onsdag 31 juli 2019

The Ghost and the DarknessTitel: The Ghost and the Darkness / Savannens härskare
Genre: Äventyr/Drama/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 1996
Regi: Stephen Hopkins
I rollerna: Val Kilmer, Michael Douglas, Tom Wilkinson, Emily Mortimer

Handling: Ingenjören John Patterson sänd till Afrika 1896 för att bygga en järnvägsbro. Tidsgränsen för att färdigställa bron är knapp men John är säker på att klara uppgiften. Dock går det inte riktigt som John hade tänkt sig. Plötsligt börjar arbetare dödas och slitas i stycken på nätterna av lejon. John ser som sin uppgift att lösa problemet. Till sin hjälp har han den beryktade storviltsjägaren Charles Remington.

Omdöme: När ingenjören John Patterson (Val Kilmer) rekryteras av Robert Beaumont (Tom Wilkinson) och sänds till Afrika för att överse och färdigställa en järnvägsbro, är han överlycklig. För trots att Beaumont är ett svin och behandlar honom illa, ser han fram emot utmaningen och framförallt att få uppleva det Afrika han alltid beundrat.John lyckas ganska snabbt få arbetarna att dra åt samma håll och respektera honom. Han har tidigare erfarenhet från bl.a. Indien och vet hur man tas med olika religioner och kulturer. Vad han dock inte räknat med är lejon. Lejon som går till attack om natten och sätter skräck i arbetarna. Så pass att de inte ses som lejon utan som "anden och mörkret", något övernaturligt. Det blir inte så konstigt med tanke på att dödsantalet stiger, och då talar vi inte om några få, utan tiotals döda. John, som jagat förr, får hjälp av storviltsjägaren Charles Remington (Michael Douglas). En udda figur, men som kan det där med att jaga...Något man läser i efterhand är att regissören Stephen Hopkins kallade inspelningen för en mardröm av lite olika orsaker. Förutsättningarna var inte de bästa, men med det i åtanke måste man säga att slutprodukten är till belåtenhet. Detta trots att man enligt honom tvingades klippa bort runt 45 minuter av filmen så att Michael Douglas, som var med och producerade filmen skulle få en mer framstående roll i filmen. Om så var fallet eller inte låter jag vara osagt, men visst hade man varit nyfiken på hur det hela blivit med den längre speltiden. Nu stannar den på precis under 1.50.Douglas dyker inte upp förrän 45 minuter in, men det känns som det är precis vid rätt tidpunkt för att historien ska få lite extra skjuts. Fram till att han dyker upp har Kilmer mestadels fått vara en enmansshow. Kilmer och Douglas blir nu ett bra radarpar och ger sig ut på jakt efter lejonen. Även innan detta kom filmen Jaws (1975) upp i tankarna, men nu blir det riktigt uppenbart. Finns även någon slinga av Jerry Goldsmith som för tankarna till nämnda klassiker. Det blir faktiskt inte alls tokigt och välgjort är det också.Skulle inte vilja påstå att det är någon perfekt film, långt därifrån. Det finns skavanker här och där, men överlag finns här gott om trevligheter för att fängslas under långa stunder. De vackra vyerna fotade av Vilmos Zsigmond och Jerry Goldsmiths passande musik ger känslan av något storslaget. Större kunde det ha blivit, men det funkar så här. Tänk om den hade slutat med Johns mardröm. Å andra sidan bygger det på verkliga händelser så man kan inte få allt...

*SPOILER* Markera texten innanför parentesen nedanför.

(Mardrömmen John har ser Johns fru komma och överraska honom med deras nyfödde son när lejonet attackerar och dödar dem.)

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Måste erkänna att jag har en soft spot för den här men det beror nog mest på lejonen :) De hade ju flera lejonskådisar beroende på vad som behövde göras -- hoppa, ryta osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan faktiskt förstå det. Det var för det mesta välgjort och kändes äkta. Tror det endast var i en scen där man märkte av cgi-effekter. Läste också att det var enda scenen då de användes ;) Det tror jag inte man skulle göra idag (använda riktiga lejon och lite/i princip ingen cgi). Något som höjer närvarokänslan och wow-faktorn lite extra.

   Radera
 2. Minns denna som bra - blev nu sugen på omtitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var bra, ja. Och välgjord. Borde hålla för omtitt.

   Radera