tisdag 17 september 2019

52 Directors - Wes AndersonWes Anderson är en lite knepig regissör. En regissör man är nyfiken på och som skapar visuellt snygga och genomtänkta filmer. Men även en regissör som sällan får till det fullt ut. En regissör som är lite udda och det går hem hos många. För egen del blir det snarare lite frustrerande. Man ser att potentialen till något stort finns där, men sällan blir hans filmer så lyckade som de borde vara. Kanske är det manusen (som han själv skriver) bristerna ligger i?

Eftersom det endast är hans toppfilm som är given på en topp fem är det inte särskilt lätt att få ihop det med resten av filmerna. Relativt jämnbra filmer som kommer med på listan medan de som inte kom med inte uppskattades (vissa inte alls) av lite olika anledningar.
Plats #5

Fantastic Mr. Fox (2009)


En film som sågs på filmfestivalen och som kanske inte lämnade ett jättestort avtryck, men den hade en del charm och mysig stämning som uppskattades. Lite dockteater för vuxna skulle man kunna säga.Plats #4

The Grand Budapest Hotel (2014)


Visuellt elegant med ett härligt foto. Många gånger rolig humor och en hel del excentriska karaktärer. Ibland för mycket och allt klaffar därför inte för att den ska uppskattas fullt ut.Plats #3

Isle of Dogs (2018)


Precis som med Fantastic Mr. Fox är detta mysigt och charmigt, fast snäppet bättre. Kul idé och funkar för det mesta filmen igenom.Plats #2

The Darjeeling Limited (2007)


Har en hel del av det som gör hans filmer sevärda. Fångar äventyret på ett bra sätt, men som så många gånger funkar det inte fullt ut. Dock en av hans bättre fungerande filmer för egen del.Plats #1

The Royal Tenenbaums (2001)


Den ohotat bästa filmen av Wes Anderson är denna familjekomedi med en portion gripande drama. Den får en att känna och skratta. Ibland funkar det inte, men det är den film som genomgående funkar bäst.

Totalt har 10 filmer (plus 1 kortfilm) setts av Wes Anderson:

Bottle Rocket (1996)
Rushmore (1998)
The Royal Tenenbaums (2001)
The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)
The Darjeeling Limited (2007)
Hotel Chevalier (2007) *kortfilm*
Fantastic Mr. Fox (2009)
Moonrise Kingdom (2012)
The Grand Budapest Hotel (2014)
Isle of Dogs (2018)
The French Dispatch (2021)

Totalt snittbetyg på samtliga 10 filmer (av 5.00) = 2.70

Vilka fem filmer har Henke valt?

10 kommentarer:

 1. MY TOP 5

  1) - Fantastic Mr. Fox (2009) - 4/5
  2) - Moonrise Kingdom (2012) - 3,5/5
  3) - The Grand Budapest Hotel (2014) - 3/5
  4) - The Royal Tenenbaums (2001) - 2,5/5
  5) - The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) - 2,5/5

  Haven't Seen

  Bottle Rocket (1996)
  The Darjeeling Limited (2007)
  Isle of Dogs (2018)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I must admit that Wes Anderson has never been a favorite of mine. But with that said, sometimes he gets it right - kind of ;)

   Radera
 2. Hehe, han är lurig den gode Wes. Jag har gillat alla hans filmer förutom den senaste, den om hundarna, som jag inte lyckades ta mig igenom.

  Och trots bara åtta sedda (av mig) har vi bara två överlapp. Det är intressant! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lurig är han allt. Uppskattar hans lekfullhet många gånger, men ofta går det även till överdrift :)

   Tyckte hundfilmen var lagom mysig och gillade den alltså mer än en del annat som han gjort.

   Det är endast The Royal Tenenbaums som kommer upp i en fyra...

   Radera
 3. Kul att du har med de två stop motion-animerade filmerna. Gillar stop motion, det är mysigt. Gillar även att se The Darjeeling Ldt på listan, en av de jag gillar av Wes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det, du gillar den tekniken. Jag har lite svårt för den när det kommer till äldre filmer där de använde det i vanlig spelfilm. Men så här blir det kul.

   Radera
 4. Jösses eländes elände regissörerna jag ogillar radar upp sig. Näst efter De Palma torde detta vara den regissör jag har svårast för. Här kan jag dock förstå varför en del gillar honom då han har en speciell stil som emellertid inte passar mig alls. Hans filmer känns lite som att titta in i ett dockskåp. Själlösa där ytan är viktigast och knasigheterna blir bara störande moment.
  De filmer jag sett tre/fyra stycken har mest gjort mig irriterad. Bottle rocket är väl den film som varit minst sämst av de jag sett.
  Hoppas det kommer en regissör jag kan tala gott om snart - risken är att folk börjar ifrågasätta varför jag ser film överhuvudtaget ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta hade inte varit en regissör jag hade valt ut på egen hand måste erkännas. Jag kan fullt förstå om hans filmer och stil inte funkar. För egen del är det klart blandade känslor. Är nyfiken och ser hans filmer. Men det är blandad kompott får man säga. Hit and miss.

   Radera
 5. En svår regissör även för min del. Hittills har jag bara kunnat tolerera Steve Zissou och Mr Fox. Grand Budapest var riktgt bra. Men då jag gillar hans animeringar kommer jag nog ge mig i kast med Isle of Dogs vad det lider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är helt överens med andra ord. Däremot inte lika överens om vilka filmer vi gillar :) Men det verkar vara väldigt spridda åsikter om filmerna så det är inte så konstigt.

   Radera