onsdag 3 juli 2019

NashvilleTitel: Nashville
Genre: Drama/Musik
Land: USA
År: 1975
Regi: Robert Altman
I rollerna: Keith Carradine, Ned Beatty, Michael Murphy, Lily Tomlin, Scott Glenn, Geraldine Chaplin, Shelley Duvall, Henry Gibson, Ronee Blakley, Allen Garfield, Karen Black, Jeff Goldblum, Elliott Gould, Julie Christie

Handling: Vi följer ett antal olika personer med anknytning till musikindustrin i Nashville, countrymusikens huvudstad. I bakgrunden pågår en valkampanj inför presidentvalet och USA firar the Bicentennial - tvåhundraårsjubileet.

Omdöme: Nej. Det är ordet som bäst beskriver om jag gillar filmen. En femfaldigt Oscarsnominerad film (inklusive för bästa film och regi), och hela elvafaldigt Golden Globe-nominerad. Den kom endast att vinna en Oscar och Golden Globe, i båda fallen för låten "I'm Easy" skriven och framförd av Keith Carradine. Det är även en film som rankas högt över de bästa amerikanska filmerna genom tiderna och uppskattas, ja älskas av många.Utan att få så mycket förklarat kastas man rakt in i en pågående valkampanj i musikstaden Nashville. Med valkampanjen som bakgrund följer man en rad olika människor i och runt musikbranschen. Vi bjuds på en mängd framträdanden på olika platser och med olika syften. Eftersom det till stor del är skådespelare och inte musiker/sångare som sjunger, blir det överlag en medelmåttig standard. Några är lite bättre, några är sämre. En noterbar sak är att skådespelarna själva blev ombedda av Robert Altman att skriva och framföra sina egna låtar.Vad handlar filmen egentligen om? Ja, det finns en grund, men det saknas något att greppa tag i här. Man följer en rad karaktärer som av olika anledningar befinner sig i Nashville i detta ögonblick. Vissa är välkända stjärnor, andra är amatörer som vill bli upptäckta och där emellan olika arrangörer, agenter, makar och makor. När man läser att en hel del var improviserat är det föga förvånande. Man hade som sagt en grund, ett gäng karaktärer, men deras öden flyter inte ihop på något speciellt sätt och filmen lyfter aldrig under den 2.40 långa (!) speltiden.Ifall det hela ska vara tänkt som en komedi eller parodi på musikindustrin och liknande så når det inte fram, åtminstone inte hos mig. Man får med en del samhällskritik, kärleksbekymmer, äktenskapsproblem och lite annat. Men det här är alldeles för tråkigt och långdraget. Man önskar att man kunde bry sig om karaktärerna, åtminstone någon eller några av dem. Så som filmen är gjord blir det tyvärr inte alls lätt.Det är svårt att hitta särskilt mycket med filmen som funkar för egen del. Prestationerna är för det mesta stabila, det får man säga. Men dessa överskuggas mest av att filmen har ett svagt manus och inga vidare framträdanden. En musikfilm som denna behöver ha bra musik och dugliga sångare. Utan det funkar det inte i mina ögon (och öron). Ser inte alls storheten i en av Robert Altmans mest hyllade filmer.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

 1. Hehe, vilken tajming! Vi som just snackat Sergio Leone, enligt många mästaren av långa filmer som bygger på stämning, musik och foto... Jag gillar altmans filmer mer än Leone. Kan tycka att båda gör filmer som inte fokuserar på handlingen.

  Jag svarar: Ja! Jag såg denna under decennier och gav den 4/5. Jag gillade den skarpt. Tyckte att filmen blev bättre och bättre under hela dess gång.

  Jag tror inte att det är en satir över musikvärlden men absolut satir över annat, speciellt politiken.

  Mina tankar om filmen:
  https://fripp21.blogspot.com/2014/09/nashville-1975.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att Altman är omtyckt av många och i vissa fall kan jag absolut förstå det. Det är en skön känsla när man rycks med i en film, speciellt när handlingen är sekundär.

   Nashville är en film jag länge funderat på att se och trott att jag kommer gilla, åtminstone mer än vad som blev fallet. Gillade en del karaktärer och skådespelarna gör vad de ska. Någon Altman-favorit blev det dock inte. Då har jag ett par andra filmer att plocka fram på regissören ;)

   Radera