torsdag 14 november 2019

MonosTitel: Monos
Genre: Drama/Thriller
Land: Colombia
År: 2019
Regi: Alejandro Landes
I rollerna: Sofia Buenaventura, Moises Arias, Laura Castrillón, Julianne Nicholson

Handling: I en öde ruin på en avlägsen bergstopp någonstans i Sydamerika härjar en rebellgrupp bestående av åtta ungdomar. De vaktar sin mjölkko, och en krigsfånge de håller som gisslan. När en räddningsaktion driver rebellerna på flykt inleds en mardrömslik maktkamp på liv och död.

Omdöme: Högt uppe på en bergstopp ovanför molnen hittar vi en grupp barnsoldater kallade för Monos (aporna). De är väldrillade samtidigt som de har kul. Några "gifter sig" då de måste få tillstånd av ledaren att vara ihop med någon. En dag får de en ko av organisationen som de tillhör. Kon Shakira kommer snart bli en central figur för handlingen. Samtidigt håller Monos amerikanskan Sara Watson (Julianne Nicholson) fången och hon tar varje tillfälle i akt att försöka fly i den intilliggande djungeln.Detta är en typ av film som säkerligen går hem hos många kritiker som gillar när det lever mer på att väcka sinnena med hjälp av människans galenskap och natur. Det kan funka i lagom mängd, men det krävs även en handling som får ihop det. Här känns det snarare som regissören velat skapa en närgående film med hjälp av gerillametoder. Lite likt det Werner Herzog gjorde med Klaus KinskiAguirre, der Zorn Gottes (1972) och Fitzcarraldo (1982).Filmen tilltalar mig inte så värst mycket inledningsvis. Man har svårt att få grepp om vilka de är och vad deras uppdrag och agenda egentligen är. Vem är amerikanskan de håller fången? Men när handlingen tar sig från den öde bergstoppen ovanför molnen till djungeln så blir det bättre. Något händer nu och det blir en småfascinerande film som inte må få till det fullt ut, men som har något.Det är absolut en välgjord film med ett intressant bildspråk som man onekligen blir indragen i. Samtidigt är det en film man inte behöver se om och frågan är om den ger så mycket? Lite som en blandning mellan "Robinson" och Apocalypse Now (1979) där överlevnad och galenskap går hand i hand.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.5

---

Om visningen: Är på plats i god tid då det är en liten salong och utsålt. Får skönt nog välja plats då jag är först in.

Två män som är bland de första in på salong 2 upptäcker ett par minuter innan reklamen drar igång att deras film går på salong 3 intill. Trist när de var på plats i god tid och tog bra platser. Nu fick de väl bland de sista platserna på den andra salongen.

Redan under reklamen känner jag att det blir varmt. En av nackdelarna med de små salongerna när det är fullsatt.

En spansktalande kvinna lämnar salongen efter tio minuter och kommer inte tillbaka.

När vi lämnar salongen efter visningen är det fullt med människor som väntar utanför och nerför trappan. Man får liksom tränga sig förbi för att komma ut. Borde helt klart använda nödutgången i sådana här tillfällen så man slipper kaoset som uppstår.

2 kommentarer:

 1. Var det en liten salong på Sture? de är vidriga när det är fullt och det blir så där supervarmt. Inte bra alls. Man undrar om de inte har AC som en del biografer har... Antagligen inte på denna typ av bio.

  Borde inte volontären som släppte in se att de var på väg in till fel film, eller släppte de in till salong 2 och 3 gemensamt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står i min text om visningen att det var på en liten salong på Sture, ja. Salong 2. Tänk på att de två små salongerna ligger ovanför Sture 1 så det blir per automatik varmt där.

   Exakt, de släppte in till både salong 2 och 3 samtidigt. En av männen gick ut och frågade volontären för att bekräfta att de var i rätt salong, och då visade det sig att de var i fel. Så jag vet inte om de fick fel information eller hörde fel. Men en av männen sa något om att volontären borde ha sagt det från början eller liknande.

   Radera