fredag 22 november 2019

Stockholm Filmfestival 2019: Eftersnack
Totalt 20 filmer sågs på årets filmfestival. Ytterligare 8 av festivalfilmerna sågs innan eller utanför festivalen. Det var inte den mest minnesvärda festivalen där topparna inte var de starkaste. Samtidigt var det få bottennapp och överlag var det gott om filmer man var nöjd med.

En noterbar sak var att jag inte prickade in ett enda Face2Face på hela festivalen. Det har nog aldrig hänt tidigare då det brukar bli några, kanske upp emot fem-sex stycken. I år kändes det som festivalen inte hade bjudit in så många i kombination att det var på filmer jag inte gick på och att flera F2F hölls på biografen Zita. Denna bio går automatiskt bort när jag väljer filmer och lägger schemat för egen del. Dåligt med benutrymme och alldeles för varmt gör att filmupplevelserna blir lidande.

Saknar fortfarande biograferna/salongerna på Grand och Victoria, plus till viss del Klarabiografen (stängd p.g.a. renovering). Zita skulle gärna få plockas bort helt, men det är säkerligen en älsklingsbiograf för festivalen så den blir man inte av med så lätt. De mindre salongerna på Sture (2 och 3) hamnade man oftast på och även om de funkar så är de små (runt 40 platser) och det blir då oftast fullsatt och varmt. Plus att dukarna är mindre så vissa filmer känns fel att ses där.

Park var åter med i år och måste säga att det var skönt att se de större filmerna där (även någon lite mindre). Aldrig fullsatt då den har över 700 platser och bra med utrymme. Enda negativa är då lutningen vilket gör att man kan råka ut för ett elefanthuvud framför en som skymmer sikten.

Filmerna som sågs innan/utanför festivalen:

Plats #8
Greener Grass (2/5) - USA


Udda film det här som ibland får till det med sin färgstarka och bisarra humor. Tyvärr är det alltför sällan och känns något amatörmässig, inklusive skådespeleriet.


Plats #7
Them That Follow (+2/5) - USA


Bitvis småspännande men har sett liknande filmer lyckas bättre förr. Sektsamhället är för dystert och filmen ger inte så mycket.


Plats #6
Il traditore / The Traitor (3/5) - Italien


Inte alls tokigt maffiadrama baserat på verkliga händelser. Problemet är att det aldrig riktigt hettar till. Blir lite för ljummet mest hela tiden.


Plats #5
The Farewell (+3/5) - USA


Småmysigt och småroligt familjedrama som inte alls är dumt, men saknar något för att gripa tag i mig.


Plats #4
The Nightingale (+3/5) - Australien


Mörkt och brutalt under en period (tidigt 1800-tal) som inte har mycket ljus. Småjobbig att se, men välgjord, välspelad och något att ta med sig.


Plats #3
The Gangster, the Cop, The Devil (-4/5) - Sydkorea


Även om den inte kan klassas bland de absolut bästa koreanerna så är den inte alls dum. Underhållande om inte annat.


Plats #2
The Art of Self-Defense (-4/5) - USA


Trots att Jesse Eisenberg inte är någon favorit (långt därifrån) funkar och passar han klart bra här. Alessandro Nivola är annars filmens behållning, tillsammans med den svarta humorn.


Plats #1
Parasite (4/5) - Sydkorea


En klassfilm (i dubbel bemärkelse) som bjuder på flera lager. Lyckas både med humorn och att vara samhällskritisk med en del mystik och spänning på det.

Filmerna som sågs på festivalen:

Plats #20
The Lighthouse (2/5) - USA


Tyvärr, den gick inte hem hos mig. En av filmerna på festivalen jag ville se så besvikelsen var stor. Har så klart något och är nog lite av en typisk vattendelare.


Plats #19
The Report (-3/5) - USA


Inte helt överraskad över att denna inte riktigt funkade. Med rätt regissör och rätt balans i berättandet hade det kunnat bli bra och intressant.


Plats #18
The Girl with a Bracelet (3/5) - Frankrike


Även om jag visste vad den gick ut på visste jag väldigt lite på förhand. Visade sig främst vara ett rättegångsdrama. Felet enligt mig var att inte visa händelserna alls utan istället låta tittaren få avgöra baserat på bevisningen och vittnesmålen. Kunde funkat, men nu inget minnesvärt.


Plats #17
The Audition (3/5) - Tyskland


Kan inte säga att den var dålig, och Nina Hoss är duktig i huvudrollen. Problemet är att filmen inte riktigt vågade utan antydde endast på saker som aldrig riktigt fick blomma ut, vilket är synd.


Plats #16
Mickey and the Bear 3/5 - USA


Ett relativt mörkt familjedrama om dotter och far. Välspelat och egentligen inte så dumt, men hade förväntat mig att den skulle vara mer åt dramakomedi-hållet. Dessutom har det gjorts bättre liknande filmer, så det blev inte så mycket nytt.


