måndag 29 april 2019

The Ballad of Cable HogueTitel: The Ballad of Cable Hogue / Balladen om Cable Hogue
Genre: Västern/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1970
Regi: Sam Peckinpah
I rollerna: Jason Robards, Stella Stevens, David Warner, Strother Martin

Handling: Cable Hogues kumpaner lämnar honom att dö i öknen. Han klarar sig dock tack vare att han, precis när han är beredd att ge upp, hittar ett vattenhål. Han bestämmer sig för att bli kvar där och börja sälja vatten till förbipasserande och bygger sig även ett hus där. En prostituerad från en närbelägen stad flyttar in.

Omdöme: Västern-genren var något Sam Peckinpah bemästrade där två av hans främsta filmer, The Wild Bunch (1969) och Pat Garrett & Billy the Kid (1973), var just västerns. Detta är dock en lättsammare film i genren som skiljer sig en del från hans andra filmer, även om stilen känns igen.Cable Hogue (Jason Robards) vänder en prekär situation till något positivt när han hittar ett vattenhål mitt i öknen. Han slår sig ihop med den egensinnige prästen Joshua Douglas Sloan (David Warner) och plockar upp glädjeflickan Hildy (Stella Stevens) när han besöker stan. Hildy vill flytta till San Francisco och hitta sig en rik man medan Hogue helst stannar kvar i öknen och tjänar sig en hacka.Det är lite lustigt att Sam Peckinpah, mannen som gjorde sig känd för slow motion, här istället speedar upp många scener när inte minst Joshua springer iväg. Det blir ganska kul och oväntat att se. Filmen är inte någon fars eller liknande och blir ganska allvarlig på sina håll. Men det är en klart lättsammare film än vad man är van vid av Peckinpah.Jason Robards är riktigt stabil och har en sån där klassisk stil som går hem i alla sorters roller. Han får sällskap av flera andra duktiga skådespelare i de stora som mindre rollerna. Filmen som sådan kan dock inte mäta sig med skådespelarna där handlingen är relativt tunn med tanke på att det är en film på två timmar. Det stannar upp alldeles för mycket när Hogue och Hildy umgås. Inte någon av Peckinpahs bättre verk, men det lär ha varit en av hans personliga favoriter.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Jag funderade på denna men så blev det inte av och sen kom annat emellan. Känns ändå som "minor Peckinpah" på något sätt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade länge haft ögonen på denna och det var den enda Peckinpah jag inte hade sett som jag var lite nyfiken på. Finns dock ett par som behöver ses om...

      Radera