fredag 11 oktober 2019

The Perfect StormTitel: The Perfect Storm / Den perfekta stormen
Genre: Drama/Äventyr/Action/Thriller
Land: USA
År: 2000
Regi: Wolfgang Petersen
I rollerna: George Clooney, Mark Wahlberg, John C. Reilly, Diane Lane, John Hawkes, William Fichtner, Michael Ironside, Mary Elizabeth Mastrantonio

Handling: Detta är berättelsen om svärdfiskefartyget Andrea Gail som med sin besättning är dödsdömt, fångat mitt i en Atlantstorm som meteorologerna kallar den perfekta stormen - där en sällsynt kombination av faktorer gav förutsättningar för att skapa århundradets värsta storm med 30 meter höga vågor.

Omdöme: Nästan 20 år tidigare gjorde Wolfgang Petersen den klassiska ubåtsfilmen Das Boot (1981), så det här borde vara ett projekt för honom. Det är en verklighetsbaserad historia som äger rum 1991 när kusten utanför Boston drabbas av århundradets storm och där svärdfiskefartyget Andrea Gail med sin besättning hamnar mitt i stormen.Sexmannabesättningen består av kaptenen Billy (George Clooney), nybörjaren Bobby (Mark Wahlberg), Murph (John C. Reilly), Bugsy (John Hawkes), Sully (William Fichtner) och Alfred Pierre (Allen Payne). De ger sig ut på nytt efter att ha haft dåligt med fångst senaste tiden. Ett sista försök innan vädret blir för dåligt för säsongen. Där hemma väntar fruar, flickvänner, barn, mödrar och vänner som kastas mellan hopp och förtvivlan när rapporterna om stormen kommer in.Några saker som noteras under filmens gång. Effekterna funkar överlag bra, inte så mycket att klaga på. Sidohistorien med det lilla yachtfartyget som också hamnar mitt i stormen känns något malplacerad. Nu finns det en tanke med att visa denna då räddningsinsatsen från helikoptern som sätts in blir en del av storyn. Men egentligen hade man inte alls behövt visa yachten förrän räddningsinsatsen drar igång. Hade räckt så. En annan sak är att när själva stormen kommer blir det alldeles för skrikigt med musiken och det blir inte alltid lätt att se skådespelarna längre, åtminstone inte mer än Clooney och Wahlberg. De andra försvinner liksom från handlingen och då blir det något upprepande efter ett tag.En storfilm som det är har den ingredienserna för en typisk blockbuster. Och även om historien inte går riktigt som förväntat så tappar filmen en aning ju värre stormen blir. Det blir liksom för mycket dunder och brak där man förlorar en viktig sak och det är karaktärerna, individerna som man följt innan dess. Likväl måste man skratta lite när man på olika håll tar ut segern i förskott, vilket känns allt annat än trovärdigt i den utsatta situationen som de befinner sig i. Visst kan man bli glad, men som det känns nu är det gång på gång firande som om folk redan kommit i säkerhet när de i själva verket är i en lika utsatt situation som för en liten stund sen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar