tisdag 29 oktober 2019

52 Directors - Alan J. Pakula



Alan J. Pakula är nog främst känd för sin paranoia-trilogi. Men vad många kanske inte vet är att han var med och producerade klassikern To Kill a Mockingbird (1962) innan han blev regissör.

När man tittar på hans paranoia-trilogi är det lite av prototypen för hur den typen av film ska göras. Han fångade en otrolig stämning i dessa filmer som också präglas av ett elegant och genomtänkt foto av Gordon Willis, som även fotade klassikernas klassiker The Godfather (1972).

Vid sidan av paranoia-trilogin på topp fem gjorde han ett par andra mycket sevärda filmer. Den ena ett tungt drama som man inte direkt suktar efter att se om medan den andra är en rättegångsmysterium-thriller som man gärna ser om med jämna mellanrum.

En regissör som uppskattas en hel del för sina filmer på topp fem. En del filmer utanför listan är också värda en titt, men håller inte samma klass.




Plats #5

Presumed Innocent (1990)


En sådan film som fångar en från allra första stund, mycket tack vare den hypnotiska huvudmelodin av John Williams. En skara kvalitativa skådespelare och prestationer hjälper också till. En klart trevlig thriller.



Plats #4

Klute (1971)


Jane Fonda och Donald Sutherland funkar bra i denna första del i paranoia-trilogin. Har ett elegant Gordon Willis-foto och är något av en slow burner till thriller som både har spänning och mystik, om än inte det högsta tempot.



Plats #3

Sophie's Choice (1982)


Starkt och ytterst välspelat drama med en av Meryl Streeps absolut främsta prestationer. En tung film med en historia som är svår att lämnas oberörd av. Inte en film man känner för att se om så ofta, men klart bra.



Plats #2

All the President's Men (1976)


En riktig toppfilm och en av 70-talets många klassiker. Radarparet Redford/Hoffman synkar perfekt ihop och filmen bjuder på en tät och spännande historia som bara bygger på med lager på lager. Perfekt film att se en regnig höstdag.



Plats #1

The Parallax View (1974)


Egentligen är det kanske inte Pakulas bästa film, eller så är det det. Det är åtminstone en film som uppskattas väldigt mycket av lite olika anledningar. En av de absolut främsta konspiratinsfilmerna där ute med ett perfekt användande av fotot, kusligt passande musik och ett av filmhistoriens mest klockrena slut, och det höjer.





Totalt har 9 filmer setts av Alan J. Pakula:

Klute (1971)
The Parallax View (1974)
All the President's Men (1976)
Starting Over (1979)
Sophie's Choice (1982)
Presumed Innocent (1990)
Consenting Adults (1992)
The Pelican Brief (1993)
The Devil's Own (1997)

Totalt snittbetyg på samtliga 9 filmer (av 5.00) = 3.44





Idag listar Henke sina fem favoriter av Hayao Miyazaki.

6 kommentarer:

 1. MY TOP 5

  1) - All the President's Men (1986) - 3,5/5
  2) - The Parallax View (1974) - 3,5/5
  3) - Presumed Innocent (1990) - 3/5
  4) - The Pelican Brief (1993) - 2,5/5
  5) - Consenting Adults (1992) - 2/5

  Haven't Seen

  The Sterile Cuckoo (1969)
  Klute (1971)
  Love and Paind and the Whole Damn Thing (1973)
  Comes a Horseman (1978)
  Starting Over (1979)
  Sophie's Choice (1982)
  Dream Lover (1986)
  The Orphans (1987)
  See You in the Morning (1989)

  SvaraRadera
  Svar
  1. His top five is a pretty strong one for me. I like his paranoia trilogy and a couple of his other films.

   Pretty certain Klute and Sophie's Choice would make it into your top five.

   Radera
 2. Jag har bara sett fyra av hans filmer, men ändå sett alla tre i den där trilogin. Har Decennier att tacka för det. All the president's men är min favorit av dem. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina filmer :) Och ja, Decennier fick en att se och fördjupa sig i trevliga filmer, så det tackar vi för.

   Radera
 3. Ah, så nu går ni era separata vägar, du och Henke. Ingen Miyazaki för dig. ;)

  Pakula är en stabil regissör. All the President’s Men är nog min favorit. The Parallax View är en skön konspirationsthriller och jag tror bestämt att jag fick låna den på dvd av dig en gång i tiden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är bäst att ta det som passar en bäst och i Miyazakis fall hade jag inte tillräckligt mycket jag gillade för en topp fem, så då fick det vara.

   Ja nu när du säger det så kan det mycket väl vara så :) Gillar den. Men jag gillar samtliga fem filmer på listan så jag är nöjd med att få "introducera" Pakula.

   Radera