torsdag 14 november 2019

The LodgeTitel: The Lodge
Genre: Drama/Skräck/Thriller
Land: Storbritannien
År: 2019
Regi: Veronika Franz & Severin Fiala
I rollerna: Riley Keough, Jaeden Martell, Lia McHugh, Richard Armitage, Alicia Silverstone

Handling: En ung kvinna och hennes styvbarn blir insnöade i familjens avlägsna vinterstuga, när konstiga och skrämmande händelser börjar inträffa.

Omdöme: När fadern Richard (Richard Armitage) träffat en ny kvinna i sitt liv, är barnen Aiden (Jaeden Martell) och Mia (Lia McHugh) allt annat än glada. Inte bara för att de saknar sin mamma Laura (Alicia Silverstone) men även för att mamman berättat att pappas nya flamma är en psykopat.Den nya flamman är Grace (Riley Keough) som visar sig ha ett mörkt förflutet med en sektledare till far, något barnen får reda på. De är därför inte särskilt samarbetsvilliga när pappa Richard, som måste jobba inför jul, skickar dem att spendera ett par dagar tillsammans med Grace i familjens vinterstuga innan han ansluter. Grace, Aiden och Mia får nu tid att lära känna varandra. Men det är en tryckt stämning som övergår till en levande mardröm när något kusligt och konstigt händer.Det finns tendenser här som för tankarna till Hereditary (2018). Tänker inte minst på dockhuset som i båda fallen blir en återkommande grej. Men det är faktiskt även vilken typ av film och stil vi bjuds på. Detta är inte en riktigt lika bra film som nämnda Ari Aster-alster, men den har definitivt något på gång. Den tappar dock bort sig lite på vägen även om den aldrig blir dålig.En sak som blir något jobbig är de starkt religiösa inslagen som lätt kan gå överstyr. Det känns som den håller på att urarta, men då kommer en välkommen vändning som gör att filmen till slut inte blir så tokig. En film som är mörk, vilket inte gör något. Man hajar till om detta redan tidigt i filmen med en händelse som kommer plötsligt och utan någon direkt förvarning. Trots allt hade jag önskat lite mer av filmen, särskilt när det alltså kändes som den hade något på gång. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

---

Om visningen: När jag kommer till Park ser jag Carl stå vid insläppet. Vi har sedan ett trevligt samtal om lite festivalfilmer när vi tar våra platser i den stora salongen.

Det blir gott om lediga stolar på den sena visningen (kl. 21) och man känner hur skönt det är att få bre ut sig mot tidigare visning som var på en fullsatt liten varm salong.

2 kommentarer:

  1. Haha, känns ganska typiskt att du gillade den sista vändningen medan jag satt och hoppades på något mer övernaturligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, det föll mig i smaken då jag sällan är förtjust i övernaturligheter :) Fast det kan funka ibland i skräckfilmer. Allt beror på stämningen man skapar och om man inte visar för mig (uppenbara cgi-effekter förstår t.ex.).

      Radera