lördag 27 juli 2019

84 Charing Cross RoadTitel: 84 Charing Cross Road
Genre: Drama/Romantik
Land: Storbritannien/USA
År: 1987
Regi: David Hugh Jones
I rollerna: Anne Bancroft, Anthony Hopkins, Judi Dench, Jean De Baer

Handling: En manusförfattare i New York ser en annons för en bokaffär i London. Hennes intresse för svårfunna böcker leder till en korrespondens med en försäljare i bokaffären.

Omdöme: Den något ensamma och egna Helene Hanff (Anne Bancroft) är en författare som skriver manus och försöker få livet och ekonomin att gå runt. Hon älskar även den engelska litteraturen, men har svårt att komma över de böcker hon suktar efter i New York. När hon kommer över en annons om en bokaffär i London som specialiserar sig på de böcker hon letar efter, skriver hon ett brev i hopp om att de kan ha någon eller några av böckerna. Det är så hennes korrespondens börjar med bokförsäljaren Frank P. Doel (Anthony Hopkins) och en livslång vänskap med inslag av romantik blomstrar upp.Denna verklighetsbaserade historia bygger på en bok av Helene Hanff som hon skrev i början av 1970-talet. Rättigheterna till boken köptes av Mel Brooks som en gåva till Anne Bancroft. Det är en drömroll för henne att spela och även om Anthony Hopkins är klart bra som vanligt så är hennes roll vassare. Hon gör också mycket med rollen och lyckas förmedla en hel del känslor, vissa gånger i en och samma scen. Även ett kul inslag där hon bryter den fjärde väggen och med glimten i ögat talar till publiken.Vad som inleds småtrevligt där man hoppar mellan Anne Bancroft i New York och Anthony Hopkins i London, utvecklar sig inte riktigt till den mysiga och trevliga romantiska filmen jag hade önskat. Det blir efter ett tag lite upprepande och även om deras liv går framåt, känns det som filmen inte riktigt gör det. Det blir helt enkelt lite småtråkigt, utan att vara dåligt. Skulle vilja säga att utan duktiga Anne Bancroft och Anthony Hopkins skulle filmen vara ett snäpp sämre. Tror också historien har mer att erbjuda, men den för mig okände David Hugh Jones lyckas inte fullt ut med sin regi.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.5

4 kommentarer:

 1. Åh, Anne Bancroft är ljuvlig. Oavsett vad hon ställer upp i :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon var allt duktig i det mesta man sett när man tänker efter, inte bara som Mrs. Robinson i The Graduate (1967).

   Radera
  2. Älskar henne i To Be or Not To Be

   Radera
  3. Ah ok. Har inte sett Mel Brooks-versionen. Endast sett originalet To Be or Not to Be (1942) som var mycket bra.

   Däremot gillade jag henne i tidiga roller som Don't Bother to Knock (1952) och New York Confidential (1955).

   Radera