söndag 28 april 2019

Mina favoritfilmer - 2018

Detta måste vara en av de absolut svåraste årslistorna att rangordna. Här finns nämligen ingen given etta, inte heller en given topp tre eller liknande. Det står mellan upp emot sju filmer, och att rangordna dem sinsemellan är näst intill omöjligt. Dessutom är de sista två platserna på listan inte alls lätta att välja ut. Detta då det finns ett tiotal filmer som slåss om att knipa de två sista platserna.

Att två dokumentärer kommer med på listan hör inte till vanligheterna. Men de förtjänar att vara med. Alltid svårt att jämföra dokumentärer med vanlig film. Annars är det två teman som sticker ut och det är dels droger och dels verklighetsbaserade eller verklighetsinspirerade filmer.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
1 Island
1 Italien
1 Norge


#10 Utøya 22. juli (Erik Poppe)Historien tar sin början den 22 juli 2011, ett par minuter innan det första skottet avfyras på Utøya. 18-åriga Kaja och hennes vänner på sommarlägret har fått höra om Anders Breiviks bomber i Oslo, men vet inte att han är på väg till ön där de befinner sig.

En stark, känslosam och intensiv titt på vad som hände på Utøya. Intressant grepp att filma allt i en enda tagning vilket ger det en dokumentär stil och bara ökar närvarokänslan.


#9 Den of Thieves (Christian Gudegast)En enhet inom Los Angeles-polisen som bekämpar grova våldsbrott ställs öga mot öga med en våldsam bankrånarliga som härjar i området. Rånarligan planerar snart en till synes omöjlig kupp mot Los Angeles centralbank och de båda sidorna närmar sig kollisionskurs.

Heistfilm som gör en hel del bra och i flera avseenden känns som något av en lightversion av Heat (1995). Vad som tyvärr sänker den en del är twisten på slutet som var helt onödig.


#8 Operation Odessa (Tiller Russell)En rysk mafioso, en kubansk spion och en playboy från Miami smider planer på att sälja en sovjetisk ubåt till en colombiansk drogkartell för 35 miljoner dollar.

Mycket underhållande dokumentär lite i samma stil som älskade Cocaine Cowboys (2006). Sköna karaktärer med en intressant och otrolig historia.


#7 A Star Is Born (Bradley Cooper)Countrystjärnan Jackson Maine upptäcker en supertalang i okända Ally. De blir förälskade och han leder henne till rampljuset, men medan Allys karriär skjuter i höjden dras Jackson med alkoholism och inre demoner.

Högst tveksam på förhand, men filmen lyckades över all förväntan. Musiken är en bidragande orsak, mycket tack vare Lady Gaga och Bradley Cooper vars uppträdanden stjäl showen. Även ett plus att storyn fick en att känna.


#6 First Man (Damien Chazelle)Historien om astronauten Neil Armstrong och den legendariska rymdresa som gjorde honom till den första människan som satte sin fot på månen, den 20 juli 1969.

Stark och kraftfull film som bara ökar pulsen ju längre in man kommer. Ett mycket gediget och gott hantverk, speciellt då det känns gjort med en hel del omtanke.


#5 Dogman (Matteo Garrone)I utkanten av Rom driver Marcello en hundsalong. Lönsamheten är låg och för att dryga ut kassan langar han kokain. Samtidigt som han vill ägna all sin tid och kärlek till hundarna och sin dotter, tvingas han in i grövre kriminalitet av den storvuxna boxningsveteranen Simone, Marcellos främsta kokainkund. Nu är det upp till Marcello att ta sig ur Simones grepp, kosta vad det kosta vill.

Svårt att inte charmas av denna lilla italienare, i synnerhet Marcello Fonte i huvudrollen. Redan i öppningsscenen när han tar hand om en hund i sin hundsalong är man fast. Skapar både humor, känslor, dramatik och spänning.


#4 Free Solo (Elizabeth Chai Vasarhelyi & Jimmy Chin)Alex Honnold är en av världens vassaste klättrare, men det finns en sak som skiljer honom från mängden. Han klättrar free solo, alltså helt utan rep. Free Solo är ett intimt porträtt av klättervärldens mest omtalade person som bokstavligen balanserar mellan liv och död när han ska försöka förverkliga sin stora dröm - att klättra den 1000 meter höga vertikala väggen El Capitan i Yosemite, Kalifornien.

En helt otrolig bedrift som fångats på ett häpnadsväckande sätt. Vinner mycket på att man verkligen får lära känna huvudpersonen, vad han gått och går igenom innan slutfasen som höjer det ytterligare ett snäpp. Handsvett och ökad puls är oundviklig.


#3 Let Me Fall (Baldvin Zophoníasson)I ett porträtt av missbruk följer vi Stella och Magnea genom de vanskliga tonåren till ett utsatt liv som vuxna. I mitten, bland alla drogproblem, står ett destruktivt förhållande mellan de två.

Denna islänning bygger på verkliga händelser och är otroligt stark och snyggt ihopsatt. Finns inte många svagheter med den då den funkar på flera plan filmen igenom. Ingen lycklig film, men väcker starka känslor. Vacker, sorglig och gripande.


#2 Beautiful Boy (Felix van Groeningen)En hjärtskärande och inspirerande historia om överlevnad, återfall och återhämtning för en familj som måste hantera ett missbruk under flera års tid.

Svårt att inte bli meddragen i denna verklighetsbaserade historia som främst följer relationen mellan far och son. En mycket duktig Timothée Chalamet som missbrukarsonen ger filmen den känslostorm som gör detta till en klassfilm. Något av en modern Ordinary People (1980).


#1 Sicario: Day of the Soldado (Stefano Sollima)Drogkriget vid den amerikansk-mexikanska gränsen har eskalerat och kartellerna har börjat smuggla terrorister över gränsen. För att utkämpa gränskriget skickas den federala agenten Matt Graver ut i fältet, som återigen anlitar den oförutsägbare colombianen Alejandro.

Uppföljare lyckas sällan, men ibland händer det och denna är en av de lyckade. Efter toppfilmen Suburra (2015) av Stefano Sollima var det föga förvånande att han även skulle lyckas med denna. Med ett bra manus att jobba med blir det en hårdare och mörkare film än vad den första var. Att huvudfokus läggs på Alejandro (Benicio Del Toro) är helt rätt.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

303
Andre the Giant
Back Roads
Ballon
Den skyldige
Eighth Grade
El ángel
El reino / The Realm
En guerre / At War
The Favourite
The Great Buster
Green Book
Hotel Mumbai
In den Gängen / In the Aisles
Incredibles 2
Instant Family
The Invisible Witness
Jonathan
La terra dell'abbastanza / Boys Cry
Leave No Trace
Mile 22
Mission Control: The Unsung Heroes of Apollo
Mission: Impossible - Fallout
The Mule
The Night Comes for Us
Pick of the Litter
Prospect
Robin Williams: Come Inside My Mind
Shoplifters
The Sisters Brothers
Three Identical Strangers
Thunder Road
Tough Guy: The Bob Probert Story
Unsane
Untamed Romania
Upgrade
White Boy Rick

---

Sämsta filmen: Escape Plan 2: Hades

Svårt att förstå tanken med denna uppföljare.


Största besvikelsen: Burning

Korean vars missvisande trailer gav fel förväntningar.

---

Plats #30-11
Plats #50-31
Plats #80-51
Plats #137-81

9 kommentarer:

