måndag 2 september 2019

The 36th Chamber of ShaolinTitel: Shao Lin san shi liu fang / The 36th Chamber of Shaolin / Master Killer
Genre: Action/Äventyr
Land: Hong Kong
År: 1978
Regi: Liu Chia-Liang
I rollerna: Liu Chia-Hui, Lo Lieh, John Cheung, Norman Chu

Handling: Manchu-styrkor förtrycker Kinas folk och San Te tar sin tillflykt till ett Shaolintempel, där han snart upptäcker munkarnas exceptionella kung fu-kunskaper. Efter lite övertalning får han delta i träningen, och snabbt visar det sig att han innehar exceptionell talang.

Omdöme: Denna klassiska kung fu-film sågs under Stockholm Filmfestival 2003 i samband med att Kill Bill: Vol. 1 (2003) hade premiär. En klart minnesvärd film som man funderat på med jämna mellanrum ända sedan dess.När man nu ser den känns det lite förvånande att filmen tar ett tag på sig att komma igång. Det är inte dåligt från början, men man lägger bara grunden för vad som komma skall. Därför får man ha lite tålamod och ge det en halvtimme innan vår huvudperson tar sig till Shaolintemplet. Det är här filmens hjärta befinner sig. Det är nu filmen cementerar sitt goda rykte.När San Te (Liu Chia-Hui) anländer till Shaolintemplet är han en novis som får städa och slita för sitt uppehälle. När det så gått ett år undrar han om ryktet som gör gällande att de lär ut kung fu stämmer. Eftersom han aldrig frågat har de inte vetat att han är intresserad. San Te ställs nu inför en rad tuffa utmaningar för att påbörja sin träning.Inte förrän San Te bemästrar de olika elementen han får träna upp är det dags för att verkligen få lära sig kung fu. Du kan inte lära dig genom att hoppa över grundträningen. Det är så du lär dig om din kropp och själ. San Te visar sig vara en hängiven och envis elev som har en drivkraft de övriga munkarna inte besitter. Det gör att han kan gå hur långt som helst när han försöker bemästra de olika stegen i sin träning.Efter den inledande halvtimmen är det en fröjd att följa San Te. Det må till stor del "bara" vara träning, men det är genomtänkt och roligt. Koreografin är också stark när det kommer till både träningen och uppgörelserna längre in. Tycker personligen filmen är som allra bäst under San Tes tid på Shaolintemplet. Det är också bättre under den avslutande delen än inledningen vilket gör att man får se San Te som fullärd även utanför templets skyddade värld. Helt enkelt en kung fu-klassiker värd sitt rykte och lika bra som man ville minnas den som, åtminstone efter inledningen.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

4 kommentarer:

 1. Håller helt med. Det är en härlig kung fu-rulle, och den är som bäst just under träningen i templet.

  https://jojjenito.com/2012/04/08/the-36th-chamber-of-shaolin/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan tvekan. För trots att det "bara" är träning så är det så fyndigt och välgjort att man dras med i huvudpersonens resa. Häftigt.

   Radera
 2. Träningen är helt klart på Rocky-nivå. Mysig film :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt. Gillar att det inte bara är träning utan även det mentala, kroppen och själen som hänger med i utveckligen. Men speciellt så är varje moment genomtänkt och kul :)

   Radera