lördag 30 november 2019

The KingTitel: The King
Genre: Drama/Krig
Land: Storbritannien/Ungern/Australien
År: 2019
Regi: David Michôd
I rollerna: Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Sean Harris, Robert Pattinson, Ben Mendelsohn, Thomasin McKenzie, Lily-Rose Depp

Handling: Hal, prins och arvtagare till den engelska tronen, krönas till kung Henry V efter att hans tyranniske far Henry IV dör. Nu måste den unge kungen navigera i palatspolitiken, kriget som hans far lämnade bakom sig och de känslomässiga banden till hans tidigare liv.

Omdöme: När australiske regissören David Michôd slog igenom med långfilmsdebuten Animal Kingdom (2010) kände man att detta var en regissör att följa. Han följde upp det med The Rover (2014) som var en mindre film och om än ok så kunde den inte mäta sig med debutfilmen. Här har han åter gjort en storfilm, en historisk sådan om Henry V.Hal (Timothée Chalamet) är den äldste sonen till kung Henry IV (Ben Mendelsohn), men är själv inte intresserad av tronen och är inte heller påtänkt då fadern föredrar att se sin yngre son Thomas (Dean-Charles Chapman) på tronen när han dör. Hal får dock finna sig i att bli krönt som kung Henry V. Vid sin sida har han faderns tidigare rådgivare William (Sean Harris) och sin vän Falstaff (Joel Edgerton) som ska hjälpa honom på slagfältet i kriget mot Frankrike.Filmen inleder något trevande innan Hal blir krönt kung Henry V. Nu kan leken börja på allvar. Som Henry V får Hal mycket att stå i där intrigerna runt honom och råden han får gör att han tvingas till en rad tuffa beslut. Hal visar sig bli en omtyckt kung, men hans ringa ålder gör att han kanske inte har den pondus som krävs för att få full respekt från inte minst sina fiender. Att underskatta honom vore dock dödsdömt.Timothée Chalamet har man sett övertyga förr och han funkar bra här även om det på slagfältet känns som han tillhör en lägre viktklass. Svårt att bli helt övertygande i dessa scener när Hal ska leda sina styrkor i krig. Joel Edgerton, som även varit med och skrivit manuset tillsammans med regissören, har här plockat fram en Russell Crowe-persona som blir lite smårolig att skåda. Det passar bra. Sean Harris viskar som vanligt (eller skriker, inget mellanläge), ungefär som Jason Statham. Ben Mendelsohn är rolig som Henry IV så länge han är med. Robert Pattinson ses som franska motsvarigheten till Hal, sonen till den franske kungen. Han får spela rollen brett och driva lite med fransmännen, vilket funkar för det mesta även om det skiner igenom att det inte är en fransos i rollen.Att det är en film värd att se står tidigt klart. Den blir bättre längre in när Hal blir Henry V och ger sig ut i krig. Men den når inte upp till de bättre filmerna i genren. Saknar även lite fler intriger och inblandade som i de bästa kostymdramerna av det här slaget. Kvinnorna lyser mest med sin frånvaro, vilket inte behöver betyda att det är fel i sig, men det elementet saknas helt klart och är något som brukar kunna funka bra när intrigerna avlöser varandra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar