lördag 9 november 2019

La Gomera / The WhistlersTitel: La Gomera / The Whistlers
Genre: Kriminalare/Komedi/Thriller
Land: Rumänien/Frankrike/Tyskland
År: 2019
Regi: Corneliu Porumboiu
I rollerna: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar, Agustí Villaronga

Handling: Polisen Cristi har fötterna på båda sidor om lagen på Bukarests gator. Tillsammans med den vackra Gilda planerar han en avancerad kupp där de båda får ta till alla knep de kan. En tur till Kanarieöarna för att lära sig det hemliga visselspråket är kanske precis vad de behöver för att lyckas.

Omdöme: Rumänske skådespelaren Vlad Ivanov har blivit lite av en personlig festivalfavorit. När han visade sig vara med i denna och filmen dessutom verkade lovande, var det givet att den skulle ses. Exakt vilken typ av film man skulle få se var lite oklart. Mer av en komedi, svart humor möjligtvis, eller något allvarligare?Cristi (Vlad Ivanov) är en narkotikapolis hemma i Bukarest som försöker sätta dit den misstänkte drogkungen Zsolt (Sabin Tombrea). Men han kontaktas av Zsolts förföriska syster Gilda (Catrinel Marlon) som har ett förslag åt Cristi som han har svårt att säga nej till. Cristi tar sig till ön La Gomera på Kanarieöarna där han ska lära sig ett hemligt visselspråk (kallat el silbo och existerar på riktigt på ön La Gomera) som används av narkotikasmugglarna som Zsolt har samröre med.Det är en film som kanske vill mer än vad som egentligen hade behövts. Nästan lite så att den krånglar till historien på ett sätt som gör att man inte är helt klar över vad som faktiskt händer. Man har valt att dela in filmen i olika delar där varje karaktär har sin del, eller kapitel om man så vill. Man hoppar också i tidslinjen vilket givetvis gör det lite svårare att veta lika mycket som de inblandade.Lite Tarantino-stuk blir det över filmen utan att gå till överdrift, utan den behåller fötterna på jorden. Själva visselspråket och när Cristi ska lära sig känns till en början som något som kan bli komiskt. Man väljer dock att göra det seriöst och allt eftersom klarnar Cristis agenda som han får allt svårare att genomföra. Detta då han har många problem att lösa och ögonen på sig från alla håll, inklusive sin chef Magda (Rodica Lazar).Inte alls tokigt det här även om Vlad Ivanov inte får ta ut svängarna som man sett honom göra tidigare. Å andra sidan är hans karaktär Cristi en balanserad man som inte visar så mycket känslor. Filmen har ett par klart trevliga inslag, inte minst motellet Opera där man spelar klassisk musik (opera) som blir en ledtråd till hur saker ligger till om man är lite uppmärksam. Gillar det här även om det fanns ännu mer att få ut för att nå nästa nivå.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.7

---

Om visningen: Kommer till Sture en halvtimme innan programstart och träffar på Carl som sitter utanför salongerna på övervåningen. Slår mig ner ett tag, men strax efteråt kommer en volontär och låter oss (relativt få) som väntar få börja släppas in. Skönt då jag sett att båda visningarna (på salong 2 och 3 som börjar samtidigt) är slutsålda.

Jag och Carl tar våra favoritplatser i den lilla salongen och slår ihjäl nästan en halvtimme med filmsnack innan det till slut blir fullsatt. Det enda man kan klaga på med visningen är att det blir varmt mot slutet av filmen. Inte helt oväntat då man varit med om detta tidigare på dessa mindre salonger på Sture. Åtminstone skönt att man inte kände av det förrän mot slutet av visningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar