lördag 16 november 2019

The Girl with a BraceletTitel: La fille au bracelet / The Girl with a Bracelet
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Frankrike/Belgien
År: 2019
Regi: Stéphane Demoustier
I rollerna: Mélissa Guers, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni, Annie Mercier

Handling: 16-åriga Lise arresteras av polis på en strand medan föräldrarna ser på. Två år senare hålls hon fånge i sitt eget hem med fotboja. Medan Lises mamma blir alltmer frånvarande övervakar pappan varenda rörelse som dottern gör. När rättegången inleds uppdagas det vad Lise åtalas för – mordet på sin bästa vän.

Omdöme: Om man förväntar sig ett mordmysterium där saker och ting pusslas ihop framför ögonen på en så ska man tänka om. Eller rättare sagt, förvänta dig inte en konventionell film i genren. Den har en story för det, men när filmen är slut står det klart att man valt att göra något annorlunda. Frågan är om det är rätt val eller inte.Lise (Mélissa Guers) är 16 år när hon arresteras av polis en sommardag när hon spenderar dagen med familjen vid stranden utanför familjens sommarhus. Två år går och Lise är nu 18 när rättegången ska äga rum. Hon står anklagad för att ha mördat, huggit ihjäl sin bästa vän. Vad som följer är hela rättegångsförloppet där detaljer kommer fram kring fallet, om Lise och hennes relation till offret.Vad som gör att man gjort ett uppenbart val är att man aldrig visar tillbakablickar eller fragment av vad som faktiskt hände. Man sitter och väntar på det ända in i slutet. Man får helt enkelt en film som snarare vill visa vad samtliga inblandade i en rättegång står inför med bevisningen och vittnesmålen. Vad är egentligen sant? Det är bara offret och gärningsmannen som vet. Är det den åtalade eller någon annan? Vem är skyldig om inte den åtalade?Man kan se det som fascinerande och få till en diskussion. Men är det särskilt minnesvärt så här? Nej, inte direkt. Det är ett annorlunda grepp, absolut. Men då kan man se en dokumentär som Paradise Lost-trilogin för att se något riktigt bra som även är minnesvärt. Här är det förvisso inte tokigt, och man lägger in några saker som får en att misstänka/ana hur det kan ha gått till, men inte mer än så. Lite frustrerande när man lämnas med fler frågor än svar. Då blir ens funderingar bara ren spekulation...

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

---

Om visningen: Visningen sker på lilla Sture 2 och är ute i god tid för att få min plats. Två kvinnor som sätter sig lite snett bakom mig säger att de inte tror det blir fullsatt och lämnar en plats mellan sig och mannen som sitter bakom mig intill väggen. Visar sig sen att filmen visst blir fullsatt (förutom en eller två platser längst fram på kanten). Så de får flytta in till slut och de har en resväska med sig (kabinväska eller lite större) som de ber få ställa intill väggen där mannen bakom mig sitter. Hade själv inte blivit glad om jag suttit där då det hade hindrat en från att sitta normalt med benen. Men men, de kom undan med det.

Annars kan jag konstatera att det är väldigt mycket kvinnor (yngre som äldre). När det så är nästan fullsatt räknar jag lite lätt och kommer fram till att det är c:a 30 kvinnor och 10 män. Lite ovanligt med en så noterbar fördelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar