fredag 14 juni 2019

It Came from Outer SpaceTitel: It Came from Outer Space / Invasion från Mars
Genre: Sci-Fi/Skräck
Land: USA
År: 1953
Regi: Jack Arnold
I rollerna: Richard Carlson, Barbara Rush, Charles Drake, Joe Sawyer

Handling: Författaren och amatörastronomen John och hans sambo Ellen har nyligen flyttat ut till Arizona. En kväll när de är ute för att beundra stjärnhimlen får de plötsligt syn på en meteor eller liknande som kraschar i det närliggande ökenlandskapet. Är det en stundande invasion från Mars mån tro?

Omdöme: 1950-talet var verkligen en guldålder för amerikansk sci-fi. Rymden, utomjordingar och monster kunde man på ett enkelt sätt koppla ihop med kommunism-hysterin som rådde i samhället. För regin står Jack Arnold som är ett känt namn inom 50-tals sci-fi och monster-film. En av hans mest kända filmer är The Incredible Shrinking Man (1957). Men innan dess gjorde han denna och ett par andra filmer i genren som antingen är kultförklarade eller räknas som klassiker. Denna får räknas till kultfilmerna då själva utomjordingarna inte riktigt kan tas på allvar med tanke på hur de ser ut och är gjorda.Det hela tar sin början när John (Richard Carlson) och hans flickvän Ellen (Barbara Rush) en kväll ser något som ser ut som en brinnande meteor kraschlanda en bit ifrån deras hus i Arizona. John, som är en amatörastronom och författare, blir genast nyfiken och vill utforska kratern. Skolfröken Ellen och helikopterpiloten som tagit dem dit håller sig på avstånd. Det är bara John som ser vad som verkar vara ett rymdskepp av något slag och möjligtvis en utomjording. Men ingen tror på honom. Inte utan bevis. Det blir upp till John och Ellen att försöka övertyga stadens sheriff Matt (Charles Drake) och ta reda på vad utomjordingarna vill.Något år tidigare kom en av de främsta klassikerna i genren i form av The Day the Earth Stood Still (1951) och några år senare kom en annan av de stora klassikerna Invasion of the Body Snatchers (1956). Man skulle kunna säga att denna har lite av båda, men är mer av en B-film. Det är dock ingen dum idé (bygger på en bok) och det blir lite småkul.Vad som är lite synd är att man inte riktigt lyckas ta storyn och göra det till en klassiker. Istället blir det tyvärr lite fånigt med utomjordingarna som mest är ett stort bubbligt öga. Filmen släpptes för övrigt i 3D, så kanske tillförde 3D-effekten en del till det bubbliga ögat.Filmen har annars en del saker som funkar och gör detta till en småtrevlig titt. Den typiska lite småkusliga musiken finns på plats (även om den på sina håll även blir något skrikig). Mysteriet med vad utomjordingarna egentligen vill och varför de kommit har man. Och både skådeplatsen ute i Arizona-öknen och fotot tillför en del till den typiska 50-tals sci-fi stämningen. Kul att ha sett, men inget måste.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.6

4 kommentarer:

 1. Kan hålla med om det omdömet, en viss charm men inte så mycket mer

  https://bilderord.wordpress.com/2014/10/25/it-came-from-outer-space-1953/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ändå något charmigt med dessa filmer. Vissa lyckas mer än andra. Denna var väl inte så minnesvärd, men ändå kul att ha sett.

   Radera
 2. Jag skulle inte kalla den för varken en klassiker eller kultklassiker, känslan är att den är omtyckt men inte uppnått någon av statusen. Själv anser jag att den förtjänar att ses som en klassiker i genren, tycker det är en av de absolut bästa från 50-talet. Att utomjordingarnas utseende inte kan tas på allvar bryr jag mig faktiskt inte om, tycker det snarare ger filmen en viss charm och tidsstämpel. Dessutom syns dom väl bara till fullo i en scen, om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är möjligt att filmen inte uppnått en status som kultklassiker. Men personligen ligger det närmare en kultfilm än klassiker ;)

   Det är inte bara utseendet på utomjordingen utan även bubbeleffekten när den tittar på någon som blir komisk.

   Lite som när Carpenter använde en badboll (var det väl?) i Dark Star. Också mer kult än en bra klassiker...

   Radera