fredag 5 april 2019

UsTitel: Us
Genre: Thriller/Skräck
Land: USA/Japan
År: 2019
Regi: Jordan Peele
I rollerna: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker

Handling: En mor och en far tar med barnen till deras sommarhus för att koppla av med vänner. Men när natten kommer uppstår kaos när några besökare anländer oanmälda.

Omdöme: Efter sin hajpade regidebut Get Out (2017) följde Jordan Peele upp med denna "familjeskräckis". Familjen Wilson tar sig till sitt sommarhus som ligger i närheten av den strand där mamma Adelaide (Lupita Nyong'o) över 30 år tidigare hade en obehaglig upplevelse hon hållit inombords. Nu väcks hennes värsta farhågor till liv när familjen blir terroriserad av en familj som är kusligt lik dem själva...Historien inleds år 1986 när Adelaide är liten flicka och besöker stranden Santa Cruz. Det förflyttas sedan till nutid och familjen Wilson är en helt vanlig familj med två barn, en flicka och en pojke. När de så får besök av en annan familj som står på deras uppfart börjar det hända saker.Blir det något i stil med Funny Games (1997) där ju en semestrande familj terroriseras i sitt sommarhus? Inte riktigt. Man hade önskat sig att det hela hållits på en lite mer realistisk nivå istället för att göra det hela till något av en modern zombiefilm utan zombies. Hade gärna sett att man använt sig av tidsloopar eller liknande med tanke på temat man bjuds på. Men skönt nog gör man det inte till en rasfråga utan snarare till något av en klassfråga.När den terroriserande familjen tar sig in hos familjen Wilson, lyckas det hela inte bli så bra, spännande eller skrämmande som man hade önskat sig. Till stor del räddas filmen när man närmar sig upplösningen och bjuder på en twist som känns som något som M. Night Shyamalan brukar bjuda på. Även ett par låtval är lyckade bör sägas. Men hela premissen är på tok för svag för att det ska bli något mer än knappt godkänt, om än det.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.4

4 kommentarer:

 1. Så tidsresor är en "mer realistisk nivå"? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte mer realistikt, men för egen del är det enklare att köpa ett sådant tema på film ;) Problemet med denna premiss tyckte jag främst var att man var dålig på att förklara bakgrunden till "experimentet". Man lämnade för många frågor obesvarade kring tunnelfolket och det kändes som Jordan Peele tog den enkla vägen ut. Det gjorde det hela än mer orealistiskt och svårt att köpa för mig som tittare. Kändes som man kunde fått ut mer helt enkelt.

   Radera
 2. Räddas filmen av upplösningen? Ehhh? Vi ger filmen ungefär samma betyg. Anledningen den inte får högre från mig är den svaga tredje akten. Slutet tar ner filmen, inte räddar. ;-)

  Filmen var som bäst i inledningen tycker jag. Före man får den krystade och övertänkta "förklaringen", som besvarar frågor man inte ställt, och som dessutom lyckas helt undvika att förklara något egentligen. :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, håller med dig om att filmen var som bäst under inledningen, innan de träffar på familjen som står utanför deras dörr. När de gör entré i deras hem tappar filmen.

   Vad jag menade med slutet var inte att själva upplösningen räddar filmen, men twisten när man närmar sig upplösningen (som jag skrev i min text). Upplösningen, alltså sista akten var för svagt förklarad och det sänkte filmen. Men även innan dess hade filmen till stor del förlorat mig. Twisten jag syftade på handlade endast om huvudpersonen :) Den biten hade jag inga problem med.

   Radera