 1. Year 2018: My Top 50

  01) - Roma (Alfonso Cuaron) - 5/5
  02) - The Ballad of Buster Scruggs (Joel Coen) - 4,5/5
  03) - Won't You Be My Neighbor (Morgan Neville) - 4,5/5
  04) - Leave No Trace (Debra Granik) - 4,5/5
  05) - Jane Fonda in Five Acts (Susan Lacy) - 4,5/5
  06) - Cold War (Pawel Pawlikowski) - 4/5
  07) - Shoplifters (Hirokazu Koreeda) - 4/5
  08) - The Mule (Clint Eastwood) - 4/5
  09) - The Favourite (Yorgos Lanthimos) - 4/5
  10) - The Tale (Jennifer Fox) - 4/5
  11) - Sicario: Day of The Soldado (Stefano Sollima) - 4/5
  12) - A Quiet Place (John Krasinski) - 4/5
  13) - The Guilty (Gustva Moller) - 4/5
  14) - Border (Ali Abbasi) - 4/5
  15) - Green Book (Peter Farrelly) - 4/5
  16) - A Star is Born (Bradley Cooper) - 4/5
  17) - Widows (Steve McQueen) - 4/5
  18) - Ralph Breaks the Internet (Phil Johnston - Rich Moore) - 4/5
  19) - La Chute de L'Empire Americain (Denys Arcand) - 4/5
  20) - El Reino (Rodrigo Sorogoyen) - 4/5
  21) - Bohemian Rhapsody (Bryan Singer) - 4/5
  22) - I Beale Street Could Talk (Barry Jenkins) - 4/5
  23) - Incredibles 2 (Brad Bird) - 4/5
  24) - Mi Obra Maestra (Gaston Duprat) - 3,5/5
  25) - Journal 64 (Christoffer Boe) - 3,5/5
  26) - Destroyer (Karyn Kusama) - 3,5/5
  27) - Mission Impossible. Fallout (Christopher McQuarrie) - 3,5/5
  28) - Maquia: When the Promised Flower Blooms (Mari Okada) - 3,5/5
  29) - Grace a Dieu (François Ozon) - 3,5/5
  30) - Stan and Ollie (Jon S. Baird) - 3,5/5
  31) - They'll Love Me When I'm Dead (Morgan Neville) - 3,5/5
  32) - Private Life (Tamara Jenkins) - 3,5/5
  33) - The Equalizer 2 (Antoine Fuqua) - 3,5/5
  34) - Three Identical Strangers (Tim Wardle) - 3,5/5
  35) - Whitney (Kevin McDonald) - 3,5/5
  36) - Place Publique (Agnes Jaoui) - 3,5/5
  37) - Vice (Adam McKay) - 3,5/5
  38) - Hereditary (Ari Aster) - 3,5/5
  39) - The Sisters Brothers (Jacques Audiard) - 3,5/5
  40) - Crazy Richs Asians (Jon M. Chu) - 3,5/5
  41) - Blackkklansman (Spike Lee) - 3/5
  42) - Tout Le Monde Debout (Franck Dubosc) - 3/5
  43) - Todos Lo Saben (Asghar Farhadi) - 3/5
  44) - Peter Rabbit (Will Gluck) - 3/5
  45) - Ben is Back (Peter Hedges) - 3/5
  46) - Red Sparrow (Francis Lawrence) - 3/5
  47) - My Dinner with Herve (Sacha Gervasi) - 3/5
  48) - Bad Times at The Royale (Drew Goddard) - 3/5
  49) - Au Poste! (Quentin Dupieux) - 3/5
  50) - El Amor Menos Pensado (Juan Vera) - 3/5

  Haven't Seen

  Den of Thieves
  Operation Odessa
  First Man
  Dogman
  Free Solo
  Let Me Fall
  Beautiful Boy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Many thanks for your Top 50!

   Let's have a look at some of your selections, ten at a time.

   1-10:

   Haven't seen:
   Roma
   The Ballad of Buster Scruggs
   Jane Fonda in Five Acts
   Cold War
   The Tale

   Neither one is high on my to-watch-list. Buster Scruggs and The Tale are of more interest than the others. Maybe I'd like Roma, but not very curious as it stands right now.

   High on my list:
   Leave No Trace
   Shoplifters
   The Mule
   The Favourite

   Those were all just outside my top ten, but could all have a chance to find their way into the bottom of the top ten in the future.   11-20:

   Haven't seen:
   Ralph Breaks the Internet

   The first one was ok, nothing special so I haven't been too keen on watching this one. But might give it a chance.

   High on my list:
   Sicario: Day of the Soldado
   The Guilty
   Green Book
   A Star Is Born
   El Reino

   All good films, some in my top ten.   21-30:

   Haven't seen:
   Bohemian Rhapsody
   Mi Obra Maestra
   Destroyer
   Maquia: When the Promised Flower Blooms
   Grace a Dieu

   I hadn't heard of Mi Obra Maestra and Maquia, both could be of interest. As could Destroyer be.

