måndag 11 november 2019

Marriage StoryTitel: Marriage Story
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2019
Regi: Noah Baumbach
I rollerna: Adam Driver, Scarlett Johansson, Laura Dern, Ray Liotta, Alan Alda

Handling: Berättelsen följer en skilsmässa som sträcker sig från New York till Los Angeles.

Omdöme: Med en gång kommer man in i Noah Baumbachs film om äktenskapet mellan teaterregissören Charlie (Adam Driver) och skådespelerskan Nicole (Scarlett Johansson). Detta genom att de båda berättar vad de gillar om den andra personen. Ett fint sätt att introducera karaktärerna på.Efter detta kommer början på skilsmässan och filmen blir då lite trevande när man inte riktigt vet vilken riktning den ska ta. Förmodligen då jag förväntade mig en film om äktenskap, inte skilsmässa. Varför filmen heter "Marriage Story" och inte "Divorce Story" låter jag vara osagt, men det hade varit en mer passande titel.När Nicole flyttar ut till Los Angeles från New York och anlitar advokaten Nora (Laura Dern) blir det startskottet för birollsfigurerna att ta över filmen. Laura Dern får fint sällskap av Ray Liotta och Alan Alda som alla ger minnesvärda prestationer i sina biroller som advokaterna som ska representera makarna. De har sina egna agendor och gör att skilsmässan blir värre än den hade behövt vara.Baumbach blandar lite lättsammare humor i stil med Woody Allen med desto allvarligare relationsdrama. Man både skrattar gott och sitter på helspänn när Charlie och Nicole drabbar samman. Två av filmens absolut bästa scener utspelar sig i Charlies lägenhet i LA. Adam Driver höjer sig till nästa nivå här och är riktigt vass. Mycket fin prestation. Scarlett Johansson har även hon ett par scener där hon får spela ut, även om hon inte når upp till Drivers nivå. Men samtliga är duktiga.Det är en film som blir bättre och bättre och när den slutar känns det som den gärna kunde ha fortsatt. Men man slutar filmen vid rätt tillfälle utan att kännas krystad eller som man måste avsluta något. Det är inte en lika bra film som t.ex. Kramer vs. Kramer (1979) eller Blue Valentine (2010) som behandlar skilsmässa och äktenskap på ett känslosamt och starkt sätt. Lite lättsammare är det här och visst funkar det också.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.1

---

Om visningen: När jag tar min plats på Park i god tid innan filmen ska börja märker jag att det är gott om pensionärer och äldre som letat sig till denna visning. Salongen blir sedan välfylld, även om det inte blir fullsatt i den stora salongen.

Man släcker ner salongen och har festivalloggan på duken i runt fem minuter innan reklamen drar igång. Det är fortfarande många som tar sig in och letar platser, vilket givetvis försvåras när det är becksvart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar