommend watching Polytechnique (original French version). Strong and gripping in elegant b&w.

   Radera
 3. Har bara sett filmerna from 2013 och där skulle nog Arrival samt Sicario hamna i topp. Enemy i "botten"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte helt lätt att rangordna hans filmer. Och eftersom jag lämnat Arrival och BR 2049 utanför finns det potential att de en vacker dag uppskattas mer och slår sig in på listan.

   Radera
 4. Intressant regissör men jag har bara sett fyra av hans filmer.
  1 Blade runner 2049 - mycket bra
  2 Prisoners - mycket bra
  3 Sicario - helt ok
  4 Arrival - nope funkade inte alls för mig
  Det märkliga är att både 3 o 4 borde passa mig som hand i handske men det är något med de två filmerna som gör att jag inte kan gilla dem fullt ut. I Sicarios fall har jag gett mig attans på att gilla filmen så jag köpte Blue-ray och ser om den med jämna mellanrum - den har blivit lite bättre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg själv om Sicario innan det var dags att se Soldado. Gillar Sicario och det är en film jag gärna ser igen. Gillade även Soldado och tycker den på många sätt är på samma nivå, i vissa fall bättre.

   Nej, Arrival håller jag med om. Något tar emot där, trots att jag gillar den sortens filmer. Kanske ändrar jag uppfattning en vacker dag.

   Radera