   High on my list:
   Incredibles 2
   Mission: Impossible - Fallout   31-40:

   Haven't seen
   They'll Love Me When I'm Dead
   Three Identical Strangers
   Whitney
   Place Publique

   They'll Love Me When I'm Dead and Three Identical Strangers are two documentaries I could be interested in watching.

   High on my list:
   Private Life
   The Equalizer 2
   The Sisters Brothers   41-50:

   Haven't seen:
   Blackkklansman
   Tout Le Monde Debout
   Peter Rabbit
   My Dinner with Herve
   Au Poste!
   El Amor Menos Pensado

   Au Poste! and El Amor Menos Pensado could be of interest.


   You have seven out of my top ten still to watch. I'm sure at least a couple of them will make your top 50 ;)

   Radera
 2. Jag tycker det var ett rejält svagt filmår. Visst jag har några få favoriter men de fyller knappt upp topp 5, resten är i normal bubblare-nivån. Trist men så blir det ibland.

  Bra lista! Flera stora överraskningar så du har lyckats väl! ;-)

  Mina kommentarer:

  #9 Den of Thieves (Christian Gudegast)
  Nja, den var underhållande för stunden men riktigt svag i mina ögon. Sämre än heat på alla punkter och det gör mycket i totalen.

  #7 A Star Is Born (Bradley Cooper)
  Otroligt bra första halva men den tappar lite under andra. Totalt sett en av årets filmer dock. På min topp 10, kanske på samma plats till och med!

  #6 First Man (Damien Chazelle)
  Helt fantastisk film som sågs på bio. Topp 3 hos mig.

  #4 Free Solo (Elizabeth Chai Vasarhelyi & Jimmy Chin)
  Jodå, det är en bra dokumentär. Jag såg den på Bio Rio. Kom högt upp på min lista men det råkade bli en annan dokumentär för min topp 10...

  #1 Sicario: Day of the Soldado (Stefano Sollima)
  Wow, detta blev din etta. Jaja. Känns som en Movies-Noir-film. Jo, den var riktigt najs. Jag tyckte dock att den var snäppet under Sicario (originalet) och det gjorde kanske att jag undervärderar filmen...

  De övriga, de jag inte sett, måste erkänna att jag inte är supersugen direkt. Är inte så road av socialrealism som många av dem verkar vara... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan väl inte påstå att det skulle vara ett direkt svagt år, inte heller ett toppår. Runt trettio bra filmer där mina åtta främsta är de som fick en fyra i betyg, resten svaga fyror. Klart man vill ha femmor och starka fyror från ett år, men det händer trots allt sällan.

   Problemet är att det inte finns någon given favorit från året. Känns därför lite tufft att välja vilken som ska vara i topp då de är ganska jämnbra.

   Ja, det är inte filmerna man kanske förväntar sig som alla andra har med. Men jag går efter magkänslan och upplevelsen.

   Plats #9 och #10 är jag inte alls säker på och skulle behöva se om några filmer för att se vad som egentligen gäller.

   Den of Thieves är absolut svagare än Heat, det är inget snack om det. Men jag var positivt överraskad av den när den sågs på filmdagarna, trots att jag var trött under visningen. Slutet drog ner en del och det gör att jag inte alls är säker på om den håller vid omtitt.

   A Star Is Born minns jag inte som att den skulle vara svagare under något parti. Men håller med om att den är klart stark när Lady Gaga först börjar uppträda live på scen med Bradley Cooper. Rysningar som man sällan får.

   First Man såg jag inte på bio, men det var trots det en filmupplevelse. Hade kanske lyfts ytterligare av att sitta i biosalongen. En lite förbisedd film känns det som av kritikerna och prisutdelarna.

   Free Solo var årets dokumentär. Upplevelsen under sista biten när han ska klättra efter uppbyggnaden var klockren.

   Sicario: Day of the Soldado hade inte varit etta om jag haft någon film från året som verkligen älskades. Men då det var en av mina få raka fyror (dessutom såg jag om den och den höll) så fick det bli den. Kan lika gärna kasta om friskt bland topp sju-filmerna.

   Nej, så kan det vara. Man ska inte tvinga sig att se film bara för att. Då blir det sällan lyckat. Dogman tror jag dock att du skulle kunna gilla. Eller inte, vem vet? ;)

   Radera
 3. 10. Utøya 22. juli - Jag tror säkert den är mycket bra men den kändes för jobbig att ta sig under Malmö Filmdagar i höstas.

  9. Den of Thieves - Valdes bort under Sthlm Filmdagar.

  8. Operation Odessa - Inte sett. Inte ens hört talas om. En typisk Movies - Noir-film.

  7. A Star Is Born - Nja. Helt ok, men har ärligt talat svårt att förstå hajpen kring denna film. Men det är jag det.

  6. First Man - Medhåll. En mycket bra film och på min topp-10.

  5. Dogmna - Riktigt kul att se den här på din topp-10. Den är svin bra, helt enkelt. Rörande, spännande och allt där emellan.

  4. Free Solo - Inte sett. Har på känn att jag kommer att gilla den men att den inte räcker till topp-10.

  3. Let Me Fall - Inte sett.

  2. Beautiful Boy - Inte sett. Du har verkligen hyllat emo-filmer här på topp-3.

  1. Sicario: Day of the Soldado - Inte heller sett. Älskar originalet men när Villeneuve inte skulle göra uppföljaren så tappade jag intresset en aning. Men med Sollima som regissör borde jag verkligen se den eftersom jag älskar Gomorra.

  SvaraRadera
 4. Ber om ursäkt för stavfel och särskrivningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara gällande stavfel och liknande, sånt som händer.

   Utøya 22. juli är ganska jobbig att se på då närvarokänslan är hög. Men det är också det som gör att den sticker ut och berör. Bör noteras att Paul Greengrass kom med "22 July" om samma händelse, plus dokumentären "Reconstructing Utøya". Så det var nog en av dessa som visades på Malmö filmdagar (augusti/september) då Utøya 22. juli hade premiär i maj.

   Javisst är Operation Odessa en film/dokumentär i min smak ;) Den var klart underhållande och gjord på ett sätt som funkade rakt igenom.

   Jag var själv lite "anti" A Star Is Born på förhand, men tog chansen att se den på bio när jag var utomlands. Grep tag i mig och var över förväntan. Gillar inte musikaler, men film om musik som denna kan bli riktigt starka och bra.

   Dogman blev jag förtjust i och det är en film som växt en del. Underbar huvudroll också.

   Säg aldrig aldrig med Free Solo. Tror den kan slå knock på dig med :)

   Let Me Fall och Beautiful Boy är inga solskenshistorier, men två mycket starka, gripande och helt enkelt riktigt bra filmer som fick mig att känna.

   Var själv inte så förtjust i Gomorra (Sollima har endast regisserat serien, ej filmen). Du kanske tänkte på Suburra som var filmen han gjorde innan och som var en av mina absoluta favoritfilmer från 2015.

   Gillar Sicario och såg om den dagen innan jag gick och såg Sicario: Day of the Soldado. Kände efteråt att jag nog gillade denna andra del lite mer. Men det är en smaksak och de gör båda bra och mindre bra saker. Överlag fann jag denna lite mer brutal och gillade att mer fokus lades på Benicio Del Toro och Josh Brolin.

   Radera
  2. Hehe, jag försöker alltid vara noga med korrekt språk så jag blev lite irriterad över att jag tryckte på Skicka för tidigt den här gången. ;)

   Ja! Jag menar förstås Suburra. En riktigt blytung rulle. Jag kommer nog beta av Sicario 2 nån gång framöver.

   Radera
  3. Jag är likadan, så jag vet exakt hur du känner dig. Väldigt irriterande när man råkar stava fel och glömmer att dubbelkolla ;)

   Håller med, Suburra var mycket bra och tung, fast utan att bli jobbig. Sicario 2, Soldado eller vad man vill kalla den för är också tung. Definitivt värd en titt. Undrar vem som kommer göra trean...

   Radera