torsdag 7 november 2019

RoundsTitel: Rounds
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Bulgarien/Serbien
År: 2019
Regi: Stephan Komandarev
I rollerna: Ivan Barnev, Assen Blatechki, Stoyan Doychev, Vasil Vasilev-Zueka, Irini Jambonas, Stefan Denolyubov

Handling: Skildrar tre polisgrupper under patrull på gatorna av Sofia under ett nattskift strax innan det 30:e jubileet för Berlinmurens fall.

Omdöme: 30-års jubileet för Berlinmurens fall ska firas och demonstrationer ska äga rum i Bulgariens huvudstad Sofia. Men innan dess följer vi sex poliser uppdelade i tre polispatruller som ska köra nattskiftet. Dessa tre patruller kommer stöta på diverse vardagliga problem och situationer i sitt yrke, men även utsättas för sådant de inte kunde vara förberedda på.När man i efterhand läser att filmen bygger på verkliga händelser och människor, kan det mycket väl vara så. Att man hämtat material från verkligheten och sedan satt ihop det till en film med tre historier som utspelar sig under en och samma natt. De tre patrullernas vägar kommer korsas till viss del, men ändå har de helt olika historier att dela med sig.Det är en film som på ett träffsäkert sätt visar en tragikomisk bild av Bulgarien, vilket nog stämmer bra överens med en del andra länder i det forna östblocket. Man ser inte direkt positivt på framtiden, men man gör så gott man kan med en hel del humor som helt plötsligt kan övergå till tragedi på en sekund. Det blir därför både skratt och situationer där hjärtat sitter i halsgropen för de sex poliserna och oss som tittar.Man får ihop det här bra. Alla tre patrullerna har viktiga saker att komma med och när man når slutet har de alla fått en natt de sent kommer att glömma. Det är ibland lättsam stämning, ibland riktigt laddat och inte minst en gemenskap där du har din kollegas rygg. För de inblandande kommer både göra en del dumma saker och mötas av dumheter från sin omgivning. Inte alls dumt och ganska tankeväckande faktiskt. Gjort med humor, realism och en poäng. Dessutom med långa tagningar utan klipp i varje tagning, intressant.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

---

Om visningen: När insläppet börjar en kvart innan filmen ska börja är vi endast ett par i kön. Traskar in och tar min plats på Sture 1. Det blir tydligt att det kommer bli långt ifrån fullsatt i den stora salongen, skönt.

Efter att ha suttit en kvart blir klockan till slut hel och filmen kan börja. Ingen reklam har satts igång, slipper man den tro? Nej, reklamen drar igång hel när filmen skulle börja. Ganska jobbigt faktiskt.

Visningen fortskrider sedan fint. En av de två asiaterna som sitter på raden framför tappar sin mobil i golvet hela tre gånger under filmens gång. Kvinnan på raden bakom mig skrattar gott varje gång det är småroligt. Jovisst, inte helt fel med munter stämning.

När filmen är slut frågar jag en volontär om det här med reklamen då det tidigare år alltid kört igång tio minuter innan filmens starttid. Men nej, i år ska reklamen börja på utsatt tid i programmet och inte tio minuter innan. Får se om det stämmer eller om det bara var en engångsföreteelse.

På väg ut står en annan volontär med en korg fylld med Lindt Lindor-kulor. Frågar om man får ta två. Ta en hel näve, säger han. Jag tar tre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar