tisdag 17 december 2019

52 Directors - David CronenbergDavid Cronenberg må inte tillhöra de absoluta favoriterna, men det är svårt att värja sig mot flera av hans filmer. Många som gillar hans tidigare filmer känner att han senare blev för kommersiell. Kan till viss del hålla med, även om det även där hittas vissa lyckade filmer.

Hans tidiga lågbudgetfilmer hade utan tvekan sina svagheter, men samtidigt inte alls bortkastade. När budgeten ökade och de duktigare skådespelarna anslöt blev resultatet ett par klart trevliga 80-talare som håller än.

Tre filmer står i en klass för sig på topp fem. Den fjärde filmen är också relativt given medan den femte och sista filmen inte är någon favorit, men har saker av värde som gör att den förtjänar att komma med framför vissa andra.
Plats #5

Eastern Promises (2007)


En film som personligen borde uppskattas mer. Viggo Mortensen är klart bra och filmen har en del scener som sticker ut.Plats #4

Scanners (1981)


En av Cronenbergs tidiga filmer. Den där med exploderande huvuden. Givetvis festligt och en kul idé som även funkar som film.Plats #3

A History of Violence (2005)


En bra Viggo Mortensen i en film där en mans förflutna gör sig påmint med plötsliga konfrontationer. En film som vaggar in en i en falsk säkerhet innan den gång på gång slår till med full kraft.Plats #2

The Fly (1986)


Jeff Goldblum ÄR flugan, mycket bra och övertygande. Filmen är dessutom en klassiker i sin genre som funkar över förväntan. Både fascinerande, äcklig och småskrämmande.Plats #1

The Dead Zone (1983)


Christopher Walken och Martin Sheen ställs öga mot öga och har Tom Skerritt mellan sig i denna täta och mångbottnade Stephen King-thriller.

Totalt har 13 filmer setts av David Cronenberg:

Shivers (1975)
Rabid (1977)
The Brood (1979)
Scanners (1981)
Videodrome (1983)
The Dead Zone (1983)
The Fly (1986)
Dead Ringers (1988)
Crash (1996)
eXistenZ (1999)
A History of Violence (2005)
Eastern Promises (2007)
A Dangerous Method (2011)

Totalt snittbetyg på samtliga 13 filmer (av 5.00) = 3.08

Idag listar Henke sina fem favoriter av Robert Rodriguez.

6 kommentarer:

 1. MY TOP

  1) - A History of Violence (2005) - 4,5/5
  2) - Eatern Promises (2007) - 4,5/5
  3) - The Fly (1986) - 2,5/5
  4) - Maps to the Stars (2014) - 2,5/5
  5) - A Dangerous Method (2011) - 2,5/5
  6) - Crash (1996) - 1,5/5

  Haven't Seen

  All the rest

  SvaraRadera
 2. Nice to see you've got at least two films you like. To me, The Fly works really well and Jeff Goldblum puts in a convincing performance.

  Eastern Promises is a film I should like more. But having seen it twice, it just doesn't do it for me. Viggo Mortensen is good, it has some moments, but I gave it something like 3/5 both times.

  SvaraRadera
 3. Har bara sett tre filmer av honom, alla på filmfestivalen, två bra; A history of violence (mycket bra) och Eastern promises (helt ok) samt den vedervärdigt dåliga A dangerous method.

  En regissör som jag är helt ointresserad av att utforska mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du prickat tre av filmerna på filmfestivalen. Håller med om din korta analys av de tre, även om A Dangerous Method inte var SÅ dålig i mitt tycke. Inget jag behöver/vill se om dock. Det jag tar med mig från den var den trevliga överraskningen efter filmen. Viggo Mortensen var med live från Spanien via Skype på den stora duken på Skandia för ett Face2Face.

   Förstår om du inte känner för att utforska honom mer. Tycker personligen de tre från 80-talet på min topp fem (The Dead Zone, The Fly och Scanners) är väl värda en titt. Filmer jag gärna ser om igen.

   Radera
 4. Har inte sett hans senaste rullar men gillar regissören överlag. Scanners, Rabid och Shivers ligger på den långa att se listan. Min lista är ganska lik din Dead ringers stoppar jag in istället för Scanners.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra. Jo, det är en regissör som uppskattas överlag.

   De tre du nämner är alla värda en titt om man gillar hans tidigare filmer. Scanners är bäst, men de övriga två är lite roliga att se och inte bortkastade tittar.

   Radera