fredag 12 april 2019

Superchamp ReturnsTitel: De Superjhemp retörns / Superchamp Returns
Genre: Komedi/Sci-Fi
Land: Luxemburg
År: 2018
Regi: Félix Koch
I rollerna: André Jung, Désirée Nosbusch, Etienne Halsdorf, Luc Feit

Handling: För att rädda lilla Luxusburg från en kosmisk katastrof måste en tjänsteman i en medelålderskris hitta sina förlorade superkrafter och möta sin största rädsla - sin familj.

Omdöme: Inte ofta man får chansen att se en äkta luxemburgsk film. Som om det inte vore nog handlar det om Superjhemp som är en nationalhjälte alla i landet känner till då han funnits i serietidningsform i över 30 år. Detta kom att bli den första filmen om Superjhemp och det blev även långfilmsdebut för luxemburgaren Félix Koch.För att enklast beskriva vår hjälte Superjhemp så är det en crossover mellan Superman (1978) och The Incredibles (2004). Han kan nämligen flyga, rädda oskyldiga från knipor och sätta dit skurkar. Sin kraft och energi får han från kokt ost (givetvis en luxemburgsk specialitet).För många år sen försvann han dock. Den f.d. reportern Félicie Fleck (Désirée Nosbusch) var Superjhemps flamma, men när han försvann ur hennes och allas liv, gifte hon sig med en alldeles normal man i Charel Kuddel (André Jung). De har en son i Metti (Etienne Halsdorf) som är något av en hacker. Charel är bara en tråkig tjänsteman. Men vad ingen anar är att han i själva verket är Superjhemp. När rikets säkerhet hotas måste Superjhemp försöka rädda biffen - om han kan komma i gammal god form.På många sätt är det en film vars humor är riktad till luxemburgarna själva. Det är interna skämt man inte direkt förstår som utomstående. Å andra sidan är det mycket man förstår då humor till stor del är global. Man kan lugnt säga att humorn är av blandat slag. En del blir nästan lik Jönssonligan och man har svårt att se humorn. Andra gånger funkar det desto bättre och det hela blir lite småtrevligt. Det är en komedi med lagom inslag av effekter, och humorn är alltså typisk för Luxemburg.Själva handlingen bjuder på väldigt lite man inte sett förr. Det tar ganska lång tid innan Superjhemp gör inträde och man kan inte vara helt säker på vem det faktiskt är. Inte heller skurken/skurkarna blir så tydliga. Istället blir det mycket runt familjelivet som avverkas innan det roliga kan börja. Kan väl inte påstå att det hela blir superkul eller bra, men ändå kul att ha sett något så typiskt luxemburgskt som det faktiskt är.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 8.6

---

Sågs under den 26:e upplagan av Days of European Film (DEF).

Filmens regissör Félix Koch och en av de två skaparna av Superjhemp, Lucien Czuga var på plats för att prata om filmen och superhjälten efter filmen. Den andre skaparen av karaktären, Roger Leiner dog tyvärr 2016 och fick aldrig se något av filmen. Den är för övrigt tillägnad hans minne. Han lär ha varit och är den mest älskade tecknaren i Luxemburg och hans verk lär vara lika stora där som t.ex. Asterix och Tintin enligt de båda. Lucien Czuga sa även att han var som den bror han aldrig haft.

Vidare sa de att de två huvudrollsinnehavarna André Jung och Désirée Nosbusch är stora hemma i Luxemburg, men även i Tyskland där de är välkända. André Jung lär ha varit påtänkt för rollen redan 25 år tidigare när det för första gången började pratas om en Superjhemp-film. Då fanns inte effekterna eller pengarna att göra filmen.

Félix Koch nämnde att om man såg likheter med The Incredibles så bör man tänka på att Superjhemp skapades för 30 år sedan. De nämnde även att med tanke på alla serietidningar som sålts om Superjhemp i Luxemburg, kan man säga att samtliga hushåll har åtminstone en Superjhemp hemma hos sig, främst på toaletten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar