måndag 8 juli 2019

Boogie Nights (Revisited)Titel: Boogie Nights
Genre: Drama
Land: USA
År: 1997
Regi: Paul Thomas Anderson
I rollerna: Mark Wahlberg, John C. Reilly, Burt Reynolds, Julianne Moore, Heather Graham, William H. Macy, Don Cheadle, Philip Seymour Hoffman, Luis Guzmán, Thomas Jane, Philip Baker Hall, Melora Walters, Alfred Molina

Handling: Eddie, en ung och aspirerande skådespelare, upptäcks av Jack Horner, en porrfilmsregissör som anser att det han gör är en konstform. Eddie ändrar sitt namn till Dirk Diggler och sugs in i en livsstil som präglas av det sena 70-talets porrindustri.

Omdöme: Efter Paul Thomas Andersons klart trevliga långfilmsdebut Hard Eight (1996) var det dags för denna ensemblefilm med massor med karaktärer vars historier vi följer inom 1970-talets porrindustri. Nästan tio år tidigare gjorde han för övrigt kortfilmen The Dirk Diggler Story (1988) som denna långfilm bygger på.Att samla en rad kända namn är en sak. Att nyttja dessa på rätt sätt är en helt annan. Det är inte alltid de passar i respektive roll utan kommer med för sitt namns skull. Här är det tveklöst så att PTA hade sin vision klar för sig och valde skådespelarna med omsorg. En del av dem var även i början av sina karriärer och fick något av sina genombrott i denna och andra PTA-filmer. Detsamma kan sägas om hans nästa film Magnolia (1999) där han även återanvände flera av skådespelarna vi ser här.Mark Wahlberg är tonåringen Eddie Adams som rekryteras till att bli porrstjärnan med namnet Dirk Diggler. Burt Reynolds är regissören Jack Horner som rekryterar honom. Julianne Moore är Amber Waves, Horners flickvän och stjärnan i hans filmer. Dessa tre utgör navet som det mesta kretsar kring. De övriga är medarbetare som alla har sin historia. Bland dessa syns John C. Reilly som skådespelaren och wannabe-magikern Reed Rothchild. Heather Graham är Rollergirl som aldrig tar av sig rullskridskorna, inte ens när hon spelar in sexscener. William H. Macy är Little Bill som har hand om produktionen, vars fru är öppet otrogen framför ögonen på honom och andra. Don Cheadle är Buck Swope som klär sig som en cowboy och älskar sin country-musik. Och så får man inte glömma den oförglömlige Philip Seymour Hoffman som gör inträde lite senare än de flesta, men stjäl scenerna han är med i som Scotty J.Den 2.30 långa speltiden flyter mest på där den blomstrande porrindustrin synas. Det blir en klassisk uppgång och fall-historia där Dirk Diggler till en början är en ödmjuk kille till att bli drogberoende och en diva. Här tappar också filmen en aning när det blir lite för mycket droger och där det mest går utför för samtliga. Det hela tar sig sedan under den tredje och sista akten då kriminella aktiviteter blir vägen ut för några av de inblandade. Man får då ihop storyn på ett bra sätt och ger ett avslut till de flesta av de många karaktärerna vi fått följa.Detta är inte direkt en favoritfilm, men uppskattas lite mer än senast den sågs. Det är trots allt en bedrift att ha så många karaktärer och få en att bry sig om alla, vilket man gör här. Vissa gillar man, vissa ogillar man en aning. Musikvalen får man inte heller glömma med en rad sköna och passande 70- och 80-tals låtar. Det hela känns som något av en blandning mellan en lite mer nedtonad Tarantino och Scorsese i stilen, inte minst fotoarbetet med många längre och svepande tagningar.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9

2 kommentarer:

  1. Helt ok som jag kommer ihåg den. Vissa höjdpunkter där PSH är en som du också noterar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, en trevlig PTA som får till det ganska bra. Lite som en uppvärming inför Magnolia.

      Radera