fredag 6 september 2019

Perfect StrangersTitel: Perfetti sconosciuti / Perfect Strangers / Vad döljer du för mig?
Genre: Drama/Komedi
Land: Italien
År: 2016
Regi: Paolo Genovese
I rollerna: Marco Giallini, Valerio Mastandrea, Edoardo Leo, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak, Anna Foglietta, Giuseppe Battiston

Handling: En varm sommarkväll samlas ett antal par och singlar för att avnjuta en god middag tillsammans. De har känt varandra i åratal och borde veta det mesta om varandra. Men gör de verkligen det? Plötsligt får en av dem idén att testa ett socialt experiment. De ska alla lägga upp sina mobiltelefoner på bordet, varefter alla får ta del av samtliga samtal och sms som dyker upp under kvällen! Efter livliga diskussioner går slutligen alla med på att delta i leken, som snart visar sig bli en vådlig rysk roulette med deras egna hemligheter som högsta insats. Det blir en kväll som ingen av dem någonsin kommer att glömma.

Omdöme: Sju män och kvinnor från den italienska medelklassen träffas hemma hos ett av paren för en trevlig middag. De gifta Rocco (Marco Giallini) och Eva (Kasia Smutniak) är värdarna och de fem gästerna är gifta Lele (Valerio Mastandrea) och Carlotta (Anna Foglietta), nygifta Cosimo (Edoardo Leo) och Bianca (Alba Rohrwacher) samt Peppe (Giuseppe Battiston) som är singel. Han skulle denna dag visa upp sin nya flamma, men hon har tvingats stanna hemma med feber.Istället för att introduceras för Peppes flickvän måste vännerna hitta något annat att ha kul med denna kväll när de sitter och äter middag tillsammans. De flesta har känt varandra en längre tid där Bianca är den som senast kommit in i gänget tack vare sin Cosimo. Så när en av vännerna kommer på idén att alla ska lägga upp sina mobiltelefoner på bordet och att alla ska dela med sig av de samtal och sms som inkommer under kvällen, kan roligheterna och intrigerna börja.När middagen fortlöper visar det sig snart att de alla på ett eller annat sätt hamnar i trubbel p.g.a. sina mobiler. De kallas till slut för deras "svara lådor" då de kan avslöja det mesta om deras hemligheter. Hemligheter som kan förändra och förstöra allt. För trots att de är gamla vänner och känner varandra väl så finns det saker de uppenbarligen håller från varandra, även sina käraste.Det tar ett tag innan filmen blir varm i kläderna, men det är inte så konstigt. Sen blir det gott om smaskigheter och de drabbade har svårt att ta sig ur kniporna de hamnar i. Vissa gånger är det endast missförstånd och att andra förstorar och överdriver. Andra gånger är det värre än de kunnat ana. Det blir på så vis kul att följa de sju denna kväll, även om man i vissa fall känner att de låter det gå för långt. Kanske bättre att dölja något än att få ut det i det öppna och sedan försöka förklara och luras som en idiot.Vad man främst tar med sig är att de alla har hemligheter de inte vill dela med sig av olika anledningar. Det är en sak att ha hemligheter, vissa personliga och andra som påverkar dess kära. Till stor del speglar nog filmen dagens inställning till förhållanden där otrohet verkar vara något de flesta accepterar och är mottagliga för. Ganska skrämmande faktiskt. Möjligt att det också är vanligare än vad många tror eftersom hemligheterna i många fall inte kommer ut. Precis som man leker med här på ett smart sätt när allt är sagt och gjort. Man ger det hela en extra touch helt enkelt som ger tittaren en tankeställare innan folk ger sig in i denna "lek" där hemma.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

 1. Denna film blev tydligen populär då den finns i en spansk och fransk version, jag har sett denna och den franska. Bra filmer båda två även om det var en överkurs att se båda filmerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste att den satt rekord i antal remakes och att de var uppe i 18 (!) på olika språk världen över. Där kan man snacka om överkurs ;)

   Trevlig film helt klart. Så här i efterhand känns det nästan som att betyget ska upp ett snäpp...

   Radera