söndag 13 oktober 2019

The Wicker Man



Titel: The Wicker Man / Dödlig skörd
Genre: Mysterium/Thriller/Skräck
Land: Storbritannien
År: 1973
Regi: Robin Hardy
I rollerna: Edward Woodward, Christopher Lee, Britt Ekland, Ingrid Pitt

Handling: Den skotske polisen Sgt. Howie får ett anonymt brev i vilket han ombeds utreda en ung flickas försvinnande. Han beger sig till den avlägsna ö från vilken flickan försvunnit och upptäcker där en sekteristisk sammanslutning som fortfarande dyrkar de gamla gudarna. Misstankar väcks om att flickan kan ha blivit offrad till gudarna.

Omdöme: När man första gången såg denna omtalade brittiska kultklassiker var man inte riktigt beredd på vad som skulle komma. Det är svårt att glömma en sån här film som lever mycket på sitt slut. Därför kändes det lite vanskligt att se om den då man ju redan vet hur det slutar och vägen dit skulle då kanske bara bli en transportsträcka.



Som ett klassiskt mysterium beger sig skotske polisen Howie (Edward Woodward) till en avlägsen ö utanför Skottlands kust. Så fort han anländer bemöts han av öbor som säger att han kommit till privat område och behöver tillstånd av Lord Summerisle. Men Howie står på sig och har lagen på sin sida. Snart kan han börja höra sig för om den unga flickan som försvunnit. Han har ett brev och ett foto på flickan som skickats till honom anonymt då hon varit försvunnen i flera månader.



Howie får det inte lätt där på ön då de flesta verkar motarbeta honom. De ger honom missvisande information och han har svårt att komma någonvart i sin utredning. Samtidigt upptäcker han ett samhälle som skiljer sig från det han är van vid. De delar inte samma religiösa värderingar och som god kristen har Howie svårt att acceptera det. I synnerhet när sex och nakenhet är väldigt öppet på ön, även unga barn lär sig tidigt om detta. Han kommer även i kontakt med pubägarens dotter Willow (Britt Ekland) som utför en slags parningsritual i form av en minnesvärd dans som ska locka Howie.



Vad filmen vinner mycket på är att den skapar en speciell stämning där på ön med musiken och ritualerna. Man kan mycket väl förstå Howies situation och hur obekväm han måste känna sig. Han kan inte tro sina ögon och öron i många fall. När han får träffa Lord Summerisle (Christopher Lee) förstår vi att detta är en sektledare som är fanatisk i sin syn på hur hans ö och dess invånare ska tas.



Att det är en film som lever väldigt mycket på sitt klassiska slut kan man inte säga något emot. Den har mer än bara ett bra slut med stämningen, musiken, ritualerna/dansen, kärleksgudinnan Britt Ekland, sektledaren Christopher Lee och den hängivne polisen Edward Woodward. Trots det är det svårt att uppnå samma effekt som första gången filmen sågs.



En kul grej är förresten att Christopher Lee och Britt Ekland året efter spelade i Bond-filmen The Man with the Golden Gun (1974). Att Edward Woodward låter ganska lik Sean Connery får mig att tänka vilken boost filmen fått om Connery spelat polisen Howie här. Edward Woodward sköter sig bra ska man säga, men visst hade det varit något helt annat med Connery mot Lee och Ekland...

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar