tisdag 23 april 2019

52 Directors - Robert ZemeckisDet är lite lätt att ibland blanda ihop Robert Zemeckis med Steven Spielberg. Eller rättare sagt, deras filmer kan ofta ha likheter med varandra. Det är ingen dum jämförelse och Zemeckis har genom åren gjort en del klart fina filmer.

En topp fem var inte speciellt svår att få ihop. Två, tre stabila filmer lämnades vid sidan då de fem som valts ut känns helt rätt. Två jätteklassiker i topp, men samtliga filmer på listan är klart trevliga.
Plats #5

What Lies Beneath (2000)


Lite av en rysligare Hitchcock där Michelle Pfeiffer funkar klart bra som terroriserad hemmafru. Under scenerna runt badkaret är filmen på topp.Plats #4

Back to the Future Part II (1989)


En klart trevlig fortsättning på äventyret med Marty McFly och Doc. Mycket av samma vara som i den första filmen, men inte upprepande.Plats #3

Contact (1997)


Jodie Foster, Matthew McConaughey och de övriga får kontakt med yttre rymden i en känslosam och stundtals intensiv resa.Plats #2

Back to the Future (1985)


Klassisk ungdomsfilm med Michael J. Fox i sin paradroll. Alltid ett kärt återseende att se filmen och bara låta sig svepas med i äventyret.Plats #1

Forrest Gump (1994)


Må inte vara en personlig favorit, men uppskattas ändå en hel del. Skapar en gemytlig stämning och även om den på vissa håll är på gränsen att bli för mycket så lyckas den tillfredsställa. Svårt att ogilla denna.

Totalt har 13 filmer setts av Robert Zemeckis:

Used Cars (1980)
Romancing the Stone (1984)
Back to the Future (1985)
Who Framed Roger Rabbit (1988)
Back to the Future Part II (1989)
Back to the Future Part III (1990)
Death Becomes Her (1992)
Forrest Gump (1994)
Contact (1997)
Cast Away (2000)
What Lies Beneath (2000)
Flight (2012)
Allied (2016)

Totalt snittbetyg på samtliga 13 filmer (av 5.00) = 3.15

Ta reda på vad Henke valt för filmer.

11 kommentarer:

 1. Solid lista. Jag valde att ta med Romancing the stone istället för BttF2 mest för att lyfta en film som jag älskade när jag var ung. Lite av ett nostalgipick alltså... Jag har med Back to the future och ettan får representera hela trilogin lite grann. Jag finner del 2 och 3 som klart svagare än ettan, och jag håller nog trean lite bättre än tvåan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Romancing the Stone är trevlig och rolig, gillar den även om den tappar längre in.

   Vad gäller Back to the Future-trilogin så såg jag om dem för ett par år sen och kunde konstatera att jag gillar tvåan mer än väntat. Trean finner jag klart svagast av de tre.

   Radera
 2. MY TOP 5

  01) - Contact (1997) - 3/5
  02) - Who Framed Roger Rabbit? (1988) - 3/5
  03) - Cast Away (2000) - 3/5
  04) - The Walk (2015) - 3/5
  05) - Flight (2012) - 3/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Interesting to see a list without the two big ones in Forrest Gump and Back to the Future. Not a big fan of his films, I reckon.

   As for Who Framed Roger Rabbit? I've never liked it. The idea is fun and could've been good, but it isn't (in my eyes).

   Haven't seen The Walk. Cast Away and Flight were both solid. Cast Away is a good survivor adventure.

   Radera
 3. Stabil regissör som det var länge sedan jag såg en film av. Har inte så mycket att säga om karln men håller med om att hans animerade filmval är märkliga ur teknik synpunkt. Det verkade som han med en dåres envishet försökte få det att funka men gav upp efter tredje försöket? Gillar dock Polarexpressen trots att ungarna ser ut att vara tagna ur Deliverece filmen.
  1 Tillbaka till framtiden
  2 Polarexpressen
  3 Tillbaka till framtiden II
  4 Forest Gump
  5 Tillbaka från framtiden III
  Men jag har en hel del osedda av karln

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, det var ett tag sen han gjorde en riktig toppfilm. Men både Flight och Allied tyckte jag funkade. Hade väl inte så höga förväntningar på de båda, men de funkade.

   Radera
 4. Har ju aldrig varit särskilt förtjust i Forrest och denna What Lies Beneath har jag faktiskt inte sett. Skulle ta bort den samt BttF II och kanske peta in Roger Rabbit och Flight istället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite kul för jag har alltid fått för mig att "alla" i princip gillar herr Gump. Om någon frågar mig vilka mina favoritfilmer är så nämner jag den aldrig. Men uppskattar den, det gör jag.

   Roger Rabbit har jag aldrig gillat.

   Radera
  2. Jo, det känns iaf som om "alla" gillar Forrest. Men inte jag :) Alltså, filmen är helt ok och lite klurig men jag blir aldrig blown away trots att jag sett om den ett pera gånger. Lite för tillrättalagd och sentimental

   Radera
  3. Förstår vad du menar och det är också en anledning till varför jag inte borde gilla den, haha. Men på något sätt funkar det tillrättalagda och sentimentala bättre än det borde göra.

   Radera