tisdag 18 juni 2019

52 Directors - Michael MannMichael Mann tillhör mina absoluta favoritregissörer, det är det inget snack om. Hans unika stil har mycket yta men kombinerar det allt som oftast med mer än så. Hans filmer är otroligt stämningsfulla då kombinationen av flera viktiga element fångas på ett många gånger perfekt sätt. Det är få regissörer vars filmer jag ser om så många gånger, speciellt de från 80- och 90-talet.

Det är svårt att hitta en regissör vars topp fem innehåller så pass många favoriter. Med idel starka fyror och femmor på topp fem är snittbetyget för topp fem oerhört högt. Att behöva lämna The Insider (1999) vid sidan tyder på vilken otrolig topp fem Michael Mann bjuder på. En film som skulle vara i topp hos många andra regissörer, för en mycket bra film är det.
Plats #5

Collateral (2004)


En riktigt snygg, stämningsfull och välgjord crime-thriller av Michael Mann. Det digitala fotot fångar Los Angeles denna natt på ett mycket snyggt sätt. Tom Cruise gör kanske sin bästa prestation som iskall torped. Sista femton minuterna av filmen är inte klockrena, men funkar.Plats #4

The Last of the Mohicans (1992)


En explosiv mix av äventyr, romantik och historisk action. Riktigt känslosam och stämningsfull, mycket tack vare filmmusik som är på topp och lyfter filmen ett snäpp på egen hand. Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe och inte minst Wes Studi funkar alla klart bra. En filmupplevelse från första till sista scen.Plats #3

Thief (1981)


En favorit som tål att ses om med jämna mellanrum. 80-tals belysningen och fotot, den underbara Tangerine Dream-musiken och James Caans bästa prestation gör detta till en otroligt stämningsfull och skön filmupplevelse. Har det mesta en bra crimefilm ska ha. Riktigt bra.Plats #2

Manhunter (1986)


Alltid varit svag för denna första Hannibal Lecter-film. 80-tal så det skriker om det, med allt man önskar sig och älskar med 80-tals film. Mycket bra story, elegant foto, passande musik, bra prestationer - helt enkelt ett komplett paket. Underskattad film och en favorit.Plats #1

Heat (1995)


Det går inte att komma ifrån att denna episka crimehistoria är en klassiker. Lika stark och kraftfull varje gång den ses. En bonus att De Niro och Pacino ställs mot varandra i samma film. Heistfilm med många klockrena karaktärer och scener. Finns inte många svagheter och den långa speltiden är välkommen för att bygga upp allt i lagom takt.

Totalt har 13 filmer setts av Michael Mann:

The Jericho Mile (1979)
Thief (1981)
The Keep (1983)
Manhunter (1986)
L.A. Takedown (1989)
The Last of the Mohicans (1992)
Heat (1995)
The Insider (1999)
Ali (2001)
Collateral (2004)
Miami Vice (2006)
Public Enemies (2009)
Blackhat (2015)

Totalt snittbetyg på samtliga 13 filmer (av 5.00) = 3.54

Ta reda på vilka fem Michael Mann-filmer Henke valt ut.

6 kommentarer:

 1. En fin-fin lista. Jag har sett alla fem på din topplista och Insider också för övrigt. Är inte lika svag som du för hans åttiotal helt enkelt. Men vi är helt eniga om plats nummer 1. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul när man har sina favoriter, men kan vara tufft ibland då andra inte ser storheten, inte sant? ;)

   Även när hans filmer inte är lika bra som de kan vara i hans bästa stunder, så har de alltid något jag uppskattar.

   Radera
 2. MY TOP 5

  01) - Collateral (2004) - 4/5
  02) - Manhunter (1986) - 3,5/5
  03) - Heat (1995) - 3/5
  04) - The Insider (1999) - 2,5/5
  05) - Miami Vice (2006) - 2,5/5

  Haven't Seen

  Ali (2001)
  The Jericho Mile (1979)

  SvaraRadera
  Svar
  1. As I've given high marks for many of his films, he's clearly a director I've always appreciated. That might mean I may be somewhat blinded. But one shouldn't apologize for liking something ;)

   Radera
 3. Mjae långt ifrån någon favorit mycket yta och inte så mycket mer men han har iaf gjort en riktigt bra film: Collateral.
  Thief, Heat och The Insider är OK. Black Hat och Miami Vice stängdes av efter en halvtimme - trista rullar. Indianfilmen kommer aldrig på tal att se då DDL är med.
  Som du ser ingen favorit men jag ger honom att han gör ruskigt snygga filmer. Jag har faktiskt sett The Keep för långe sedan men vad jag fattat är den svår att få tag på idag? Ali kanske jag skulle ge en chans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte riktigt hålla med när du säger att han gör mycket yta med inte mycket mer. Personligen tycker jag att han ofta skapar en otrolig stämning och där jag känner för karaktärerna. Det är just därför han alltid varit en favorit då han är en av få som lyckas med den kombinationen.

   Ja, The Keep har inte varit lätt att få tag på. Ali är klart sevärd med en duktig Will Smith i huvudrollen. Manns bildspråk känns också igen och digitalfotot funkar fint.

   Radera