söndag 3 november 2019

Lásky jedné plavovlásky / Loves of a BlondeTitel: Lásky jedné plavovlásky / Loves of a Blonde / En blondins kärleksaffär / En blondins kärleksaffärer
Genre: Komedi/Romantik/Drama
Land: Tjeckoslovakien
År: 1965
Regi: Milos Forman
I rollerna: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Josef Sebánek, Milada Jezková, Vladimír Mensík

Handling: En fabriksarbeterska spenderar en natt med en barpianist och när han inte hör av sig, bestämmer hon sig för att åka till Prag och leta reda på honom.

Omdöme: Här har man en tidig Milos Forman-film som visar att man kan få ut ganska mycket med lite. Det är nämligen en film som endast har ett fåtal skådeplatser och egentligen har tre stora sekvenser som ligger som grund för hela filmen. Det är även en film som har en stil som påminner om den franska nya vågen som drog in över inte minst Europa under 60-talet.Andula (Hana Brejchová) är en ung fabriksarbeterska som precis som flera tusen andra tjejer suktar efter kärlek och en pojkvän. Där hon bor och jobbar går nämligen 16 tjejer på en kille. När så fabriken anordnar en fest/dans för fabriksarbetarna och bjuder in män från armén, blir det inte riktigt som man tänkt sig. Man skickar nämligen reservister, medelåldersmän som i många fall är gifta. Tre av männen får upp ögonen för Andula och hennes två vänner. De tre männen sätter in charmen medan de tre tjejerna försöker undkomma de tre männens "offensiv".De tre stora sekvenserna i filmen är dels festen/dansen där favoriten Vladimír Mensík är en av de tre reservisterna som försöker charma de tre tjejerna. Här får man gott om skratt. Den andra är när Andula träffar och lär känna pianisten Milda (Vladimír Pucholt) som lockar in henne på sitt rum så att de kan prata, och lite annat. Och så den tredje där Andula träffar Mildas pappa (Josef Sebánek) och mamma (Milada Jezková). Här blir det både ångestladdat och komiskt när familjen tjafsar samtidigt som Andula slängs mellan hopp och förtvivlan.Trots att det är mycket komedi över filmen så får man inte glömma en viktig detalj och det är att att Andula inte är en helt frisk tjej. Precis som många andra av fabriksarbeterskorna har hon svårt för att vara någon trogen. Men hon har även försökt göra sig själv illa och det ger helt klart historien en lite annan betydelse när man når slutet. För man skrattar gott och det är romantiskt, men även öppet för tragedi.Det är inte någon perfekt film och det känns på sina håll väldigt simpelt och delvis improviserat. Men det är också en film man charmas av och där humorn och värmen gör att man definitivt tar med sig de många minnesvärda och roliga ögonblicken, inte minst dialogen och sättet den framförs på av skådespelarna. Svag fyra till fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar