lördag 15 juni 2019

Creature from the Black LagoonTitel: Creature from the Black Lagoon / Skräcken i svarta lagunen
Genre: Sci-Fi/Skräck/Äventyr
Land: USA
År: 1954
Regi: Jack Arnold
I rollerna: Richard Carlson, Julie Adams, Richard Denning, Antonio Moreno

Handling: En vetenskaplig expedition på jakt efter fossiler upptäcker ett undervattensmonster i den legendariska Svarta lagunen.

Omdöme: Efter utomjordingarna i Arizonaöknen året innan i It Came from Outer Space (1953) har Jack Arnold och hans team förflyttats till Amazonasdjungeln. Denna gång på jakt efter ett undervattensmonster som en vetenskaplig expedition misstänker kan befinna sig i den isolerade Svarta lagunen. Kaptenen på båten säger skämtsamt att det lär vara en underbar lagun, men att ingen återvänt därifrån levande. Det visar sig snart att det nog är närmare sanningen än han kunnat ana.Efter att Dr. Carl Maia (Antonio Moreno) gjort en upptäckt av en fossil i Amazonasdjungeln, ber han om råd och hjälp av sina kollegor David (Richard Carlson) och Kay (Julie Adams) som också är ett par. Tillsammans med Davids och Kays chef Mark (Richard Denning) beger de sig på en expedition för att gräva fram resten av fossilen. Men utgrävningen ger inte resultat. Istället beger de sig till den närliggande Svarta lagunen för att samla in prover och möjligtvis spår efter vad fossilen var för något. Det är då de stöter på ett undervattensmonster som sätter skräck i dem.Denna monsterklassiker är svår att värja sig emot. Den gör det hela till ett trevligt äventyr när expeditionen tar sig till den Svarta lagunen och jagar undervattensmonstret. Till viss del får man lite Jaws (1975)-vibbar i någon scen där expeditionen fångar varelsen i sitt fiskenät och kämpar för att få upp den i båten. Synd då att musiken inte håller samma fina klass som i nämnda film. Här är musiken alldeles för skrikig och misslyckas med att fånga stämningen som annars finns där.Själva undervattensmonstret kallat Gill-Man är inte så tokigt gjort. Det må vara en gummidräkt, men det är helt klart trevligare än cgi-effekter. Det är ju trots allt "äkta vara" på det här sättet. Sen är det inte direkt skräckinjagande, men ändå kul att följa i och runt den Svarta lagunen. Man hade en professionell dykare som axlade rollen och som kunde hålla andan under en längre tid under vattnet. Denna dykare/stuntman var Ricou Browning som senare bl.a. skulle komma att jobba med undervattensscenerna på Bond-filmerna Thunderball (1965) och Never Say Never Again (1983).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Denna film gillar jag verkligen. En nyinspelning med t.ex Scarlett Johansen skulle inte sitta helt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar den! Jag valde att ta mig an tre Jack Arnold-regisserade sci-fi och monster-filmer denna helg.

   Vissa tyckte att The Shape of Water var lite av en nyinspelning på denna, åtminstone vad gäller undervattensmonstret. Annars håller jag med, skulle säkerligen gå bra och kunna bli lyckat. Eller inte. Dessa gamla klassiker har ju en viss charm som är svår att slå ;)

   Radera
 2. Visst finns det många trevliga detaljer, men jag hade ändå önskat lite mer fart och fläkt

  https://bilderord.wordpress.com/2014/03/15/creature-from-the-black-lagoon-1954/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att den kunnat ha ett högre tempo och varit mer händelserik. Men gillar den ändå som den är :)

   Radera