Plats #15
Monos (3/5) - Colombia


Tog ett tag för egen del att komma in i filmen. Blev sedan bättre efter ett tag i djungeln. Avskalat och rått, men även med ett vackert foto. Synd att den sågs på liten salong/duk då man hade velat uppleva den på stor duk.


Plats #14
La belle époque (3/5) - Frankrike


En film som hade potential till klart mer. Ganska trevlig och rolig nu också, men kunde varit mer romantisk, roligare och varmare också.


Plats #13
End of Sentence (+3/5) - USA


Småmysig road movie med en som vanligt duktig John Hawkes. Har helt klart saker att ta med sig, men fanns mer att få ut här.


Plats #12
The Lodge (+3/5) - Storbritannien


En film som sitter i och som lyfts lite i efterhand. Vad som sänkte under filmens gång var att man kände att det var på väg mot något sämre innan en vändning som gjorde att det inte blev som väntat. Mörk historia, klart intressant.


Plats #11
Just 6.5 (+3/5) - Iran


Välspelat iranskt kriminaldrama som man känner är redo att explodera. Blir inte riktigt så men klart dugligt och sevärt om drogproblemen som är omöjliga att komma åt.


Plats #10
Deerskin (+3/5) - Frankrike


Något svårbedömd film då den är ganska enkelspårig, men gör det underhållande och är lite egen. Jean Dujardin är också skön i huvudrollen. Gillar även hur den avslutas.


Plats #9
Alice (+3/5) - Frankrike


En småtrevlig film som har ett starkt relationsdrama i grunden men som utvecklar sig till mer än så, inklusive med en del passande humor.


Plats #8
First Love (+3/5) - Japan


Brutalt, fartfyllt och underhållande i denna Takashi Miike-film. Inte någon vacker film av Japan, men helt enkelt en underhållande yakuza-film.


Plats #7
La Gomera / The Whistlers (+3/5) - Rumänien


Skön liten film det här som man inte slutat tänka på. Ovanligt med visselspråket som används runt narkotikahandel och polisarbete med en korrupt narkotikapolis i mitten.


Plats #6
Rounds (+3/5) - Bulgarien


Trevlig film det här. Lyckas bra med att följa tre polispatruller under en och samma natt. Deras historier överlappar ibland, men är för det mesta separerade. Både gripande som komiskt.


Plats #5
Jojo Rabbit (-4/5) - Nya Zeeland


Rolig och underhållande under stora delar av filmen, men även med en del mörker längre fram som funkar. Tycker det ger filmen något istället för att vara en renodlad komedi. Då hade det nog kunnat bli lite upprepande och tappat mot slutet.


Plats #4
Knives Out (-4/5) - USA


Kul med ensemblefilmer som dessa som funkar. För det mesta roligt mordmysterium med flera bra karaktärer, inte minst funkar Daniel Craig överraskande bra. Inte någon klockren film, men definitivt underhållande och rolig.


Plats #3
Those Who Remained (-4/5) - Ungern


En typ av film som många gånger kan bli jobbig och tung. Här blir det inte riktigt så tungt och jobbigt. En fin titt på några av de som överlevde och lämnades kvar efter andra världskriget. Fint samspel mellan de två huvudrollerna plus fin och passande musik.


Plats #2
I Lost My Body (-4/5) - Frankrike


Skön, välgjord och känslomässig animerad film. Får ihop historien bra på ett snyggt sätt. Huvudmelodin är magisk och det är en mogen animerad film för vuxna. En liten pärla.


Plats #1
Marriage Story (4/5) - USA


En typ av film jag ofta gillar, när den är välgjord och välspelad som här. Realistisk, eller kanske mänsklig är ett bättre ord att beskriva den på. Även med en hel del humor som är välkommen, annars hade det kanske blivit för jobbigt. Adam Driver övertygar, precis som birollerna av Laura Dern, Ray Liotta och Alan Alda.
Mest minnesvärda prestationer:

Adam Driver - Marriage Story


Alan Alda - Marriage Story


Alessandro Nivola - The Art of Self-Defense


Awkwafina - The Farewell


Camila Morrone - Mickey and the Bear


Daniel Craig - Knives Out


Jean Dujardin - Deerskin


Laura Dern - Marriage Story


Ma Dong-seok - The Gangster, the Cop, the Devil


Navid Mohammadzadeh - Just 6.5


Nina Hoss - The Audition


Payman Maadi - Just 6.5


Pierfrancesco Favino - Il traditore / The Traitor


Zhao Shuzhen - The Farewell

2 kommentarer:

  1. Det har som vanligt varit ett nöje att följa din festivalbevakning och framför allt att ses på en hel drös filmer och få snacka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack Carl, det värmer att höra. Alltid lika trevligt att träffa på dig och bara prata festival och film :)

      Radera