fredag 4 oktober 2019

The Last WaveTitel: The Last Wave / Den sista vågen
Genre: Drama/Mysterium/Fantasy/Thriller
Land: Australien
År: 1977
Regi: Peter Weir
I rollerna: Richard Chamberlain, Olivia Hamnett, David Gulpilil, Frederick Parslow

Handling: En advokat i Sydney får i uppdrag att försvara fem aboriginer. De vill inte samarbeta med honom och han börjar undersöka deras bakgrund. Snart är han en mystisk stam och dess apokalyptiska profetior på spåren.

Omdöme: Australiern Peter Weir gjorde sig ett namn i Hollywood med trevliga filmer som bl.a. Witness (1985), Dead Poets Society (1989), The Truman Show (1998) och Master and Commander: The Far Side of the World (2003). Men innan dess gjorde han sig ett namn hemma i Australien med filmer som inte minst denna.Advokaten David Burton (Richard Chamberlain) bor i Sydney med frun Annie (Olivia Hamnett) och deras två små döttrar. Han tar normalt sett inte hand om kriminalfall, men när en vän till honom behöver hans hjälp att försvara fem aboriginer som anklagas för att ligga bakom ett mystiskt dödsfall på en annan aboriginer i stan, fascineras han av fallet. Han dras snart in i ett fall som kommer ge honom både drömmar och mardrömmar när han sätter sig in i hur stamlagen och dess historia påverkar fallet.Vatten och inte minst regn blir en viktig del i filmen och mysteriet. Det är inte regnperiod i Sydney men trots det kommer det ihärdiga skyfall, det haglar och annat högst ovanligt sker. Naturfenomen som på många sätt är oförklarliga och som sprider oro bland invånarna. Är det tecken på något större som väntar, bara en rad slumpmässiga händelser eller kan det ha att göra med stammens ritualer och profetior?Det skapas en mystisk stämning med hjälp av inte minst två saker. Det ena är regnet och vattnet som är symboliskt och blir återkommande i både Davids drömmar och i det vardagliga livet. Det andra är synthmusiken som för det mesta är bra och mest ligger i bakgrunden. Stundtals påminner det faktiskt om Tangerine Dream, vilket så klart alltid är trevligt att höra. Som film känner man att det kanske saknas något för att verkligen bli spännande. Men vissa scener och inte minst mot slutet funkar det fint.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Du verkade kunna uppskatta stämningen och symboliken bättre än jag, men snyggt foto var det.

  http://www.filmfrommen.com/2017/11/142-last-wave.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, stundtals tyckte jag den fick till det och skapade därför god stämning. Men hade helt klart velat ha ut mer av filmen.

   Radera