tisdag 21 maj 2019

52 Directors - Richard LinklaterRichard Linklater tillhör inte mina favoritregissörer. Eller rättare sagt, skulle inte nämna honom eller tänka på honom om jag skulle lista regissörer jag gillar. Med det sagt har han gjort ett par filmer jag uppskattar, vissa mer än andra. Han har något av en egen stil och det är aldrig fel.

Hans topp fem ser två av de tre filmerna i Before-trilogin. Då man inte sett så värst många filmer av honom (men trots allt det bästa han har att bjuda på), så ser det lite svagare ut utanför listan. De fem utvalda är dock alla sevärda filmer där ettan är ohotad.
Plats #5

Dazed and Confused (1993)


En skön inblick bland ett par ungdomar under en sommar i 70-talets USA. Mest minnesvärt blir Matthew McConaugheys inhopp som coole Wooderson.Plats #4

Boyhood (2014)


Själva grejen med att filma över en 12-års period är nog det häftigaste med filmen. Att se barnen och de vuxna utvecklas och förändras, det är inte ofta man får se på film (med samma skådespelare vill säga). Hade kunnat göra mer med det hela då manuset kanske inte är så speciellt.Plats #3

Before Midnight (2013)


Blev positivt överraskad av denna den tredje delen i trilogin där paret blivit äldre och vardagen både är vacker som dramatisk. Gillar att den blandar och blir starkare under den senare delen av filmen. Överträffar därför den andra delen då den får mig att känna mer.Plats #2

Apollo 10½: A Space Age Childhood (2022)


En kärleksförklaring till hur det var att växa upp i slutet av 1960-talet runt månlandningen. Smått nostalgiskt även för de som inte upplevde den här tiden.Plats #1

Before Sunrise (1995)


Uppskattar att det är något oskyldigt och naturligt över paret som träffas under en sommar i Europa. Hög mysfaktor och känsla när vi tar oss runt Europa och våra huvudpersoner lär känna varandra och faller för varandra. Vackert och fint som ett bra romantiskt drama ska vara.

Totalt har 9 filmer setts av Richard Linklater:

Slacker (1991)
Dazed and Confused (1993)
Before Sunrise (1995)
The School of Rock (2003)
Before Sunset (2004)
A Scanner Darkly (2006)
Before Midnight (2013)
Boyhood (2014)
Apollo 10½: A Space Age Childhood (2022)

Totalt snittbetyg på samtliga 9 filmer (av 5.00) = 3.22

Har Henke valt samma fem filmer tro?

10 kommentarer:

 1. Ganska rimlig lista. Du träffar in topp 5 av de du har sett enligt min ranking också. Jag klämde in en favorit från senare år på bekostnad av Dazed.

  Visst, Linklater har inte en jättestor topp, men hans bästa är förbaskat bra. Jag tror till och med att tre av hans filmer ligger på min topp 100.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterst tveksamt om någon av hans filmer skulle ta sig in på en topp 100 för egen del. Möjligtvis topp 250 för Before Sunrise. Fast den skulle å andra sidan vara given på en topplista över de bästa romantiska filmerna :)

   Radera
 2. MY TOP 5

  01) - Before Sunset (2004) - 4,5/5
  02) - Before Midnight (2013) - 4/5
  03) - Boyhood (2014) - 4/5
  04) - Me and Orson Welles (2008) - 3,5/5
  05) - Bernie (2011) - 3,5/5

  Haven't Seen

  A Scanner Darkly
  Slacker
  Last Flag Flying
  Waking Life
  School of Rock
  Everybody Wants Some
  Tape
  The Newton Boys
  Suburbia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Since Linklater never has been a favorite of mine, I haven't seen most of the ones you mention that you haven't seen. Neither have I seen Me and Orson Welles or Bernie from your top 5.

   A bit surprised not to see Before Sunrise on your list, but obviously you prefer his later films.

   Radera
 3. På dina omdömen låter det som om jag ev tycker bättre om Linklater än du, trots att jag inte är särskilt förtjust i Before-trilogin :) Har länge tänkt att jag skulle se Dazed... pga detta. Vete tusan om jag inte skulle peta upp både School of Rock och A Scanner Darkly på en egen lista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket möjligt :) En helt ok regissör i mina ögon, men som du är inne på är det ingen favorit. Att lista fem filmer var dock poängen och det gick bra ;)

   The School of Rock såg jag som surprisefilm på filmfestivalen, så det var ett bra tag sen. Minns den som ok. A Scanner Darkly är lite samma sak, den sågs för länge sen och det var en kul idé, men minns bara filmen som ok.

   Radera
 4. Jag är nog lite Team Christian här. Linklater är ingen favorit även om jag gillar en hel del av hans filmer. Men för mig saknas den där riktiga toppen.

  The School of Rock! Haha, ja, vi såg den kanske på samma visning på Filmfestivalen. Jag minns att jag blev stormförtjust i filmen. Gillar den mycket.

  Waking Life tycker jag är väldigt bra. Heller jag tyckte det i alla fall. Det var länge sen jag såg den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Det är ett par stabila och bra filmer, men inte så många riktiga toppfilmer.

   Radera
 5. Hm har inte sett fler än fyra Linklater filmer. Before trilogin samt Dazed. Boyhood ligger hemma och väntar på titt. School of rock kommer aldrig vara aktuell för mig då Black är med. Jag blir irriterad bara jag ser filmens poster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Boyhood ska du se. Kanske mer intressant än riktigt bra i mitt tycke, men det är inte helt fel det heller.

   Haha, jag vet vad du menar med Jack Black. Och ja, du ska nog hålla dig undan isåfall.

   Radera