tisdag 27 augusti 2019

52 Directors - Brian De PalmaBrian De Palma, en regissör jag alltid uppskattat även om han kan vara ojämn och ge en huvudbry. I sina bästa stunder har han skapat riktiga klassiker och favoritfilmer. Dessa varvas med bottennapp så man undrar hur det kan vara samma regissör. Men främst har han gjort en hel del filmer mellan dessa båda världar. Filmer som för det mesta är trevliga att se, inte minst för hans lekfulla kameraarbete och stil.

Alfred Hitchcock var en stor influens på hans filmer, inte minst de från 70- och 80-talet. Han kan ses lite som en modern Hitchcock i det avseendet. Alltid trevligt med Hitchcock, så där blir det bonuspoäng.

Då han har ett par filmer som är jämnbra så var det oerhört svårt att välja ut vilken av dem som skulle knipa sistaplatsen på topp fem. Topp tre är annars givna med rangordningen spikad. Tre klassiker man gärna återvänder till.
Plats #5

Carrie (1976)


Svårt att inte gilla den övertygande Sissy Spacek i titelrollen. En film som till störst del är ett drama, men som har inslag av både skräck och komedi. Långt ifrån perfekt, men relativt minnesvärd.Plats #4

Casualties of War (1989)


En bra liten krigsfilm som skapar känslor ju längre in man kommer. En fin rollista bestående av flera kända namn tidigt i sina karriärer som också gör sitt.Plats #3

The Untouchables (1987)


Småklassisk gangsterfilm med en rad bra prestationer och flera minnesvärda scener. Elegant foto och musik på det gör detta till en kvalitetsfilm från början till slut.Plats #2

Carlito's Way (1993)


Alltid gillat denna De Palma-film där Al Pacino och Sean Penn är mycket bra, men det är även många andra. Har det mesta en sån här film ska ha.Plats #1

Scarface (1983)


Definitivt en personlig favorit och tillhör de där filmerna man kan se om och alltid älska. En toppfilm som har allt, inklusive en uppsjö av härliga prestationer, underbar musik och känsla. En given femma.

Totalt har 19 filmer setts av Brian De Palma:

Sisters (1972)
Obsession (1976)
Carrie (1976)
The Fury (1978)
Dressed to Kill (1980)
Blow Out (1981)
Scarface (1983)
Body Double (1984)
The Untouchables (1987)
Casualties of War (1989)
Raising Cain (1992)
Carlito's Way (1993)
Mission: Impossible (1996)
Snake Eyes (1998)
Mission to Mars (2000)
Femme Fatale (2002)
The Black Dahlia (2006)
Passion (2012)
Domino (2019)

Totalt snittbetyg på samtliga 19 filmer (av 5.00) = 3.05
Vilka fem filmer har Henke valt?

8 kommentarer:

 1. Wow, hela nitton filmer! Det var lite imponerande. :)

  Han kör ofta med skådespelare jag inte är speciellt förtjust i, vilket kan ha inneburit att jag inte så ofta har valt hans filmer, tex Sean Penn, Al Pacino, Sissy Spacek... Och nu för tiden har han ju enligt alla möjliga källor, inklusive du, passerat sitt "bäst före"-datum.

  Jag hade tänkt mig att se Black Dahlia (pga Scarlett) och Passion (pga Rachel) men det blev aldrig av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit en del De Palma genom åren. Jag gillar Hitchcock, så det blir lätt att charmas av den sidan av De Palma. Och så har han ju gjort ett par andra filmer som står på egna ben också.

   Kan förstå det där med att det tar emot om man inte gillar vissa skådespelare. Fast om jag gillar en regissör väger det tyngre än en skådespelare. Beror väl på lite.

   Black Dahlia och Passion kan du gott skippa. Finns däremot en del andra du borde ta en titt på, om du kan ta dig över "skådespelar-spärren" vill säga ;)

   Radera
 2. MY TOP 5

  01) Carlito's Way (1993) - 5/5
  02) Dressed to Kill (1980) - 4/5
  03) Scarface (1983) - 3,5/5
  04) Blow Out (1981) - 3,5/5
  05) Mission Impossible (1996) - 3/5

  Haven't Seen

  Home Movies (1980)
  Wise Guys (1986)
  Mission to Mars (2000)
  Redacted (2007)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad to see your love for Carlito's Way. Always found it to be a top film and I enjoy it more with each viewing.

   It's interesting with Scarface that people either love it or don't "get it" in my opinion. I love it and always have. Such colorful characters, performances and all-out gangster epic.

   Can't really argue with your other choices as I like them all in various ways.

   Radera
 3. Du vet vad jag tycker om De Palma. Har trots detta sett 14 av hans filmer kan bero på att han oftast lockar med bra historier och skådisar men allt som oftast havererar det. I mina ögon har han av de filmer jag sett gjort en bra film Carlitos way och två godkända Carrie, M:I och till viss mån De Omutbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har varit tapper som sett så många filmer med tanke på att du inte har ett gott öga till De Palma ;)

   De fyra du nämner håller jag alla med om. Kul att du åtminstone hittar några filmer du uppskattar.

   Radera
 4. Nej, De Palma är nog ingen favorit. Av de du har valt bort skulle jag iofs lyfta The Fury, Raising Cain och M:I. Carrie har jag av någon anledning aldrig blivit riktigt kompis med

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tre du nämner har jag inga problem med eller något emot att se om, vilket man gjort. Tycker ofta De Palmas filmer (förutom några lågvattenmärken) har hög omtittsfaktor.

   Radera