måndag 22 april 2019

The Curse of La LloronaTitel: The Curse of La Llorona
Genre: Skräck/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2019
Regi: Michael Chaves
I rollerna: Linda Cardellini, Raymond Cruz, Patricia Velasquez, Tony Amendola

Handling: Efter att ha ignorerat den kusliga varningen från en mamma som misstänks för barnmisshandel, dras snart en socialarbetare och hennes egna barn in i en skrämmande och övernaturlig värld.

Omdöme: Los Angeles, 1973. Socialarbetaren och den ensamstående tvåbarnsmamman Anna (Linda Cardellini) får ett obehagligt fall på sitt bord. En kvinna hon känner har låst in sina två barn i ett förråd i hemmet. Kvinnan är hysterisk och säger att hon bara skyddar sina barn. Barnen tas om hand och placeras på ett barnhem över natten. Men när de dagen efter hittas drunknade i en närliggande sjö, får Anna bekanta sig med La Llorona - en 300 år gammal sägen.Man skulle lite lätt kunna se Anna som något av en motsvarighet till Rachel i The Ring (2002). Nu är det långt ifrån samma kvalité över Linda Cardellini som det var på Naomi Watts i nämnda film, men även filmen kan inte mätas med den "trevliga" och lyckade skräckfilmen. Tankarna går dock lite till den filmen när La Llorona gör sig påmind och ger sig på Annas barn.Vad man inte hade koll på på förhand var att filmen tillhör The Conjuring-universumet. Nu är kopplingen inte så given då de två huvudkaraktärerna från de filmerna inte nämns här, men någon referens får man allt. Däremot utspelar det sig alltså på 70-talet och det är välkommet. Gillar överlag bildspråket i filmen som inte förlitar sig för mycket på effekter och övernaturligheter. Nu förekommer de givetvis, men aldrig så det går överstyr.Vad gäller själva storyn och filmen i sig så bjuds det inte på något direkt nytt. Trots det skapar man för det mesta en småobehaglig stämning och förlitar sig sedan på en hel del jump scares. Vissa gånger blir de effektiva, men även på gränsen till att bli för högljudda och skrikiga. Personligen hade man önskat sig något mer verklighetstroget när det kommer till skräckfilm. För egen del blir det ruggigare och mer psykologiskt. Fast allt beror så klart på om det är välgjort eller inte.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.0

---Om visningen: Känns kanske inte som en film gjord för det stora IMAX-formatet, men klart det är en bonus. Märkte inte av att det skulle vara filmat med IMAX-kameror. Vad man däremot hade svårt att inte notera var det höga ljudet på sina håll, i synnerhet skriken. Kul att ha sett i IMAX, och utan 3D.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar