söndag 23 juni 2019

Tic TacTitel: Tic Tac
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Sverige
År: 1997
Regi: Daniel Alfredson
I rollerna: Emil Forselius, Michael Nyqvist, Tuva Novotny, Tintin Anderzon

Handling: Vi får ett antal parallella berättelser i en skildring av ett antal öden under en turbulent natt i Stockholm. Här möter vi två skinnskallar, två skolungdomar, en polis, en invandrare och ett par. Deras historier löper jämsides, ibland korsas vägarna. En del går mot undergång, för andra tänds ett visst hopp.

Omdöme: Regissören Daniel Alfredson gjorde de två Beck-filmerna Roseanna (1993) och Mannen på balkongen (1993) innan han gjorde denna. Han skulle för övrigt senare göra den andra och tredje filmen i Millennium-trilogin; Flickan som lekte med elden (2009) respektive Luftslottet som sprängdes (2009). Något man inte hade direkt koll på är att han är bror till Tomas Alfredson och son till Hans Alfredson, två andra respektabla regissörer.Man märker att det hela är inspirerat av något av vågen av filmer som kom under 90-talet med parallella historier som man hoppar friskt mellan och där de korsas så småningom. En film som Pulp Fiction (1994) är ett bra exempel, men det kom som sagt en hel del runt den här tiden. En typ av film som ofta uppskattas, men det är inte per automatik som det blir bra. Man behöver ha bra historier, karaktärer och inte minst en duktig regissör som klarar av att få ihop allt.De olika historierna, fem-sex stycken, tar ett tag att komma in i. Filmen tar tid att bli bekväm och ett problem är det undermåliga (främst överspelande) skådespeleriet på flera håll. Samtliga historier har någon eller några som spelar över och då blir det svårt att bli engagerad.Det hela blir bättre när historierna och karaktärerna får bli varma i kläderna och lugna ner sig lite grann. Det stabiliseras helt enkelt och historierna går till slut mot kollisionskurs vilket funkar hyfsat bra. Det blir som bäst under filmens sista tredjedel då det allt blir lite småtrevligt. Men det är en bit kvar till hög internationell klass. Ok överlag och lite småkul, men prestationerna (och personregin) lämnar en del att önska.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Vad är detta?! Tre svenska filmer i rad. Det är inte det vanligaste, och frågan är om det nånsin har hänt? ;)

  Just Tic Tac minns jag att jag såg på bio när det begav och att jag gillade den skarpt. Har för mig att det var första gången man såg Tuva Novotny, och så gillade jag Jacob Nordensons historia (han med ögat).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, det har nog aldrig hänt tidigare. Ja, kanske med Beck-filmer eller liknande. Men ser inte så mycket svensk film. Tänkte att det skulle vara passande med en trio svenska filmer över midsommar ;)

   Hans historia var finurlig, det håller jag med om. Till en början kändes det bara udda och överdrivet. Men till slut funkade det ganska bra när det klarnade vad han gått igenom.

   Radera