lördag 14 december 2019

S.O.B.Titel: S.O.B. / S.O.B. - paniken i drömfabriken!
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1981
Regi: Blake Edwards
I rollerna: Julie Andrews, William Holden, Larry Hagman, Robert Vaughn, Robert Webber, Robert Loggia, Shelley Winters, Rosanna Arquette

Handling: En regissör, vars karriär är i stort sett slut efter att hans senaste film är ett stort fiasko, har en idé som ska göra fiaskot till en kassasuccé. Hans stjärna är känd för sin helylleimage men om han kan få några meter film av henne naken i filmen så skulle alla vilja se den. Nu ska han bara köpa loss filmen från studion och spela in nya scener för en andra lansering. Problemet är bara att stjärnan i filmen även är hans fru.

Omdöme: En rad kända ansikten har samlats i denna komedi av Blake Edwards som är löst baserad på hans egna erfarenheter tio år tidigare. Dessutom var Julie Andrews hans fru i verkligheten och här spelar hon en skådespelerska vars make Felix (Robert Mulligan) är regissör. Efter att deras senaste samarbete slutat med fiasko, lämnar hon honom med barnen.Felix är självmordsbenägen, ja mer än så då han är fast besluten att ta sitt liv. Samtidigt bestämmer sig filmstudion, hans vänner och andra att ha en fest hemma hos honom. Det är då Felix får idén att han ska spela in nya scener med sin stjärna, frun Sally (Julie Andrews) som ska visa sig naken. Hans galna idé får alla runt honom att inse att han blivit galen, men kanske har han kommit på något trots allt...Alltså, det här är bitvis roligt och typiskt för Blake Edwards. Det kan man inte säga något om. Problemet är att det mesta av det som funkar och blir roligt kommer under filmens första tredjedel. Ja, ungefär fram till att Felix kommer på sin idé och ska börja förhandla om rättigheterna och få sin fru att spela in nakenscenerna. Då blir det inte längre speciellt roligt och filmen känns nu istället mest som en enda lång transportsträcka.Avslutningsvis är frågan om Weekend at Bernie's (1989) inte tagit en del härifrån då man både har en död man som alla missar/ignorerar på stranden vid regissörens strandhus, och så har man ett par scener där några män tar en död man, sätter på honom solglasögon och kör runt med honom i deras bil och lite annat.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar