tisdag 30 april 2019

52 Directors - Sam PeckinpahSam Peckinpah, mannen som gav slow motion ett ansikte. Det är få regissörer som bemästrade slow motion som han gjorde i sina filmer. Det är definitivt en konst att kunna lyckas med att få med det i film efter film. Men det var mer än denna teknik som gjorde hans filmer uppskattade. Känd som notorisk alkoholkonsument präglade hans filmer ofta hårda och nerdekade karaktärer. Utan tvekan en regissör från den gamla skolan, på gott och ont.

Inte den starkaste topp fem man tagit fram får sägas. Med det sagt är det flera klassiska filmer som dyker upp på listan. Ingen given favorit och femteplatsen känns inte helt gjuten.
Plats #5

Bring Me the Head of Alfredo Garcia (1974)


Inte den mest minnesvärda filmen av Peckinpah, men inte utan intresse.Plats #4

The Getaway (1972)


Man kan inte gå fel med Steve McQueen i kombination med Sam Peckinpah. Blir stundtals skönt actionspäckad.Plats #3

Cross of Iron (1977)


Fina prestationer och en klart intressant krigsfilm om tyskarna. James Coburn och Maximilian Schell är minnesvärda när de drabbar samman.Plats #2

The Wild Bunch (1969)


Klassisk västernfilm som har riktigt sköna slow motion-actionscener, flera bra karaktärer och prestationer. Har dock någon svacka då det blir lite temposvagt och det drar ner helheten lite grann.Plats #1

Pat Garrett & Billy the Kid (1973)


Kombinerar det mesta som Peckinpah var bra på och har även en bra historia att berätta. Fint fotad, stämningsfull och helt enkelt en klassisk västern.

Totalt har 11 filmer setts av Sam Peckinpah:

Ride the High Country (1962)
The Wild Bunch (1969)
The Ballad of Cable Hogue (1970)
Straw Dogs (1971)
The Getaway (1972)
Pat Garrett & Billy the Kid (1973)
Bring Me the Head of Alfredo Garcia (1974)
The Killer Elite (1975)
Cross of Iron (1977)
Convoy (1978)
The Osterman Weekend (1983)

Totalt snittbetyg på samtliga 11 filmer (av 5.00) = 3.18

Vilka fem filmer har Henke valt ut?

6 kommentarer:

 1. Håller med om att det inte blev den starkaste topp 5 som man hanterat, men jag tycker ändå att han är såpass intressant att det var givet att ha med honom. Det kommer förresten någon eller några fler regissörer i projektet som är av den lite svagare sorten... :-)

  Vi har fyra filmer överlapp. Enda avvikelsen är ditt järnkors mot min lastbilschaffis. Mitt val var ett nostalgipick.

  Kan inte säga så mycket om din ordning heller. PG&BtK är en riktigt fin och vemodig film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det må inte vara den starkaste femman, men det var givet att Peckinpah skulle vara med.

   Ah ok, trodde du gillade Järnkorset, men vet att du har en soft spot för Convoy. Själv såg jag den för bara något år sedan och den funkade väl inte så bra för egen del :)

   The Wild Bunch var alltid min favoritfilm av honom, men den har någon svacka som gör att PG&BtK tog sig förbi. Men det är två bra och klassiska västerns.

   Radera
 2. MY TOP 5

  01) - Ride the High Country (1962) - 5/5
  02) - The Getaway (1972) - 4,5/5
  03) - The Ballad of Cable Hogue (1970) - 3/5
  04) - The Wild Bunch (1969) - 3/5
  05) - Bring Me The Head of Alfredo Garcia (1974) - 3/5


  Haven't Seen

  Pat Garrett and Billy The Kid
  Cross of Iron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Very surprising to see Ride the High Country at the top of your list, and getting top marks. I don't remember much of it to be honest, but obviously feel he has made some better films. Might have to give it another look though. Same with The Getaway. Been a long time since I saw it and am getting ready for a revisit ;)

   You should definitely check out Pat Garrett and Billy The Kid as well as Cross of Iron. I'm fairly certain they'd make your top five.

   Radera
 3. Har nog sett ung. fyra/fem filmer av regissören men det är bara Straw dogs och Iron cross som jag minns någotsånär så denna gång får du klara dig utan en lista - blir nog ngn omtitt av en del av hans filmer i sinom tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår, har själv sett flera av hans filmer för länge sen så de är inte direkt färska i minnet. En del omtittar skulle vara på sin plats, men känner mig relativt nöjd med listan som den är :)

   Radera