fredag 25 oktober 2019

World War ZTitel: World War Z
Genre: Action/Skräck/Sci-Fi/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Malta
År: 2013
Regi: Marc Forster
I rollerna: Brad Pitt, Mireille Enos, James Badge Dale, David Morse

Handling: En f.d. anställd på FN tävlar mot tiden och ödet när han reser över hela världen i ett försök att stoppa utbrottet av en dödlig zombieepidemi.

Omdöme: När en pandemi utbryter över hela världen och människor blivit till aggressiva zombies, tvingas den f.d. FN-anställde Gerry Lane (Brad Pitt) tillbaka ut på fältet. Han har lämnat jobbet bakom sig för att kunna vara nära sin fru Karin (Mireille Enos) och parets två döttrar. Men nu skickas han till olika delar av världen för att försöka spåra källan i hopp om att på så vis kunna ta fram ett vaccin innan jordens befolkning utplånats.Rättigheterna till den hett eftertraktade boken köptes upp av Brad Pitt och han lär själv ha handplockat Marc Forster för uppdraget som regissör. Exakt varför eller vad han såg i honom är en bra fråga, men det är en duglig regissör. Givetvis skrevs manuset om ett par gånger och lär sedan ha blivit klart annorlunda mot boken.En sak man väldigt tidigt känner är att man friskt använder sig av cgi-effekter. Och det tar inte alls lång tid innan vi får våra första zombies och cgi-effekter. Bara några minuter in. Kan tycka att det blir bättre om man inte visar för mycket för tidigt, men här öser man på tidigt. Nu är det en sådan situation Gerry och hans familj slängs in i och med det vill man nog att tittaren ska känna av det kaos som skapas helt plötsligt.Historien tar oss och Gerry från Philadelphia till Sydkorea och vidare till Jerusalem innan det bär av till Wales. På vägen stöter Gerry på zombies och lär sig handskas med dem så gott det går. Ge inte ifrån dig ljud, när du dödar en zombie tenderar det att dra till sig fler och om du måste döda en zombie, sikta alltid mot huvudet. Men trots dessa tips och hjälp av tungt beväpnade och tränade soldater blir det ingen enkel resa.Det går inte att komma ifrån att det blir för mycket cgi-effekter, i synnerhet när det är en mängd zombies samlade på en och samma plats. Det ser mer ut som ett dataspel när det är högar av dem. Tyvärr försvinner då äktheten man vill ha. Därför funkar filmen bäst under en sekvens som utspelar sig på WHO-byggnaden i Wales där tempot sänks och Gerry med några till måste smyga sig fram. Bättre spänning och man slipper cgi-effekterna. Överlag funkar det väl så där. Bättre och seriösare än många zombiefilmer man sett, men samtidigt förenklar man för sig många gånger och det blir lite slumpartat.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Att familjens Volvo råkar illa ut kommer inte särskilt överraskande.

4 kommentarer:

 1. Var detta första gången du såg filmen?

  Jag älskade den och har sett om den några gånger sedan den kom ut.

  Gav den 4/5

  Mina tankar:
  https://fripp21.blogspot.com/2013/07/world-war-z-2013.html

  Om boken:
  https://fripp21.blogspot.com/2014/06/world-war-z-by-max-brooks.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, det var första gången. Eftersom jag inte direkt gillar genren och i synnerhet inte cgi-effekter som jag hade sett att det var gott om i trailern när filmen kom, höll jag mig undan. Pitt har inte heller varit någon favorit, även om jag uppskattar honom mer idag än förr. Därför jag också gav den en chans.

   Tyckte det stundtals funkade klart bra, men fortfarande ett problem med cgi-effekterna som ser ut som ett dataspel och på så vis inte ger mig rätt känsla.

   Radera
 2. Mitt problem är att jag läst boken som är fantastiskt bra men svårt att filma då den berättar en helt annan och mycket fragmentarisk historia. Filmen hade kanske funkat bättre om den haft ett annat namn ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan mycket väl förstå och tänka mig det. Läste samma sak, att filmen skiljer sig från boken.

   Radera