lördag 9 november 2019

Just 6.5Titel: Metri Shesh Va Nim / 6.5 Toman Per Meter / Just 6.5
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Iran
År: 2019
Regi: Saeed Roustayi
I rollerna: Payman Maadi, Navid Mohammadzadeh, Parinaz Izadyar, Farhad Aslani

Handling: Polisen är ute efter en knarkkung vid namn Naser Khakzad. Men när de till slut lyckas gripa honom, försöker han till varje pris komma undan och rädda sin familj.

Omdöme: Drogproblemen i Teheran har eskalerat och narkotikaroteln genomför flera tillslag runt staden. Allt pekar på att Naser Khakzad (Navid Mohammadzadeh) är knarkkungen som blir rik på det hela. Samad (Payman Maadi) är narkotikapolisen som leder utredningen och skyr inga medel för att få Naser bakom lås och bom. Frågan är om han och de övriga kan värja sig mot den lurige Nasers försök till mutor och annat som kan få honom frikänd.Det visar sig vara en ytterst dialogdriven film där det gäller att hänga med. Ja, om man inte kan persiska blir det till att läsa texten och den blir det mycket av. Ibland känns det som överdrivet mycket då filmen på sina håll blir något utdragen. I andra lägen känns det som man inte alls väljer att fördjupa sig eller gå vidare med saker som bara nämns i förbifarten.En av filmens styrkor är Payman Maadi, som man känner igen från Oscarsvinnaren A Separation (2011), och Navid Mohammadzadeh i rollerna som polisen respektive skurken. De försöker trumfa varandra och det blir en hel del höjda röster när de är i farten. Lite som i koreanska filmer, fast här med riktigt mycket dialog alltså.Man känner att det är en storfilm, inte minst under tillslagen med alla pundare de tar in. Lite lätt skulle man kunna kalla detta för en iransk Sicario (2015). Nej, riktigt en sådan film är det inte, men temat är likt och bitvis får man en del nerviga scener. Främst blir det dock ett maktspel mellan de två huvudpersonerna. En film som visar upp ett Iran man inte direkt ser varje dag, med ett drogproblem som är en mardröm.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.9

---

Om visningen: När jag kommer fram till Skandia runt tjugo minuter innan filmen (reklamen) ska börja är det redan en hyfsad kö. Ställer mig och väntar, men tycker mig se ett känt ansikte längre fram i kön. Det är Carl som jag ofta brukar stöta på under filmfestivalen, kul. Går och pratar med honom i runt tio minuter innan de till slut släpper in oss.

Skönt nog börjar reklamen i princip med en gång. Detta då insläppet sker sent då man inte haft någon marginal med filmen innan.

Förutom att kvinnan bredvid mig tappar sin mobil i golvet innan filmen börjar och en kille framför mig tappar sin mobil i golvet när filmen slutar, så går visningen bra. Detta trots att jag kände mig småtrött redan från början. Lyckas hålla mig vaken filmen igenom även om jag nickar till ett par gånger.

Efter filmen undrar jag vad Carl ska se härnäst. Visar sig vara samma visning jag ska på - igen. Så vi säger adjö och ska ses på Sture om några timmar igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar