lördag 6 juli 2019

The Seven Year ItchTitel: The Seven Year Itch / Flickan ovanpå
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1955
Regi: Billy Wilder
I rollerna: Tom Ewell, Marilyn Monroe, Evelyn Keyes, Oskar Homolka

Handling: Som många andra av Manhattans gifta män, skickar Richard Sherman sin fru och son till landet över sommaren, medan han stannar kvar och jobbar. Trots frossandet i det temporära ungkarlslivet, är han fast bestämd att inte festa runt och flörta som många andra gör. Men hans överaktiva och livliga fantasi lägger i högsta växeln när en förtjusande okonventionell blondin flyttar in ovanpå.

Omdöme: Man kan lita på Billy Wilder. Det är en regissör som bjudit på många härliga filmstunder och timmar, inte minst hans komedier. Detta blev hans första samarbete med Marilyn Monroe där det andra kom att bli Some Like It Hot (1959). Har aldrig varit ett stort fan av henne, men börjar uppskatta henne allt mer, i synnerhet efter en fin roll som denna.Den trogne maken och fadern Richard Sherman (Tom Ewell) gör som så många andra hårt arbetande män gör i Manhattan, New York - skickar iväg sin fru och barn över sommaren. Men Richard får svårt att koncentrera sig på sitt jobb, inte bara p.g.a. värmen utan främst för att en förtjusande ung blondin hyr lägenheten ovanpå över sommaren. Richard, som varit gift och trogen i sju år skulle väl aldrig vara otrogen mot sin kära hustru? Men vad händer när hans extremt livliga fantasi tar över och får honom att inbilla sig både det ena och det andra?Baserat på en pjäs utspelar sig stora delar av filmen i Richard Shermans lägenhet, där han ofta får sällskap av flickan utan namn från lägenheten ovanpå. Tom Ewell repriserar sin roll från Broadway medan Marilyn Monroe plockades in för filmversionen. Båda är de mycket bra och passande. Tom Ewell, som var helt okänd för mig kom att vinna en Golden Globe för rollen. Från början tänkte Billy Wilder ge rollen till nykomlingen Walter Matthau, men produktionsbolaget vågade inte satsa på någon okänd och då vände sig Wilder till Ewell. Tycker mig se en del av Jack Lemmon i honom här som ju senare kom att få ett nära samarbete med Wilder.Redan från allra första minuten känner man den mysiga känslan och att man har en trevlig filmstund framför sig. CinemaScope-fotot känns snarare 60-tal än 50-tal och även om stora delar av filmen utspelar sig i Shermans lägenhet känns det inte instängt. En stor orsak till det är Shermans fantasier som tar oss utanför lägenhetens väggar när han fantiserar om både det ena och det andra. Inte minst har han fått för sig att han är oemotståndlig för kvinnor, att han har djurlik dragningskraft. Givetvis kul så det förstår då Richard inte direkt har utseendet med sig.Även om Tom Ewell är viktigast för filmen och är mycket duktig så vore inte filmen vad den är utan Marilyn Monroe. Möjligt att det är hennes bästa, eller åtminstone bättre prestationer då hon passar perfekt. Hon inger dessutom ett avslappnat intryck och funkar bra ihop med sin motspelare. Tycker det även är kul att hon filmen igenom förblir en slags fantasi för den gifte mannen, även om det hettar till på sina håll. Helt enkelt en klart trevlig och rolig romantisk komedi, något Billy Wilder var lite av en mästare på (bland mycket annat). Svag fyra till fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. En film som jag skamligt nog inte sett, men det kommer fixas i höst! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, men nu är den sedd ;) Hade missat att det var i denna Monroe har den klassiska scenen med klänningen. Så när det var dags kändes det självklart att man borde ha sett den tidigare. Bra och rolig film.

      Radera