tisdag 10 september 2019

52 Directors - John LandisJohn Landis är en äkta 80-tals regissör. Det går inte att sticka under stolen med att hans karriär inte bjöd på så mycket utanför 80-talet, åtminstone om man tittar på topp fem-listan som tagits fram. För egen del är det enkelt att dela in hans filmer i de jag gillar och de jag inte gillar. När han fick till det blev det sköna 80-talare att återvända till, och det är de jag främst tar med mig.

Vilka som skulle komma med på topp fem var inte så svårt. Desto svårare att rangordna filmerna då de till stor del känns relativt jämnbra för egen del. Någon gillar man kanske lite mer, någon lite mindre. Dessa hamnar på första respektive femteplats. Däremellan är det i ärlighetens namn hugget som stucket. Väljer att gå efter hur jag minns filmerna från senaste gången de sågs, även om vissa setts fler gånger än andra.
Plats #5

An American Werewolf in London (1981)


En till stor del lyckad varulvsskräckkomedi som både är brutal och allvarlig på sina håll samtidigt som den gör det med glimten i ögat. Svårt att lyckas med kombinationen, men det gör Landis.Plats #4

¡Three Amigos! (1986)


En på många sätt skön 80-tals komedi med trion Chevy Chase, Steve Martin och Martin Short. Kanske lite väl larvig ibland, men även med många klockrena och minnesvärda scener och repliker.Plats #3

Coming to America (1988)


Alltid skönt med dessa typiska 80-tals komedier och denna har en hel del 80-tals känsla och charm. Eddie Murphy och de övriga passar alla klockrent i sina respektive roller.Plats #2

Into the Night (1985)


Endast sett denna en gång och det var inte när det begav sig. Gillar den mysiga känslan där i 80-tals natten och så har Jeff Goldblum och Michelle Pfeiffer ett bra samspel.Plats #1

Trading Places (1983)


En favorit sedan barnsben och den håller i alla väder. Kanske inte den allra bästa komedin man sett, men detta är roligt i princip från början till slut.

Totalt har 11 filmer setts av John Landis:

Animal House (1978)
The Blues Brothers (1980)
An American Werewolf in London (1981)
Trading Places (1983)
Into the Night (1985)
Spies Like Us (1985)
¡Three Amigos! (1986)
Coming to America (1988)
Innocent Blood (1992)
Beverly Hills Cop III (1994)
Blues Brothers 2000 (1998)

Totalt snittbetyg på samtliga 11 filmer (av 5.00) = 2.82

Vilka fem filmer har Henke valt?

8 kommentarer:

 1. Fin-fin lista! Det finns en del skratt där i filmerna på listan. Jag har faktiskt inte sett Into the night eller Coming to America. Tyvärr är ofta åttiotalskomedier som är nostalgival hos andra inte alltid superbra när man ser dem nu för tiden, men man vet ju aldrig... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant att vissa filmer kan leva mycket på nostalgi. Fast jag vet inte, om man sett dem relativt nyligen och de håller så är de ju fortfarande bra ;)

   Into the Night såg jag för första (och hittills enda) gången för några år sen och fastnade för den. Coming to America såg man ofta när man var liten, men den var kanske bättre än jag trodde den skulle vara när jag relativt nyligen såg om den.

   Radera
 2. Ett välbekant namn förstås, men ingen favoritregissör när jag tittar på meritlistan. Förutom varulvsfilmen, förstås, den är fortfarande top notch

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, när man tittar på mitt snittbetyg ligger det ju under medel och det är inte bra. Men detta är fem filmer och hans fem främsta är i mina ögon klart underhållande med hög omtittsfaktor.

   Radera
 3. MY TOP 5

  01) - Trading Places (1983) - 3/5
  02) - An American Werewolf in London (1981) - 2,5/5
  03) - Thriller (1983) - 2,5/5
  04) - Burke and Hare (2010) - 2,5/5
  05) - Innocent Blood (1992) - 2,5/5

  Haven't Seen

  National Lampoon's Animal House
  The Blues Brothers
  Spies Like Us
  The Three Amigos
  Coming to America
  Oscar
  The Stupids
  Blues Brothers 2000

  SvaraRadera
  Svar
  1. I guess one could include Thriller, though I see it as a music video so it's got nothing to do with my list of films :)

   Otherwise, nice to see we share the same top spot ;)

   Radera
 4. Ah ännu en regissör jag inte har så mycket gott att säga om - sicken gnällspik jag är!
  Gillade filmerna när det begav sig men det har inte åldrats speciellt väl. Det är nog bara An Werewolf in London och Three Amigos som jag fortfarande uppskattar och gärna ser om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt blandad kvalité på hans filmer, så om man endast skulle lista de bästa regissörerna skulle han knappast komma med. Men gillar de fem som kom med på listan, även om det är långt ifrån den starkaste femman.

   Radera