tisdag 3 september 2019

52 Directors - Kathryn BigelowKathryn Bigelow blev första kvinna att vinna en Oscar för bästa regi. Hon har både innan och efter dess visat att det inte var en slump. Det är ofta hårda, starka och välgjorda filmer hon bjuder på. Att hon i början av sin karriär var gift med en viss James Cameron var säkerligen en bidragande orsak till vilken typ av filmer hon gjorde och sedan fortsatte dras till.

Det är en ganska spännande topp fem man får fram. Med action, starka och verklighetsbaserade filmer är det en stabil lista. Utöver dessa filmer är det kanske något svagare, men fortfarande inte filmer utan intresse.
Plats #5

Point Break (1991)


En sån där actionfilm från 90-talet som älskas av många. Keanu Reeves och Patrick Swayze ställs mot varandra och har gott sällskap av sköne Gary Busey. Visst blir det underhållande, fartfyllt och med god stämning.Plats #4

Strange Days (1995)


En film som kommer igång fint runt en timme in och bjuder på en hel del ögongodis med ett innovativt foto filmen igenom. Har en något för lång speltid som drar ut på det hela, men som helhet funkar det fint.Plats #3

Detroit (2017)


Välspelad och dramatisk verklighetsbaserad film. Det är svårt att känna sympatier med någon av sidorna då både "offren" och polisen agerar felaktigt. Det tar inte ifrån vad filmen förmedlar - en stark filmupplevelse.Plats #2

The Hurt Locker (2008)


Denna Oscarsvinnare om en bombgrupp som desarmerar bomber på fiendeland är en stark och gripande film. En hel del spänning och nerv filmen igenom gör detta till en av Bigelows främsta filmer.Plats #1

Zero Dark Thirty (2012)


Den tio år långa jakten på Bin Laden är en genomgående klassfilm som smart nog delas in i olika partier som gör att man kan bibehålla intresset och spänningen. Vissa kan finna filmen klinisk i sitt genomförande, men det är också en av dess styrkor.

Totalt har 9 filmer setts av Kathryn Bigelow:

Near Dark (1987)
Blue Steel (1990)
Point Break (1991)
Strange Days (1995)
The Weight of Water (2000)
K-19: The Widowmaker (2002)
The Hurt Locker (2008)
Zero Dark Thirty (2012)
Detroit (2017)

Totalt snittbetyg på samtliga 9 filmer (av 5.00) = 3.33

Vilka fem filmer har Henke valt?

7 kommentarer:

 1. Fin-fin lista och vi har fyra överlapp. Jag har inte sett Detroit än. Var aldrig speciellt sugen på den. Jag gillade dock near dark så jag är nöjd med min lista. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg att du gillade den, så det var kul att den gick hem hos dig.

   Vad gäller Detroit var jag inte heller jättesugen på den, men tycker Bigelow behandlade ämnet bra och det blev ett lyckat resultat. Ingen hög omtittsfaktor på den som vissa av hennes andra filmer, men stark.

   Radera
 2. MY TOP 5

  01) - The Hurt Locker (2008) - 4,5/5
  02) - Zero Dark Thirty (2012) - 4/5
  03) - Near Dark (1987) - 3,5/5
  04) - Point Break (1991) - 2,5/5
  05) - The Weight of Water (2000) - 2,5/5

  Haven't Seen

  The Loveless (1982)
  Blue Steel (1990)
  Detroit (2017)

  SvaraRadera
  Svar
  1. We fully agree with each other regarding which her two best films are. No question about it. I also think Detroit should find its way onto the list if you saw it.

   Radera
 3. Är lite på Carls bana här. Ingen favvo denna regissör - vare sig Hurt locker eller ZD30 var speciellt imponerande filmer skulle nog vilja kalla dem trista. Strange days är nog hennes bästa so far. Detroit har jag inte sett - kanske passar min smak bättre än Mellanöstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt är det smaken som avgör och det är aldrig så att alla kan tycka lika :)

   Tycker det finns mycket bra hos Bigelow som gör henne till en regissör att hålla koll på. Skulle inte vilja säga en favorit, men ett namn att räkna med.

   Radera
 4. Ang. Carl se hans kommentar hos Henke

  SvaraRadera