tisdag 19 november 2019

52 Directors - Andrey ZvyagintsevAndrey Zvyagintsev har endast gjort fem långfilmer, men de fem filmerna håller alla en hög nivå. Ända sedan debutfilmen har han varit att räkna med och följt upp det med ett par bra till mycket bra filmer.

Det är en regissör som har en relativt långsam berättarstil, men där alla de viktiga elementen fångas och på så vis skapas mycket stämning, dramatik och spänning. Även lite mystiska skulle man kunna säga att hans filmer är.

En relativt enkel rangordning av de fem där det väl endast är de två toppfilmerna som är svåra att separera. En mycket intressant regissör vars filmer bjuder på en egen stil och fångar ens intresse. I sina bästa stunder är det trollbindande bra.
Plats #5

Elena (2011)


Lågmält drama från Moskva som synar både fattiga och rika i en och samma familj. Inget muntert, men inte heller nattsvart och deppigt som det hade kunnat bli.Plats #4

Loveless (2017)


Precis som titeln förtäljer är det en film där kärleken inte riktigt finns där. Kärleken till din andra hälft, din son. Det utmynnar i ångest, starka känslor och ett mysterium. Har potential att växa.Plats #3

The Banishment (2007)


En stilsäker film både sett till berättandet av historien och sättet den är filmad på. En film som låter ta tid på sig och hittar rätt tempo med en story som drar in en.Plats #2

Leviathan (2014)


Stark och spännande film som håller en på helspänn när man genom huvudpersonerna tar sig igenom ett par tuffa situationer. Hur det ska sluta är lika osäkert som det står klart att det är en klassfilm.Plats #1

The Return (2003)


Det är inte alltid barn- och ungdomsskådespelare kan bära en film som här. En mångbottnad historia som skapar starka känslor och där det både blir mystiskt, stämningsfullt och spännande.

Totalt har 5 filmer setts av Andrey Zvyagintsev:

The Return (2003)
The Banishment (2007)
Elena (2011)
Leviathan (2014)
Loveless (2017)

Totalt snittbetyg på samtliga 5 filmer (av 5.00) = 3.60

Idag listar Henke sina fem favoriter av Jason Reitman.

8 kommentarer:

 1. MY TOP

  01) - Leviathan (2014) - 4/5
  02) - Loveless (2017) - 4/5
  03) - The Return (2003) - 3/5
  04) - Apocrypha (2009) - 2,5/5

  Haven't seen

  All the rest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad to see you've seen and liked three of his films. Haven't seen the short film myself.

   Since you liked his films, I can recommend that you see Elena and especially The Banishment.

   Radera
 2. Mmm. Återkomsten (som galet nog var hans debut, imponerande) är ett mästerverk och faktiskt på plats ett på min topplista för 2003.

  https://jojjenito.com/2011/02/14/aterkomsten/

  Sen har jag tyvärr inte sett några fler. Det kändes som att hans filmer blev dystrare och dystrare så jag kom aldrig till skott med nån av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, Återkomsten var en imponerande regidebut. Svårt att följa upp det, men tycker han lyckats.

   Precis som med Återkomsten är hans filmer inte några muntra filmer, det har du rätt i. Fast vet inte om jag skulle säga att de blivit dystrare. Det är en liknande stil och ton över dem. Hade det endast varit nattsvart hade jag inte gillat dem som jag gör.

   Tror inte du skulle bli besviken om du såg hans övriga filmer, speciellt som du gillar Återkomsten så pass mycket. Är säker på att du kommer finna åtminstone någon av dem som riktigt bra.

   Radera
 3. Lite svårt att greppa att han är så pass orutinerad. Jag har bara sett Leviathan och Loveless, men de är oerhört bra och känns som om de är gjorda av en veteran med full kontroll över mediet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, han har en stil som känns väldigt självsäker och drar in mig i hans tempo varje gång.

   Kan bara rekommendera att se de övriga filmerna som alla bör ses.

   Radera
 4. Detta är en för mig helt osedd regissör. Jag har hans filmer kvar att avnjuta så att säga! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att veta om det är en regissör som skulle gå hem hos dig eller inte. Men börja gärna med The Return / Återkomsten känn efter.

   Radera