fredag 20 september 2019

Throne of BloodTitel: Kumonosu-jô / Throne of Blood / Blodets tron
Genre: Drama/Fantasy
Land: Japan
År: 1957
Regi: Akira Kurosawa
I rollerna: Toshirô Mifune, Isuzu Yamada, Takashi Shimura, Akira Kubo

Handling: Kurosawas version av Macbeth satt i 1400-talets Japan. Washizu och Miki är vasaller till Tsuzuki. På väg tillbaks från en vunnen strid möter de en trollpacka som spår att Washizu kommer att bli länsherre efter Tsuzuki.

Omdöme: En hyllad regissör som Akira Kurosawa får ibland kanske lite väl många lovord. Fast det beror så klart på vem du frågar. Här är det en samurajfilm som inte har någon direkt tokig idé och story. Redan under förtexterna bådar det dock inte gott med någon som spelar falskt på en flöjt.Herren i regionen är nöjd över att få nyheten om att hans trupper segrat i ett par strider. De två hjältarna från dessa strider som lett sina trupper till seger är den smått oövervinnelige på slagfältet Washizu (Toshirô Mifune) och hans vän, strategen Miki (Akira Kubo). På väg hem genom den förtrollade skogen stöter de på en virrpanna, eller ond ande av något slag som vet vilka de är och spår deras framtid. De båda skrattar åt eländet, men när det kort därefter slår in börjar de tro på profetian. Så pass att de är villiga att få blod på sina händer för att till varje pris uppnå profetian.Washizus fru Asaji (Isuzu Yamada) blir en drivande kraft då hon är makthungrig och både övertygar och intalar sin make om att han måste ta saken i egna händer. Hon är verkligen en sån där klassisk stark kvinna som lurar i bakgrunden och styr och ställer. Lite kul hur hon alltid lyckas trigga sin make som är het på gröten.Det största problemet med filmen är dels att den är alldeles för långsam och dels att den många gånger känns teatralisk. För det är som sagt annars inget större fel på idén och man hade kunnat göra det till något bra. Nu blir det tyvärr inte det så som det ser ut här. Det är trist att konstatera, men det föll en helt enkelt inte i smaken. Inte första gången med en hyllad Kurosawa bör tilläggas.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 8.1

4 kommentarer:

 1. Rimligt att den bygger på en bra idé om det är Shakespeare som skrivit förlagan! :-)

  Men överlag lockar inte din text till en titt. Just det där att de är långa och långsamma kan vara ett stort aber...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt, men ingen garanti ;) Tyvärr lite för teatraliskt och långsamt för min smak.

   Radera
 2. Oj, här är vi inte alls överens. Jag ser i min gamla text att jag också noterade det utdragna men det är fortfarande en fantastisk film. Inte minst är det ju så ruggigt snygg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så ibland att man tycker olika :) Kom aldrig riktigt in i filmen och störde mig alltså mest på det teatraliska.

   Radera