fredag 18 oktober 2019

ShamusTitel: Shamus / McCoy - fräck som fan
Genre: Action/Kriminalare/Mysterium
Land: USA
År: 1973
Regi: Buzz Kulik
I rollerna: Burt Reynolds, Dyan Cannon, John P. Ryan, John Glover

Handling: Privatdetektiv Shamus McCoy får ett uppdrag värt $10.000. Undersökningarna blir både komplicerade och farliga. Men han får åtminstone träffa Alexis!

Omdöme: Från en tid då män var riktiga män och kvinnor var riktiga kvinnor. Hur cool är inte Burt Reynolds här? Han spelar privatdetektiven Shamus McCoy som bor med sin katt Cat (katten Morris var kul nog även med i The Long Goodbye (1973)) och sover på biljardbordet (med madrass) som han har mitt i lägenheten, ofta med damsällskap.Han blir kontaktad av en miljonär som vill ta reda på vem som ligger bakom stölden av diamanter som tillhör honom, och även återfinna dessa. Betalningen är en nätt summa på $10.000, men han börjar snart undra om det är värt det när det blir allt farligare. Han är dock en tuffing och klarar det mesta. Svagare är han när det kommer till kvinnor som han charmar omkull till höger och vänster. En av dessa visar sig vara Alexis (Dyan Cannon) som är syster till en misstänkt.Kvinnokarlen McCoy gestaltas klockrent av Reynolds som är helfestlig med sina vassa repliker och charm som biter på både bovar och brudar. Det är samtidigt en typ av deckarhistoria som håller ett stadigt tempo med gott om action och bra stunts. I många fall gjorde Reynolds dessa själv och jobba fick han, det märks. Inte minst får han springa för fullt gång på gång. Men ett stunt gör han inte själv. Det är när McCoy ska hoppa från hög höjd och ta tag i en trädgren som ger vika. Stuntmannen drabbades av hjärnskakning av fallet - och då hade han tur. Tagningen är dock med i filmen och är underbar.Det är en så skön stil på filmen att det är svårt att värja sig efter ett tag. Reynolds och Dyan Cannon har mycket bra kemi ihop och man märker att de har kul tillsammans. Filmen har gott om humor även om filmen är hård. Till det får man allt som oftast sköna toner av Jerry Goldsmith som får en att dras med i svängarna än mer. Nej, detta var en positiv och trevlig överraskning. God underhållning och en helgjuten Burt Reynolds - vad mer kan man önska sig?4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

 1. Var tvungen att försöka hitta ett klipp med det där fallet som gav stuntmannen hjärnskakning. Found it!

  https://www.youtube.com/watch?v=N9-9zMl_AXA&feature=youtu.be&t=2m35s

  Ouch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ouch är det verkligen. Och det såg väldigt "roligt" ut när man såg filmen och inte förväntade sig vad man fick se ;)

   Radera