onsdag 4 december 2019

12 Angry MenTitel: 12 Angry Men / 12 edsvurna män
Genre: Drama
Land: USA
År: 1997
Regi: William Friedkin
I rollerna: Courtney B. Vance, Ossie Davis, George C. Scott, Armin Mueller-Stahl, Dorian Harewood, James Gandolfini, Tony Danza, Jack Lemmon, Hume Cronyn, Mykelti Williamson, Edward James Olmos, William Petersen

Handling: En ung man är anklagad för att ha mördat sin far och de tolv männen i juryn drar sig tillbaka för att enas om han är skyldig eller icke-skyldig. En av de tolv jurymedlemmarna tvivlar på mannens skuld. De övriga elva vill fälla honom, men juryn måste vara enig. Nu har de eftermiddagen på sig att bestämma om mannen ska leva eller dö.

Omdöme: Denna TV-film är en remake på klassikern 12 Angry Men (1957) som kom 40 år tidigare. Bara för att det är en TV-film ska den inte underskattas. Erkänt duktige regissören William Friedkin har med hjälp av ett uppdaterat manus av Reginald Rose, som även skrev originalmanuset skapat en värdig remake. Den största skillnaden mot originalfilmen är att man här plockat in fyra svarta bland de tolv jurymedlemmarna. Brukar inte vara så förtjust i detta när rasfrågan ska läggas in, men här funkar det överlag bra och ger historien lite mer hetta, om man så vill.Man har lyckats väldigt bra med rollbesättningen som i de flesta fallen är prickfri. Jack Lemmon spelar Henry Fondas roll som jurymedlemmen som inte är lika övertygad som de övriga om att den anklagade är skyldig. George C. Scott (som kom att vinna en Golden Globe för sin roll här) spelar rollen som Lee J. Cobb axlade i originalet, den mest övertygade jurymedlemmen som inte kan acceptera något annat än att den anklagade är skyldig.Precis som originalet lyckas man öka nerven där inne i rummet de tolv jurymedlemmarna samlats i denna varma dag. Har man sett originalet känner man igen sig i det mesta. Men inslaget av rasfrågan (som även kom med i originalet) har trappats upp ytterligare ett snäpp. Då var det vita, latinamerikaner och invandrare från Europa som diskussionen kretsade kring. Nu har man alltså slängt in fyra svarta jurymedlemmar där vissa är "goda" medan andra är "onda". Men det är skönt att detta inte tar över helt utan stora delar av diskussionen männen emellan handlar om mordfallet de har på sina händer.Hade man inte sett originalet och endast såg denna skulle man nog känna sig nöjd så. Det är en nyversion som klarar av att stå på egna ben och där man till stor del valt ut respektive skådespelare med omsorg. Dynamiken bland jurymedlemmarna funkar på de flesta håll lika bra som i originalet.

Om man avslutningsvis tar en titt på jurymedlemmarna i denna version och originalet kommer man fram till följande:


#1 Courtney B. Vance (1997) Vs. Martin Balsam (1957)

Inga problem med denna förändring. Courtney B. Vance funkar bra som förmannen i gruppen.


#2 Ossie Davis (1997) Vs. John Fiedler (1957)

Veteranen Ossie Davis funkar bra, gillar honom.


#3 George C. Scott (1997) Vs. Lee J. Cobb (1957)

Gillar båda och det var naturligt att George C. Scott skulle axla rollen.


#4 Armin Mueller-Stahl (1997) Vs. E.G. Marshall (1957)

Här är det intressant då jag gillar båda i rollerna, men Armin Mueller-Stahl borde ha spelat jurymedlem #11 istället (östeuropeisk immigrant).


#5 Dorian Harewood (1997) Vs. Jack Klugman (1957)

Ännu en förändring som man inte har något emot, det funkar.


#6 James Gandolfini (1997) Vs. Edward Binns (1957)

Inga invändningar här.


#7 Tony Danza (1997) Vs. Jack Warden (1957)

Även om Tony Danza funkar så är han en lättviktare i jämförelse med Jack Warden så här vinner utan tvekan originalet.


#8 Jack Lemmon (1997) Vs. Henry Fonda (1957)

Den stora skillnaden är att Lemmon var i slutet av sin karriär medan Fonda var i ropet. Kan tycka Fonda funkar bättre och är mer elegant, men har alltid gillat Lemmon och hade han spelat rollen som yngre hade det funkat ännu bättre.


#9 Hume Cronyn (1997) Vs. Joseph Sweeney (1957)

Gamlingen i gänget funkar i båda fallen, men veteranen Hume Cronyn var ett inspirerat val.


#10 Mykelti Williamson (1997) Vs. Ed Begley (1957)

De storkäftade skiljer sig åt en hel del. Föredrar helt klart Ed Begley från originalet, men Mykelti Williamson ger rollen mer bränsle till rasfrågan.


#11 Edward James Olmos (1997) Vs. George Voskovec (1957)

Kanske det konstigaste valet då Edward James Olmos inte funkar som östeuropé. Här borde Armin Mueller-Stahl axlat rollen. Eller så borde man låtit Edward James Olmos vara latinamerikan. Nu blir det lite krystat.


#12 William Petersen (1997) Vs. Robert Webber (1957)

Ganska bra val av skådespelare då de har en del gemensamt. Dock funkar Robert Webber bättre i originalet då William Petersen bitvis känns lite mjäkig och är en svagare skådespelare.


4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar