fredag 28 juni 2019

SmileTitel: Smile
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1975
Regi: Michael Ritchie
I rollerna: Bruce Dern, Geoffrey Lewis, Annette O'Toole, Melanie Griffith

Handling: Det är dags för den årliga skönhetstävlingen "Young American Miss" i Kalifornien. Alla vill att det ska fungera felfritt men problemen hopar sig under tävlingens gång.

Omdöme: Regissören Michael Ritchie och Bruce Dern hade ett lyckat samarbete på Diggstown (1992). Denna kom dock nästan 20 år innan dess och båda var de relativt unga och på toppen av sina karriärer. Uppskattar ett par av Ritchies filmer och Dern har växt på mig. Från att ha tyckt att han var lite småjobbig till att han blivit en skön och mycket duktig skådespelare i mina ögonFilmen är en komedi och något av en parodi över skönhetstävlingar, i synnerhet mindre och amatörmässiga sådana. Tankarna går lite lätt till Milos Formans tidiga tjeckiska film Horí, má panenka / The Fireman's Ball (1967) där ett gäng brandmäns-volontärer anordnar en lokal skönhetstävling där inget går som planerat.Bilförsäljaren Big Bob Freelander (Bruce Dern) är en av de ansvariga. Han är främst chefsdomaren i femmannateamet som dömer tävlingen och intervjuar tjejerna. Han har hjälp av Brenda (Barbara Feldon) som själv är en f.d. vinnare av tävlingen. Hon har problem med sin make Andy (Nicholas Pryor) som börjat supa. Wilson (Geoffrey Lewis) har det övergripande ansvaret för att organisera tävlingen detta året, hans första. Brenda har lyckats fixa den välkända (men även griniga och diviga) danskoreografen Tommy French (Michael Kidd) som ska jobba med tjejerna inför skönhetstävlingen som även bjuder på sång- och dansnummer.Det klart bästa med filmen är Bruce Dern och en hel del humor som får en att skratta. Inte hela tiden, men på sina håll är det klart kul. Det är dock synd att Dern inte får det utrymme han borde ha och hade förtjänat. Han gör rollen klart bra och på sina håll tänker man lite på Chevy Chase. Senare skulle ju Michael Ritchie regissera just Chevy Chase i Fletch (1985) och Fletch Lives (1989).Även om filmen inte alls är tokig och är smårolig mest hela tiden så blir den tyvärr inte så bra som den verkade kunna bli. Ett problem är att den vill visa för mycket av skönhetstävlingen, förberedelserna och uppträdandena. Annette O'Toole, Joan Prather och en ung Melanie Griffith (i en av sina första rollen) sköter sig alla bra.


Det är egentligen allt som händer runt skönhetstävlingen som är bäst och roligast. Det är intrigerna och hur Big Bob försöker hålla uppe skenet av att allt är strålande som funkar bäst. Men det är en trevlig liten film som i sina bästa stunder är klart bra, även om den kanske tappar en del under sista tredjedelen för att bli mer än en trea till stark trea. Avslutningsvis är det värt att notera att den fina låten "Smile" som sjungs av Nat King Cole är skriven av en viss Charlie Chaplin...

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar